Çocuklarda Ruminasyon Bozukluğu
Çocuklarda Ruminasyon bozukluğu istemsiz, seyrek ve kısa sürelidir. Peki ama ruminasyon nedir?
Ruminasyon, yiyeceklerin ağza tekrar getirilerek çiğnenmesi ve yeniden yutulmasıdır. Bir dizi psikolojik faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Ruminasyon bozukluğunun başlangıç yaşı
Çocuklarda ruminasyon bozukluğu genellikle 3 ile 12 ay arasında görülür ve yaklaşık bir ay sürer. Erkekleri kızlardan daha çok etkiler ve zihinsel, işlevsel çeşitliliğe sahip yetişkinlerde gelişebilir. Zeka geriliği olan bebeklerde görülmesi daha olasıdır.
Ruminasyon mu yoksa sevgi eksikliği mi?
Ebeveynleri tarafından reddedilmek, dikkat eksikliği, aile stresi, travmatik cinsel durumlar veya stimülasyon eksikliği, bebeğin istemsiz ruminasyon bozukluğu başlangıcına yol açan faktörlerdir.
Bir bozukluk olarak kabul edilmesi için, ruminasyonun haftada en az bir kaç kez veya her gün meydana gelen sıklıkta olması gerekir. Yetişkinlerde, özellikle zeka geriliği durumunda, ruminasyon bulantı ya da kusma olmaksızın isteğe bağlı olarak meydana gelir.
Midenin kasılmasıyla ve alt özofageal sfinkterin gevşemesiyle ilişkilidir. Bu durum, mide ve yemeği tekrar ağız içine getiren orofarenks arasında bir oyuğa neden olur.
Bazı uzmanlar, kendini uyarıcı ve yatıştırıcı etkileri olduğuna inanırlar.
Belirtiler ve tanı
Bir uzman kesin tanı koymadan önce, bebeğin sindirim sistemindeki olası konjenital anomaliler göz ardı edilmemelidir. Hiatal herni ya da pilor stenozu riski de değerlendirilmelidir.
Dikkat çekici bir şey fark edildiğinde bu, doktor için önemli bir bilgi olabilir, çünkü bazı belirtiler ruminasyon bozukluğunun varlığını veya yokluğunu gösterir. Bu işaretler şunları içerir:
- Ağız kokusu
- Aspirasyon
- Dehidrasyon
- Kilo kaybı
- Anormal büyüme
- Respiratuvar distres
- Diş problemleri
Yetersiz beslenme
Hayatı tehdit edebilen yetersiz beslenme, bu problemin sonuçlarından biridir. Eş zamanlı olarak, çocuğun bağışıklık sistemini etkiler ve böylece hastalıklara karşı direncini azaltır.
Aynı zamanda bir yaşın altındaki bebekler için beklenenden daha düşük kilo alma ile ilişkilidir. Zamanında dikkat edilmezse, yetersiz beslenme gelişmeyi ve büyümeyi geciktirir.
Bir bebekte ruminasyon bozukluğu olduğunda, vücut pozisyonu bir belirti olabilir. Sırtını gergin tutar ve kafasının arkasıyla kamburlaşır ve diliyle emme hareketleri yapar.
Başta, yiyeceklerin ağza gelmesi bebek için rahatlatıcı olabilir ama ardından rahatsız ve aç hisseder.
En iyi tedavi: Sevgi
Bu problem genellikle psikolojik kökenli olduğundan, davranış tekniklerine dayanan stratejiler genellikle ruminasyon tedavisinde uygulanır.
Ruminasyon belirtilerini saptamalı ve uygun önlemleri araştırmalıyız.
Her ruminasyon durumunda yiyeceklere ya da doğrudan dile acı ve hoş olmayan tatlar eklemek durumu ortadan kaldırmanın başka bir yoludur.
Çocuklarda ruminasyon bozukluğu için pozitif takviye
Öte yandan, sevgi dolu sözler, öpücükler ya da sarılmalar gibi sosyal teşvikler mükemmel bir taktiktir. Ruminasyon yapmadığı zamanlara ödül koymak iyi sonuçlar elde etmeye yardımcı olabilir.
Etkili bir diğer yol, çocuğu etkileyebilecek düşman ortamını iyileştirmektir. İstismar ve reddetmenin aksine sabır, sevgi ve anlayış esastır.
Ebeveynler psikoterapi almalıdır. Sevgi ve dikkat ile, tipik ruminasyon bozukluğu hareketleri başladığında çocuğun dikkatini çekmek de mümkündür.
Çocuklarda ruminasyon bozukluğu, bulimia nervoza, yeme bozukluğu ya da beslenme üzerindeki bilinçli kısıtlamalarla bağlantılı değildir. Doğrudan ebeveynlerin ilgisizliği ve sevgisizliği ile ilgilidir.
Bilinen bir önleme şekli yoktur. Ruminasyon bozukluğuyla, çocuğun duygusal gelişimini etkileyen aile durumlarını düzelterek sevgiyle savaşılır. Sağlıklı ve mutlu bir hayata doğru ilk adımdır.