Okula Başlamak: Bilmeniz Gerekenler

Heyecanlı ama aynı zamanda biraz korkutucudur. Annelerinden daha önce uzak kalmamış çocuklar için okula başlamak, yeni bir dünyaya girmek gibidir. Yeni arkadaşlar, yeni kurallar ve öğrenip keyfini çıkarabilecekleri onlarca yeni şey. 
Okula Başlamak: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 17 Ağustos, 2020

Büyük gün geldi: Çocuğunuz okula başlıyor. Ebeveynler, okula başlamak için hazırlık yapılan bu dönemi endişeli bir şekilde geçirebilirler. Umutlar, korkular ve sevinçler de tüm bunlarla beraber gelir. Hayatlarının ilk üç yılını her daim aileleriyle çevrili olarak geçiren çocuklar için bu dönem daha da zorlu olabilir.

Bu yazıda, hem çocuklar hem de aileler açısından okula başlamak için hazırlık yapılan dönemi kolaylaştıracak bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Çocuğunuzun mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde okula uyum sağladığından emin olmak için bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.

Okula başlamak: Adaptasyon süreci

Çocuğunuzun üç yaşında okula başlaması, yeni insanlara, yeni aktivitelere ve yeni bir çevreye uyum sağlaması gerekeceği anlamına gelir. Aynı zamanda kurallar ve sınırları evdekinden farklı olabilecek bir dünyanın kapıları aralanmış olur.

Okullar, çocukların duygusal bütünlüğünü korumak için, kurumdan kuruma hatta bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir adaptasyon dönemi uygulaması yapabilirler.

Çocuğunuzun okula başlayacağı düşüncesi sizi geriyorsa lütfen bu konuda yalnız olmadığınızı unutmayın. Bu sorunu çözmek için adaptasyon dönemine aileler de dahil edilir.

Okul, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte katılabileceği bir başlangıç etkinliği planlayarak, anne ve babaların öğretmenleri, okulun bulunduğu alanı ve çocuğun sınıf arkadaşlarını tanımalarını sağlayabilir. Bu, çocukların yaşayacakları deneyim konusunda kendilerini daha özgüvenli hissetmelerini sağlamak için iyi bir fırsattır.

eller baba çocuk okul

Çocuğunuzun adapte olmasına yardımcı olacak fikirler

Küçük çocukların okula uyum sağlaması aşamalardan oluşan bir süreçtir. İlk gün 15 dakika boyunca okulda bulunmalarını sağlamak, daha sonra bu süreyi gün geçtikçe artırmak pek çok kişi tarafından uygulanan bir gelenektir. Bazı okulların adaptasyon dönemleri bir ay veya daha fazla sürebilir.

Okulun çocukları okul ortamına alıştırmakla ilgili yaklaşımı hakkında sorular sormak önemlidir. Bazı okullar çok fazla açıklama yapmayabilirler ancak ailelerin kesinlikle sorma hakkı vardır.

Bazı çocuklar hemen ortama alışır; bazıları ise daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Her ne olursa olsun aile, hayatın bu yeni aşamasıyla karşı karşıya kaldığında sakin ve özgüvenli davranırsa, çocukların bu durumla başa çıkması daha kolay olacaktır.

En sonunda okul, arkadaşları veya akrabaları görmeye gitmek kadar doğal bir hale gelmelidir. Evde çocuklarınızla okul hakkında konuşmak, onların, bu duruma, mümkün olan en iyi şekilde yaklaşmalarına yardımcı olur.

Elbette hiçbir sihirli cevap ve çözüm yoktur. Her çocuk farklıdır ve bu aşama boyunca onlara güvenmek önemlidir. Tabii ki üç yaşındaki çocuklar kendilerini bir yetişkin gibi ifade etmeyeceklerdir.

Adaptasyon döneminden önce, adaptasyon döneminde ve sonrasında sabırlı olmak anahtardır. Çocuğunuzun okula başlaması ve tanıdık olmayan bir ortamda yeni alışkanlıklar öğrenmesi nedeniyle, evde bazı farklı davranışlar gösterebileceğini unutmamanız da önemlidir.

“Çocuğun ailesi hayatın bu yeni aşamasıyla karşı karşıya kaldığında sakin ve özgüvenli davranırsa, çocukların bu durumla başa çıkması kolaylaşacaktır.”

Daha iyi adaptasyon için ipuçları

Adaptasyon sürecinde aşağıdaki ipuçları faydalı olabilir:

  • Bir aile olarak iletişim kurabilme yeteneğinizin olması, çocuklarınızın sizinle endişelerini ve korkularını paylaşmalarını sağlar. İletişim, evdeki eğitimin önemli bir parçasıdır.
  • Anne ve babalar, öğretmenler, sınıf arkadaşları ve etkinlikler hakkında sorular sormak isteyeceklerdir. Bu, çocukların, okul deneyimleriyle ilgili anlaşıldıklarını hissetmelerine yardımcı olacaktır.
anne ve oğlu sohbet
  • Çocuklar çok küçükken derslere katılmak yerine biraz uyumalarına izin vermek cazip olabilir. Ancak günlük katılım, adaptasyon dönemi için çok önemlidir. Saygıyı, dinleme becerilerini kullanarak ve açık bir şekilde diyalog kurarak çocuğunuzu düzenli olarak derslere katılması için teşvik etmeniz gerekir.
  • Çocuklar, okulda yaşadıkları ve o kadar da önemli görünmeyen bir şey hakkında konuşmak isteyebilirler. Ne olursa olsun, konuyla ilgili söyleyeceklerini, izlenimlerini ve endişelerini dinlemek önemlidir.

Kısacası küçük çocuklar, okula başlarken sevgi dolu ve özenli bir şekilde desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Önceliğimiz, kendilerini ifade etmeleri için gereken alanı onlara vermek olmalıdır.

Çocuklarımızın okulda kendilerini rahat hissetmeyi öğreneceklerine, kendi öğrenme, etkileşime geçme ve var olma yollarını bulacaklarına güvenmeliyiz. Bu, onların, hem akranlarıyla hem de öğretmenleriyle mutlu bağlar kurmalarına yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.