Kuruyemişlerin Çocuk Sağlığına Faydaları
Kuruyemişlerin çocuklarınız için çok sağlıklı olduğunu biliyor muydunuz? Enerji bakımından zengindirler. Ayrıca sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve antioksidan mineraller için iyi bir kaynaktırlar. Bu nedenle, sağlık ve bilişsel performansları açısından mükemmeldirler. Yine de çocuklar genellikle bu bilgilere sahip değildir. Bu nedenle, size kuruyemişlerin faydalarını öğretmek istiyoruz. Böylece onları çocuklarınızın beslenmelerine dahil etmeye başlayabilirsiniz.
İspanyol Pediyatri Derneği’ne göre, kuruyemişleri 3 yaşın altındaki çocuklara vermeden önce onları uyarmalısınız. Bu, çocuğunuzun boğulmasını önlemek için iyi bir yoldur. Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da kuruyemişlerin çiğ veya pişmiş olabileceğidir. Ancak kızartılmamaları gerekir ve üzerlerine tuz veya bal eklenmemelidir.
Şimdi size her gün bir avuç kuruyemiş (15-20 gram) yemenin faydalarından bahsedeceğiz. Ayrıca çocukların metabolik, kardiyovasküler ve beyin sağlığı için ne kadar iyi olduğunu anlatacağız.
Kardiyovasküler hastalık riskini azaltan kuruyemişlerin çocukların sağlığı için önemi
Hangi hastalıkların en yüksek ölüm oranı riskine sahip olduğunu biliyor musunuz? Cevap kalp ile ilgili olanlardır. Bunları önlemek için belirli bir beslenme şekline uymak önemlidir. Çalışmalar içlerinde bulunan tekli ve çoklu doymamış asitlerin miktarı nedeniyle kuruyemişlerin bu hastalıkların önlenmesinde önemli unsurlar olduğunu kanıtlamıştır.
Her iki tür yağ da LDL kolesterol, trigliserit ve lipid oksidasyon düzeylerini düşürür. Ayrıca HDL seviyelerini artırır. Antioksidan görevi gören fenoller ve Omega-3 yağ asidi bu etkiyi sağlarlar.
Sağlıksız atıştırmalıkları kuruyemişlerle değiştirmek aşırı kilo veya obezite vakaları için de iyidir. Ek olarak, subklinik ateroskleroz vakalarında da iyidirler. Ayrıca kuruyemişler, erken vasküler lezyonlarla savaşmaya yardımcı olan kan inceltici özelliklere sahiptir. Aslında, metabolik sendromu azaltarak kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.
Çocuklarda şeker hastalığı, obezite ve kuruyemiş tüketimi
Kuruyemiş tüketimi kan şekeri seviyesini ve insülin direncini azaltır. Böylece, çocuklarda az yağlı ve az şekerli bir diyet uygulanırsa, diyabetin önlenmesine yardımcı olur.
Dahası, enerji yoğunluğu yüksek gıdalar olsalar bile, kilo alımından veya göbeklerin çıkmasından sorumlu değildirler. 100 gram kuruyemiş 160 ila 180 kilokalori içerir. Ancak, metabolize etmek için harcanan enerji nedeniyle tam olarak emilmezler.
Dahası, içlerindeki yüksek miktarda lif nedeniyle oldukça tatmin edicidirler ve bu da sizi saatler boyunca tok tutar. Ayrıca kabızlığı iyi gelir ve kolorektal kanser riskini azaltırlar.
Bilimsel Katkıları ve Bağışıklık Sistemine Faydaları
Beynin %60’ı yağ olduğu için, kuruyemiş tüketmek beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Bu nedenle çocukların günlük beslenme düzenlerine sert kabuklu yemişler gibi sağlıklı ve yağlı gıdaları dahil etmek önemlidir. Çünkü yaşlanmayla birlikte gelen yavaş öğrenmeyi azaltır. Ayrıca öğrenme becerileri, hafıza ve öğrenme hızı için de yararlıdır.
Bağışıklık sisteminde E vitamini, selenyum ve magnezyum bulunur. Bu vitamin, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara ve soğuk hava gibi dış etkenlere karşı vücudun direncini arttırır.
Kuruyemiş tüketimi çocuklar için neden faydalıdır?
Bağırsaklardaki bakteriler, polifenolleri ve lifi fermente eder. Bu nedenle, mikrobiyota çeşitliliğini artıran ve sindirim mukusunu koruyan prebiyotikler gibi davranırlar. Son olarak, diyabete ve diğer metabolik bozukluklara karşı koruyucu özelliklerini açıklayan anti-enflamatuarlardır.
Sonuç olarak kuruyemişler, çocukların kahvaltılarına ve öğleden sonra atıştırmalıklarına dahil edilmesi gereken çok sağlıklı besinlerdir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, konsantrasyon becerilerini arttırmak için oldukça iyidirler. Ayrıca günümüzde en sık görülen hastalıkları önlemeye yardımcı olurlar. Ve yaşlanmanın getirdiği sinirsel bozulmayı önlerler.
Son olarak, çiğ tüketmek en iyi seçenek olsa da onları süpermarketlerde yağ olarak bulmak mümkündür. Muz, elma veya armut ve biraz tarçınla harika olur. Ek olarak, onları yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Bunu kesinlikle denemelisiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ros, E (2010) Health benefits of nut consumption. Nutrients, 2(7): 652-82.
- Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients, 9(12): 1311.
- Bioactives and health benefits of nuts and dried fruits. Food Chem, 314.
- Nuts, Cardiovascular Health, and Diabetes. Circ Res, 124(6): 825-26.
- Review of nut phytochemicals, fat-soluble bioactives, antioxidant components and health effects. Br J Nut, 113 (S2): 68-78.
- Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease.
- Association of nuts and unhealthy snacks with subclinical atherosclerosis among children and adolescents with overweight and obesity. Nutr Metab, 16:23.
- Cognition: the new frontier for nuts and berries. Am J Clin Nutr, 100(S1): 347-52.
- Role of fruits, nuts, and vegetables in maintaining cognitive health. Exp Gerontol, 94: 24-8.
- Nut consumption and cognitive function: a systematic review. Nutr Hosp, 36(5): 1179-88.
- The effect of nut consumption (tree nuts and peanuts) on the gut microbiota of humans: a systematic review. Br J Nutr, 27:1-13.
- Gómez Fernández-Vegue, M. (2018). Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf