Çocuğunuz Okula Gitmekten Korkuyorsa Ne Yapmalı

Çocuklarımızın akademik hayatının başlangıcı çok çeşitli tepkilere neden olabilir. Bazı çocukların okula gitmekten korkması bile yaygındır. Bugün ebeveynlere buna nasıl cevap verebilecekleri konusunda bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.
Çocuğunuz Okula Gitmekten Korkuyorsa Ne Yapmalı

Son Güncelleme: 09 Şubat, 2020

Çocuklarım okula gitmekten korkuyorsa ne yapmalıyım? Bu soruya cevap vermek için önce çocukların doğasını ve davranışını anlamamız gerekiyor.

Daha sonra, etkili çözümler arama ve yeni çevrelerine uyum sağlama konusunda çocuklarımıza eşlik etmeliyiz. Çocuklarımızın okula gitme korkusunun çözümü ebeveynlerin aktif katılımını gerektirir.

Okula başlamak bir gerginlik ve endişe anıdır, ama aynı zamanda yeni deneyimlere giden ilk adımdır. Karmaşık olması ya da olmaması, çocuğunuzun bunlarla yüzleşmeye ne kadar hazır olduğuna bağlı olacaktır. Ebeveynlerden yardım esastır.

Okula gitme korkusu en çok okula yeni başlayan çocuklarda ortaya çıkma eğilimindedir. Bununla birlikte, okuldayken evde kalan yeni bir kardeşi olan çocuklar arasında da yaygındır. Yakın bir aile üyesinin kaybı da bir tetikleyici olabilir.

Başka bir neden, öğrenme sürecinde veya başkalarıyla ilişkide başarısızlık korkusu olabilir. Ailevi sorunlar ve zorbalık da yaygın nedenlerdir.

çocuğum okula gitmekten korkuyorsa ne yapmalı?

Çocuğunuz yaramazlık yapmıyor

Ebeveynlerden uzakta kalma kararı – sadece birkaç saat bile olsa – çocuğunuzun kararı değildi. Okula gitmekten korkan çocuklar yaramaz değildir. Aksine, bu dikkat gerektiren bir durumdur.

Okul yıllarında, küçük olanlar derslerle dolu bu süreçle yüzleşmek için yardıma ihtiyaç duyarlar. Kendileri ve başkaları ile olan ilişkileri ve gelecekte okula devamlılıkları, bu dönemle nasıl yüzleştiğinize bağlı olacaktır.

Çocuklar ağlayabilir, iştahlarını kaybedebilir, sinirli olabilir, uyumakta zorlanabilir veya hastalanabilirler. Okula gitme konusunda mantıksız bir korkuyla uğraşıyorlar ve birçok ebeveyn nasıl tepki vereceğini bilmiyor. Bu durumun kötü ele alınması çocukların sosyal izolasyonuna neden olabilir.

Çocuğum okula gitmekten korkuyorsa bunu nasıl anlarım?

Çocuğum okula gitmekten korkuyorsa ne yapmalıyım? İlk olarak, sorunu tanımlamanız gerekir. Bu duygusal rahatsızlık kendini acı, korku veya baş dönmesi olarak gösterir. Ayrıca uykuda zorlanma, ağlama ve grup etkinliklerine ilgi eksikliği gibi ortaya çıkabilir. Çocuklar evde kalmak için mazeretler de uydurabilirler.

Okul fobisinin belirtileri çeşitlidir. Çocuklar okula gitmeyi ertelemek için elinden geleni yapacaktır. Çok sinirli olacaklar ve evden ayrılmak istemeyecekler.

Çocuğum okula gitmekten korkuyorsa ne yapmalıyım?

Çocuklar bu süreçte asla yalnız hissetmemelidir, çünkü bu terk edilme duygularına yol açabilir. Okula gitmekten korkan çocukların etkili ve ilgili iletişime ihtiyacı vardır. Bu onların güven seviyesini artıracak ve yeteneklerini en üst düzeye çıkaracaktır. Sonuç olarak, korkuları, suçluluk duygusunu ve güvenlik eksikliğini ortadan kaldıracaksınız.

Yeni arkadaşlar edineceksiniz!

Bu süreçte çocuklarınıza eşlik etmenin yanı sıra, okula gitmenin faydaları hakkında ayrıntılı bir açıklama da yapmalısınız. Örneğin, çocuklarınıza yeni arkadaşlar edineceklerini, eğlenceli şeyler yapıp öğreneceklerini hatırlatın.

Rutin ve disiplin

Çocuğunuz okula gitmekten korkuyorsa, bir rutin oluşturmak çok yardımcı olabilir. Uzun vadede yemek, dinlenme ve spor için zaman ayarlamak gibi belirli yönler gerekli olacaktır.

Ebeveynler, çocuklarının davranışlarının ardındaki nedenleri araştırmalıdır. Kötü notlar çocukların korku duymasına neden olabilir. Bu durumda, çocuklarınıza ödevlerinde ve derslerinde yardımcı olmalısınız. Çocuğunuza akademik güven vermenin yollarını arayın.

Okula gitme korkusu yeni bir okula geçme dönemine de denk gelebilir. Bu durumda, çok sabırlı olmanız gerekir. Çocuğunuza her gün eşlik edin ve ilerlemeyi olumlu bir şekilde güçlendirin.

derste uyuyan çocuk

Diğer güvensizlikler

Sınıfa gitme korkusu başka türlü güvensizliklere de yol açabilir. Bunlar bir odada yalnız kalmak, ebeveynlerden uzak kalmak, hayvan korkusu, karanlık korkusu vb. olabilir.

Zamanla, bu korku günlük yaşamda ciddi sorunlara neden olabilir ve bir profesyonelin yardımını gerektirebilir. Okula gitmek istemeyen bir ergenle uğraşıyorsanız, tedavi yoğun olacaktır. Neyse ki, genellikle olumlu sonuçlar verir.

Eşlik etmek, anlayış gösterme, öğretmenler ve/veya bir profesyonelle koordinasyon, çocuğunuza yardımcı olabilecek faktörlerdir. Bu eylemleri uygulamaya koyduğunuzda, çocuğunuz bu rahatsız edici aşamayı atlatacağından emin olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.