Çocukların Duygusal Özerkliği Nasıl Geliştirilir?
Ebeveynlerin, çocuklarının duygusal özerkliğini nasıl geliştireceklerini bilmeleri çok önemlidir. Bu, çocukların bağımsızlıklarını güçlendirmelerine, iyi alışkanlıklar ve disiplin edinmelerine ve duygularını yönetmelerine, yani günlük engellerle yüzleşmenin ve kişiliklerini geliştirmenin tüm temel bileşenlerine yardımcı olacaktır.
Çocuklar, tıpkı yetişkinler gibi çok çeşitli duygular yaşarlar. Yine de genç yaşlarından dolayı, çoğu zaman kendi duygularıyla nasıl başa çıkacaklarını bilemezler. Bunlar neşe, ıstırap, korku veya öfke gibi temel duyguları içerir.
Bağımsız olmak
Çocukların duygusal özerkliğinin nasıl geliştirileceğine dair öneriler arasında, bağımsız insanlar olduklarını anlamalarını sağlamak önemlidir. Bu şekilde, kendi kararlarını verebilir ve güçlenmiş hissedebilirler.
İki yaşındaki bazı çocuklar kendileri için bir şeyler yapmaya başlamak isterler. Hatta dişlerini fırçalarken, yemek yerken, koşarken, yürürken veya giyinirken yardıma ihtiyaçları olmadığını düşünürler; bunlar, yetişkinlerin yardım almadan yaptıklarını gözlemledikleri görevlerdir.
Kişisel hijyende özerklik
Hijyen ve kişisel bakımı sürdürmenin önemi, tüm çocukların erken yaşta öğrenmesi gereken bir konudur. Kendilerini daha büyük tehlikelere maruz bırakmadan bir şeyleri nasıl yapacaklarını öğretmek için yaşlarından yararlanın. Spor ve diğer eğlence etkinlikleri söz konusu olduğunda aynı fikir uygulanmalıdır.
Çocuklarınızın duygusal özerkliğini geliştirmenize yardımcı olacak bir diğer önemli husus, onları cesaretlendirilmiş ve dahil hissetmelerini sağlamaktır. Bu, onlara evde veya okulda sorumluluk öğretmek söz konusu olduğunda çok önemlidir. Onlara arkadaşlık, cömertlik, hoşgörü ve tevazu gibi değerleri aşılamak da çok önemlidir.
Ebeveynlerin çocukların faaliyetlerini her gün, tabii onları kısıtlamadan izlemesi önemlidir. Ayrıca, disiplini öğretmek için haneye katkıda bulunmalarına izin verin. Bu onlara ihtiyaç duydukları güveni verecek ve kurallara bağlı kalmanın ve tedbirli olmanın önemini öğrenmelerine yardımcı olacaktır.
Ebeveynlerin ve öğretmenlerin görevleri
Her ebeveynin temel sorumluluklarından biri, çocuklarına duygusal özerkliği öğretmek olmalıdır. Onları engellere dayanmaları ve üstesinden gelmeleri için hazırlamalısınız; bu şekilde, kendi yollarına başlamak için ihtiyaç duydukları önemli beceri ve yetenekleri öğrenecekler.
Çocuklar rahimden itibaren fiziksel ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunan uyarılmaları almalıdır. Bunu yaparak, karakterlerini oluşturmalarına ve duygusal zekalarını yönetmelerine yardımcı olacaksınız.
Çocukların ebeveynlerinden gelmelerine rağmen, onlara ait olmadıklarını unutmamalıyız. Bu nedenle, amacımız onları bağımsız bireyler olarak yetiştirmek ve kendi yaşamlarını yönetmek için gerekli araçlara sahip olmalarını sağlamak olmalıdır.
Ebeveynler ve öğretmenler, endişelerini ve şüphelerini mümkün olan en iyi şekilde yönlendirmeleri için çocuklara rehberlik etmelidirler. Çocukların sağlığına özen göstermek ve öz saygılarını değerlendirmek de bir ebeveynin görevidir.
Erken yaşlarda çocukların duygusal özerkliğini teşvik etmek
Çocukların kendi görevlerini ve etkinliklerini sabırla yerine getirdiklerinde duygusal özerkliğe sahip olduklarını söyleyebilirsiniz. Bu beceriye sahip olmak, onların hatalarından ders almalarına veya ne istediklerine karar vermelerine, her zaman sevildiğini, saygı duyulduğunu ve değer verildiğini hissetmelerini sağlayacaktır.
Bunu başarmak için, kendilerini ailelerine, sosyal ve eğitim ortamlarına entegre etmeleri için, yaşlarına göre basit rutinler verebilirsiniz. Çocuklar bu becerileri kazandıklarında, toplumun bir parçası olarak kabul edildiklerini ve kendilerine değer verildiğini hissedecekler.
“Çocuklarınızın duygusal özerkliğini geliştirirken, onları cesaretlendirilmiş ve dahil hissettirmek önemlidir; evde veya okulda sorumluluk öğrenmek söz konusu olduğunda bu çok önemlidir.”
İyi alışkanlıklara sahip olmanın önemi
Çocukların duygusal özerkliklerini geliştirmelerine yardımcı olacak iyi alışkanlıklar oluşturmak, onların bütünsel gelişimleri için önemli bir aşamayı oluşturur. Bu gelişme, bilişsel ve fiziksel yönleri içerir; onların duygularını anlamalarına, kendilerini ifade etmeyi ve iletişim kurmayı öğrenmelerine yardımcı olmalısınız.
Büyümenin her aşamasında iyi alışkanlıklar oluşur. Onları daha sorumlu, güvenli ve özerk bireyler yapacak davranış kalıpları vardır.
Örneğin, çocuklar kendilerini sağlıklı ve güçlü tutacak sağlıklı yiyecekler yemeyi öğrenmelidir. Aynı zamanda çevreleriyle iletişim kurmanın önemini anlamaları da çok önemlidir.
Küçük çocuklar başkalarına saygı duymayı öğrenmeli ve hedeflerine ulaşmak için çabalamalıdır. Her şey onları, oyun oynamayı seven ve hayattan zevk alan mutlu çocuklar yapmakla ilgili.
Olumlu duygular
Duygusal özerklik, çocuklar hissetmeye, düşünmeye ve olumlu girişimler göstermeye davet edildiklerinde gelişir. Eğitimin önemli bir parçası, çocukları meraklarını gidermeye ve yeni şeyler keşfetmeye davet etmektir.
Çocuklarımızın duygusal özerkliğini geliştirdiğimizde, özgür insanlar yetiştiririz. Zamanla, hassas, başarılı ve mutlu yetişkinler olacaklar, zorlukları kabul edebilecek, hedefler koyabilecek ve onlara ulaşabilecekler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rivero Díaz, Lourdes. (2018) Autonomía emocional: Autoestima. Extraído de: http://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2018/04/2018.04.26_tercera_sessio.pdf
- Muslera, M. (2016). Educación emocional en niños de 3 a 6 años. Universidad de la República de Uruguay. Extraído de: https://sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/educacion_emocional-4-2-2016_3.pdf