Çocuklarda Konfüzyonel Uyarılma Nedir?
Bazı ebeveynler çocuklarını geceleri yatağa götürmekte gerçekten zorlanırlar. Bazı çocuklar endişelidir ve uykuya dalmakta ve sabah uyanmakta güçlük çekerler. Hatta bazıları şaşırmış bir şekilde uyanmaktadır. Bu durumun sebebi, bu yazımızda bahsedeceğimiz “konfüzyonel uyarılma” olabilir.
Hala uyuyormuş gibi uyanan bir çocuk, bu rahatsızlıktan muzdarip olabilir. Granada’daki Grupo Lo Mónaco Üniversitesi’ne göre, çocukların yaklaşık% 17’si ara sıra veya sık sık bu bozukluktan muzdarip olmaktadır.
Konfüzyonel uyarılma nedir ve hangi yaşta görülür?
Konfüzyonel uyarılma, bir kişi uyandığında ve birkaç dakika boyunca çok şaşırmış halde kaldığında ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu kişiler dış uyaranlara cevap veremezler ve bazı zihinsel yetenekleri azalır.
Her yaşta, hatta yetişkinlikte ortaya çıkabilir ancak daha çok 3 ile 13 yaşları arasında görülmektedir. Granada Üniversitesinin yaptığı son araştırma, çocukların yaklaşık % 17’sinin bu bozukluktan muzdarip olduğunu belirtmektedir.
Uyku sarhoşluğunun semptomları nelerdir?
Bu bozukluk atakları, çocuklar normalden daha erken uyandıklarında daha sık ortaya çıkar. Bozukluğun semptomları şunları içerir:
- Zihinsel karmaşa.
- Mekansal ve zamansal yönelim bozukluğu.
- Hafızada zorlanma.
- Bazı durumlarda hafıza kaybı (tam veya kısmi).
- Çığlık atmak, ağlamak ve hatta vurmaya çalışmak gibi anormal davranışların ortaya çıkması.
Bu semptomlar, özellikle çocuk derin bir uyku evresinin ortasında uyandığında veya bütün gece uyuduktan sonra uyandığında ortaya çıkma eğilimindedir.
Çocuğunuzda semptomlar fark ederseniz ne yapabilirsiniz?
Çocuklarda ve ergenlerde konfüzyonel uyarılmanın ortaya çıkmasının ana faktörlerinden biri uyku düzeninde gecikmedir. Sabah okula gitmek için uyandıklarında, hala derin uyku aşamasında olan çocukların beyinleri uykudadır ve harekete geçmek için biraz zamana ihtiyaçları vardır.
Çocukları gün ışığına maruz bırakarak yavaş yavaş uyandırmak ve geceleri elektronik cihaz kullanmalarını engellemek, bu bozukluğun tedavisinde etkili olabilecek yöntemlerdir. Bu bozukluk devam ederse ve düzelmezse en iyisi bir doktora danışmaktır.
Konfüzyonel uyarılmanın çocuk gelişimi üzerinde sonuçları var mıdır?
Bu bozukluğun genellikle olumsuz sonuçları yoktur ve ciddi olarak kabul edilmez. Ayrıca, normalde çocuk büyüdükçe kaybolur. Ara sıra meydana geldiği sürece çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkilemez. Bununla birlikte, sık sık ortaya çıkarsa, o zaman bir doktora danışılması ve sebebin belirlenmesi önemlidir.
Tedavi nasıl olur?
Uygun uyku hijyeni normlarına ve bir dizi tavsiyeye uyarak, bu bozukluğu ortadan kaldırmak mümkündür. REM evresi, çocukların kendiliğinden uyanma eğiliminde oldukları ve en yoğun rüyaların görüldüğü yerdir.
Çocuğunuz genellikle geç yatıyorsa ve bütün hafta boyunca uykusuzluk yaşıyorsa, onu sabah uyanmaya zorladığınızda, derin uyku aşamasını kesintiye uğratıyor olabilirsiniz. Bunun sonucunda ise konfüzyonel uyarılma yaşama riskini artırıyor olursunuz.
Konfüzyonel uyarılmadan muzdarip çocuğu olan ebeveyne öneriler
Bu bozukluk çocuklarda sık görüldüğünde, sebebini belirlemek için bir doktora danışmak önemlidir. Bu bozukluğun, çocuğun uyuduğu anda hissettiği stres ve kaygı ile yakından ilgisi vardır. Bu nedenle uzmanlar, aşağıdakiler gibi belirli kurallara uyulmasını önermektedir:
- Günlük olarak spor yapmak: Bu fiziksel aktivite kesinlikle yatmadan önceki 3 saat içinde yapılmamalıdır. Aksi takdirde, uyku alışkanlıklarına faydalı olmaktan ziyade, çocuğunuzun uykuya dalmasını zorlaştıracaktır. Bunun nedeni egzersiz sırasında endorfin salınmasıdır.
- Akşam yemeğini çok ve geç yememek: Çocuklar akşam yemeğini hafif ve erken yemelidir. Böylece sindirim sorunları uyumalarını zorlaştırmaz.
- Uyandığında gün ışığına maruz kalmak: Bu, uykunun gündüz-gece döngüsü ile senkronizasyonunu destekler.
- Uyumadan önce elektronik cihaz kullanmaktan ve uyarıcı şeyler izlemekten kaçınmak: Kapalı olmadığı sürece çocuk veya genç odasında cep telefonu olmaması gerektiğini unutmayın. Bunun nedeni, titreşimlerin veya sesin uyku kalitesini düşürmesi ve uykuyu bölebilmesidir.
Kısacası, konfüzyonel uyarılma, genellikle yaşla birlikte ortadan kalkan bir bozukluktur. Sık sık ortaya çıkıyorsa, bu değişikliğin nedenini belirlemek için bir doktora danışmanız gerektiğini unutmamak önemlidir.
Artık bu değişiklik ve durumun düzelmesi için yapabilecekleriniz hakkında daha fazla şey biliyorsunuz. Çocuğunuzun iyi bir gece uykusu alabilmesi için bu önerilere uymanız yeterlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Solari, B. F. (2015). Trastornos del sueño en la adolescencia. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 60-65. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000103
- Abad, R. S. C. Trastornos del sueño en la niñez. http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/34-sueno.pdf
- UGR. (2017). Un 17 % de los menores sufre ‘borrachera del sueño’. https://canal.ugr.es/noticia/17-los-menores-sufre-borrachera-del-sueno/