Kariyer için uzaktan eğitim ve olumlu, olumsuz tarafları

Uzaktan eğitim konsepti tüm dünya üzerinde giderek daha çok insanı baştan çıkarmaktadır. Yaklaşık 50 sene broşürler ve mektupla öğretim ile başlayan süreç şimdilerde fırsatlara dönüştü.
Kariyer için uzaktan eğitim ve olumlu, olumsuz tarafları

Son Güncelleme: 12 Şubat, 2020

İyi bir eğitim isteyen birçok insan için çözüm kariyerleri için uzaktan eğitim almak yönünde oluyor. Hızlandırılmış teknolojik gelişmeler sağolsun ki bilgisayar kaynakları bizlere tüm branşlarda kariyer sahibi olmak için gereken kalitede ve yoğunlukta derslerin erişimini sağlıyor.

Peki öğretmenlerle yüz yüze iletişim eksikliğinin açığı kapatılabilir mi? Şimdiyse sanal dersliklerin iyi ve kötü yönlerinden bahsedeceğiz. Uzaktan eğitim içeriğinde sesli materyal, video, e-posta aracıyla içerik paylaşmak gibi yöntemler içerebiliyor.
Bunların yanında uzaktan eğitim ve türevleri sanal sınıflarda öğretmenler ve öğrenciler ile gerçek zamanda eğitim alanı yaratılmasını kapsayabilmektedir.

Uzaktan eğitim almak ve kariyer sahibi olmak ne demek?

Uzaktan eğitimin önünü açan en büyük faktör aslında internet. Tabletler, masaüstü ve dizüstü bilgisayarları ve hatta akıllı telefonlar aracılığıyla öğrenciler her bir kariyer eğitimi ya da dersin içeriğine erişim sağlayabiliyor.

Bu trendin evrimini analiz eden Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS) ve e-öğrenme dersleri son 10 sene içerisinde gelişimlerini 3 katına çıkardılar. Tüm bunlar çevrimiçi eğitimin çeşitlenmesine katkıda bulunuyor. Günümüzde lisans, yüksek lisans ve lisans sonrası dersleri internet üzerinden almak mümkün.

Uzaktan eğitim ile alınan üniversite derecelerinin yüz yüze derslerden alınan diplomalardan geri kalır yanları yok. Bunların yanında alınabilecek ders çeşitliliği ve uzmanlaşılabilecek alanlar ve tekniklerin geniş olması göze çarpıyor.

Uzaktan eğitim ile kariyer sahibi olmanın tartışmasız avantajları

Hayatta her şeyde olduğu gibi her insanın kendi istediği şekilde ve becerileri doğrultusunda seçim yapma hakları var. Fakat önüne geçemediğimiz zaman ya da yer gibi engellere rağmen bir alanda uzmanlaşmak isteyenler için uzaktan eğitim alternatifinin sunduğu avantajlar oldukça iştah açıcı görünüyor.

  • Esneklik: Birçok eğitim öğretim merkezi geniş zaman dilimlerinde eğitim sunsa da bu zamanlarda eğitim alması mümkün olmayan öğrenciler mutlaka olacaktır.
  • Ders alma konusunda gecikmiş olan ve öğrenme süreçleri içerik yönünden değerli bilgilerden yoksun kalmış herhangi biri sabit bir zaman çizelgesi takip etmenin ne demek olduğunu iyi bilir.
araştırma yapan kadın

Diğer bir yandan ise tam zamanlı ders alma imkanı olanlar ise diğer türlü oldukça yavaş sürecek bir içeriği uzaktan eğitim ile öğrenmek isteyebilirler. Tüm yönlerden bakıldığında uzaktan eğitim alarak kariyer sahibi olup uzmanlaşmak zaman faktörü konusundaki sorunlara çözüm sunmaktadır.
  • Birçok kadın anne olduğunda belirsiz bir süre dahilinde eğitimlerine ara vermek zorunda kalırlar.
  • Etrafımız çocuklar tarafından sarıldığında sessiz ve sakin bir an yakalamak güç hale gelir: Kariyer ve çevrimiçi uzaktan eğitimle alınan dersler öğrenimin hızını kendi olasılıklarımız dahilinde belirleyebilmemizi sağlar.
  • Uzmanlaşmak isteyen profesyoneller: Uzaktan eğitim ile kariyer sahibi olmak isteyen her insanın kendine göre sebepleri olabilmektedir. Bu insanlar kendi işlerine yakın bir alanda eğitim alıp kendilerini geliştirmek isteyen profesyoneller olabileceği gibi yüz yüze sürdürülen bir kariyerle ilgisiz bir alanda uzmanlaşmak isteyenler olabilir.

Sanal dersliklerde ders almayı seçen popülasyonun diğer bir kesmi de aslında gençlerden oluşuyor. Bu genç kesim erkenden işe gitmesi gerektikleri için eğitimlerine ara verebiliyorlar. Bu gibi durumlarda uzaktan eğitimle alınan diplomalar mükemmel bir alternatif sunmaktadır.

Peki uzaktan eğitimde önümüze ne gibi engeller çıkabilir?

Gördüğünüz üzere uzaktan eğitimin faydaları saymakla bitmiyor. Fakat uzaktan eğitime karşı duruşta görüşler de mevcut. Uzaklık yani mesafe bir dezavantaj olur mu?
Tarihsel bağlamda sanal kariyerlerin karşısındaki en büyük karşı görüş uzaklıkla alakalı oldu. Fakat teknolojik gelişmeler sağolsun coğrafi engeller günümüzde pratik anlamda yok olmuş durumda.

Tabii şu da var: Bütün uzmanlık, kariyer alanları ve dersler bilgisayar biliminin evrimi ile eş zamanlı gitmeyebiliyor. Her ders konferans sunmuyor örneğin. Ya da her derste öğrencilerin iletişime geçebilecekleri sohbet odaları ya da sanal sınıflar bulunmayabilir.

Diğer bir yandan ise belli başlı uzaktan eğitim dersleri en azından ayda bir kez yüz yüze ders işlemeyi gerektirmektedir. Bu tip durumlarda sanalın sunduğu büyü bir miktar azalmış olur.

çalışan anne ve bebeği

Belki de uzaktan eğitimin en başta gelen dezavantajlarından biri bunun öğrenciden istediği kişisel motivasyon. Bir öğretmen ya da gözetleyici olmadan yüz yüze eğitimde olduğu gibi kolay ya da zor soruların cevabını almak mümkün olmayabilir.

Bu durumda bazı öğrencilerin sinirleri oldukça bozulabilir ve dersi bırakmayı tercih edebilirler. Sonuç olarak, her yeni adım atılan yolda olduğu gibi seçilen bir seçeneğin avantajlarını ve dezavantajlarını sıralamak hem zaman kazandırır hem de para kaybının önüne geçer. Fakat sanal kariyerlerin popülerliği giderek arttığı gibi sundukları esneklik ve çeşitlilikte giderek daha fazla insanın eğitimden faydalanmalarını sağlayabilmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.