Dirençli Çocuklar Yetiştirmek: Bu İfadelerden Kaçının

Dirençli çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, belli ifadeleri söylemekten kaçınmalısınız. Durumu gerçekten değerlendirmek ve doğru çözümü bulmaya odaklanmak en iyisi olacaktır.
Dirençli Çocuklar Yetiştirmek: Bu İfadelerden Kaçının

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2020

Çocuklarımızın hayatta karşılaşacağı zorlukları kontrol edemeyiz. Ancak, bu onları zorluklara karşı hazırlayamayacağımız anlamına gelmemektedir. Çocuklarımıza kazandıracağımız en etkili yeteneklerden biri kaçınılmaz engellerin üstesinden gelme becerisidir. Ne var ki, dayanıklı ve dirençli çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, belirli ifadeleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Dirençli çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki ifadeleri söylemekten kaçının

Dirençli çocuklar yetiştirmek, aksilikler içerisinde debelenmeleri yerine onlardan kurtulmaları için dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı olmak anlamına gelmektedir. Ne yazık ki, ebeveynlerin  iyi niyetle söylediği pek çok şey istemeden bu gelişimsel beceri kazanımını engelleyebilmektedir.

”Bir şey yok, geçti”

İlk bakışta bu cümle, cesaret ve dayanıklılığı teşvik eden bir ifade gibi görünebilir. Ancak, gerçekte çocuklara duygularına güvenemeyeceklerini belirten bir mesaj vermektedir. 

Küçük bir çocuk ayakkabı bağcığını bağlıyor

Bunu söylemek yerine, çocuğunuzun duygularını onaylayarak iyi olacağını düşündüğünüz mesaja uygun üslup ve beden dilini kullanmayı deneyin. Çocuğunuz düşüp dizini incitirse, acil bir durummuş gibi davranmadan onunla empati kurup onu rahatlatabilirsiniz.

Çocuğunuz her kendini incittiğinde soluk soluğa ona doğru koşmayın. Sakin bir şekilde yanına giderek çizik ve şişliklere bakın ve iyi olup olmadıklarını sorun. Bu yaklaşım, acı çekmesine rağmen çocuğunuzun hissettiği şeyin normal olduğunu ve iyileşeceğini bilmesini sağlayacaktır. 

Dirençli çocuklar yetiştirmek istiyorsanız kaçınmanız gereken ifadelerden biri ”Bırak ben yaparım.”

Aceleniz olduğu veya çocuğunuzun mücadelesini izlemek zor geldiği için onların sorunlarını kendiniz çözmek isteyebilirsiniz. Bu onlara asla yardım etmeyeceğiniz ve onları desteklemeyeceğiniz anlamına gelmez, yalnızca her şeyi onların adına çözmemeye çalışın.

Ayakkabılarını bağlamada sorun yaşarlarsa, bunu onlar için yapmak yerine bekleyerek gerçekten yardıma ihtiyaçları olup olmadıklarını gözlemlemek daha uygun olacaktır. Bir arkadaşıyla sorun yaşadığında, diğer çocuğun ebeveynleriyle konuşarak, perde arkasında bazı şeyleri çözmeye çalışabilirsiniz. Ancak bunları yapmak çocuğunuza uzun vadede yalnızca zarar verir.

Çocuğuzun başarılı olması için gereken minimum yardımı sunarak sadece ayakkabılarını bağlamak yerine sözlü destek ile ”Şimdi bir tavşan kulağı yap.” gibi ifadeler kullanmayı deneyin.

Bu konuda zorluk yaşamaya devam ederlerse, örnek olarak ayakkabısının tekini bağlamayı önerin. Aceleniz varsa o an ayakkabılarını bağlayabilirsiniz, ancak daha sonra boş olduğunuz başka bir zaman nasıl yapılacağını öğretebilirsiniz.

Çocuğunuzun ne kadarının üstesinden geleceğini görmek için gözlemleyin. Unutmayın ki onlara meydan okumak istiyorsunuz, onları bunaltmak değil. Elbette, çocuğunuzun kendi başına bir şeyler yapmasına izin verecek vaktinizin olmadığı zamanlar olması da sorun değildir.

Okula gitmeden önce sabah kendi ayakkabılarını bağlamaları için vakit olmayabilir. Ancak hafta sonları pratik yapma imkanı bulabilir ve daha yetenekli hale geldikçe kendi başlarına daha fazla şey yapabilirler.

”Çok kolay, yapabilirsin”

Bu ifade cesaret verici görünebilir. Ancak bir çocuğa kendileri için zor görünen bir şeyin kolay olduğunu söylemek, yalnızca deneme isteklerini ortadan kaldırmaktadır. Bunun yerine, ”Zor olduğunu biliyorum ama bence yapabilirsin.” gibi bir şey söylemeyi deneyin. Bu, zorlukların üstesinden gelme yeteneklerinin önemini vurgulayacaktır.

Merdiven çıkmaya çalışan bir bebek

”Düşeceksin”

Çocuklarınızın düşüp incinmesini izlemek elbette eğlenceli değildir. Ancak çocuğunuzun sizi rahatsız eden bir şey yaptığını gördüğünüzde durumu değerlendirmeye çalışın.

Yaralanmaya neden olacak bir durum mu yoksa sadece birkaç çarpma ve çürük ile atlatılacak bir şey mi? Çocuğunuzu fark ettirmeden korumanın bir yolu var mı? Sürekli olarak çocuklarınızı dikkatli olmaları veya düşebilecekleri konusunda uyarmak onlara güvende olmadıkları duygusunu hissettirecektir.

Her ebeveyn riskli durumlarda kendi sağduyusu ve rahatlık seviyesini kendi belirlemelidir. Kaydırağa tırmanmaya başladığını ve daha büyük bir çocuğun aşağı inmek üzere olduğunu görürseniz çocuğunuzu durdurmak isteyebilirsiniz. Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuzun ilk kez merdivene tırmandığını gördüğünüzde korkunuzu ona hissettirmeden, düşerlerse yakalamak için orada olmaya çalışın.

Çocukların riskli durumları kendileri değerlendirmeyi öğrenmeleri önemlidir. Böylece ne zaman gerçekten güvensiz olduklarını ve ne zaman yeni bir şey denemek için biraz risk almanın onlar için uygun olduğunu belirleyebileceklerdir. Rehberliğiniz başarıları için çok önemlidir. 

Böylece, dirençli çocuklar yetiştirmek istiyorsanız yukarıda bahsettiğiniz ifadelerden uzak durmayı unutmayınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.