2-6 yaş aralığındaki çocuklar hangi sorumlulukları alabilir?

Bu yazımızda sizlere 2 ve 6 yaş aralığındaki çocukların sahip olması gereken sorumlulukları anlatacağız. Gelin hep beraber bu sorumlulukları görelim.
2-6 yaş aralığındaki çocuklar hangi sorumlulukları alabilir?

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2020

Küçük çocuğumuza baktığımızda, bakmaya hayran olduğumuz ve hayatımızın geri kalanında onu sevmeyi ve kendimizi onu korumaya adadığımız değerli bir varlığı görüyoruz. Ancak, bu çocuğun gerçekten mutlu olmasını istiyorsak yaşına uygun sorumluluklar alması gerektiğini unutmamalıyız. Bu nedenle, 2 ve 6 yaş aralığındaki çocuklarınızdan neler isteyebileceğinizi sizlere açıklıyoruz.

Çocuk gelişiminin bu ikinci aşamasını Jean Piaget‘in teorilerine göre örneklendirmeye karar verdik çünkü bu teoriler çocuğunuzun gelişimi aşamasında son derece önemli. Bu yaş aralığı çocuğunuzun dünyaya açılmaya, çevresini tanımaya, psikomotor, zamansal ve özel yeteneklerini geliştirmeye ve kişiliğini belirlemeye başladığı zamandır.

Şu an, çocuğunuzun sorumluluk alamayacak kadar küçük olduğunu düşünebilirsiniz. Buna rağmen, çocuğunuz, saygı duyması gereken şeyleri ve yerine getirmesi gereken sorumlulukları ve rutinleri olduğunu bilecek. Unutmayın ki, bu şekilde çocuğunuz kendine daha çok güvenir, daha bağımsız olur ve hayatta öğrenmesi gereken şeyler olduğunun farkına varır.

koltukta kitap okuyan çocuk

2 ve 6 yaş aralığındaki çocuğun sorumlulukları

2 ve 6 yaş aralığındaki çocuğun hangi sorumluluklara sahip olması gerektiğini artık biliyoruz. Bazıları oldukça basit sorumluluklarken, bazılarında da sizin yardımınıza ihtiyaçları olacak, ancak ne olursa olsun hepsi sizin çocuğunuzun altından kalkabileceği sorumluluklar:

  • Uyku saati: Ne demek istediğimiz oldukça açık ancak yine de hatırlatalım; bu yaş aralığındaki çocuklar günde en az 10 saat uyumalıdırlar. Hangi saatlerde yatakta olmalarını biliyor olmaları gerekir. Oyun oynama, eğlenme ve bunlardan keyif alma gibi basit aktiviteleri yerine getirmek için bile maksimum seviyede uykusunu almış olmalıdır.
  • Tek başına yemek yemek: Tüm çocuklar aynı gelişme oranına sahip olmasa da çoğu 2 yaşından itibaren tek başına yemek yiyebilmeli. Ona yardım etmeniz, çatal bıçak ikilisinin kullanımını ve sofra adabını öğretmeniz elzemdir. Bu, çocuğunuzun kendisine olan güvenini kazanmasına ve özgürlüğünü yakalamasına yardımcı olur.
  • Sfinkter kontrolü: Çoğu anne, iki yaşına gelen çocuğu sfinkteri kontrol edemediğinde, kendisini sıkıntıya sokar. Buna gerek yok, her çocuğun kendi zamanı vardır. Çocuğunuzun bu durumu agresifleşmeden ve travmatik bir durum olmadan atlatmasına yardımcı olmak için panik yapmayın! Üç yaşından itibaren neredeyse her çocuk başarılı olur. Sfinkter kontrolünü bir kez öğrendiklerinde, tekrar geriye dönüşler fark ederseniz, çocuk güvensiz ya da dikkat çekmek istiyor olabilir.
  • Evin sorumlulukları: Küçük çocuğumuzun çocukluktan itibaren kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Bu nedenle, ona ev işlerinde sorumluluk vermeliyiz. Üç ya da dört yaşından itibaren masayı kurmaya ve temizlemeye yardımcı olabilirler ya da evcil bir hayvanı gezdirme, yatağını yapmaya çalışmak gibi daha basit görevleri yerine getirebilirler … Hangi şekilde olursa olsun, gelişimine göre çocuğunuza sorumluluk vermelisiniz.

Çocuğunuzdan beklenen sorumluluklar

  • Kişisel düzen: İki veya üç yaşındaki bir çocuk, zihninde düzeni içselleştirebilecek yaştadır. Tek bir konu üzerinde uzun süre konsantre olamakta zorluk yaşayabilirler, ancak odalarını düzenleme, oyuncaklarını toplama gibi rutinleri bilmelidirler. Çocuğunuzun gelişimi devam ettikçe, bu alışkanlıkları da iyileşecek. Bu nedenle, onlara bu alışkanları erken yaşta kazandırmaya başlamalısınız.
  • Kişisel hijyen: Çocuğa kişisel hijyen ihtiyacını aşılamak da önemlidir. Yaklaşık üç  yaşına geldiğinde, her zaman sizin gözetiminiz altında ve sizin desteğinizle kendi kendilerine giyinmeye başlayabilirler. Buna ek olarak, başlarını köpürtmeye başlayabilirler, hatta 5 veya 6 yaşlarında kendi kendilerine duş bile alabilirler. Ayrıca iki yaşından itibaren diş fırçalamak da zorlukla karşılaşmadan yapabilecekleri eylemler arasındadır.
  • Kardeşlerin ve evcil hayvanların bakımı: Söylediğimiz gibi, üç yaşındaki bir çocuk, kendi başına bakması için henüz çok erken olmasına rağmen, bir evcil hayvanı dışarıda gezdirirken size eşlik edebilir. Aynı zamanda küçük bir kardeşi varsa, ona, diğer çocuklara veya canlılara saygı duyma ihtiyacını aşılamaya başlamalıyız. Aslında, beş ya da altı yıl içinde bu kavramlar çocuğunuzun zihninizde tamamen netleşecek ve kardeşine, evcil hayvanınıza ve hatta bir bebeğe yardım etme konusunda büyük bir özerklik göstereceksiniz.
  • Diğer görevler: 5 veya 6 yaşındaki çocuklar kendi başlarına okumaya, ders çalışmaya vb. aktivitelere başlayabilir. Henüz uzun süre bir şeye konsantre olamamalarına rağmen, bu aktivitelerden bir süre keyif alırlar. İlk adımlarını ateşten uzakta durarak, her zaman plastik araç gereçlerle dolu bir mutfakta bile atabilirler. Örneğin; kek yaparken onları da buna dahil edebilirsek mükemmel olur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.