Çocuklarınız Kabus Görüyorsa Ne Yapmalısınız?
Çocuklar kabus gördüklerinde ve yatağa gitmekten bile korkar hale geldiklerinde ebeveynler onların dinlenmelerine nasıl yardımcı olabilir?
Yatağa gitmek pek çok yetişkinin dört gözle beklediği bir şeydir. Ancak aynı şey her zaman çocuklar için geçerli değildir. Bazen çocuklar oyun oynamayı bırakmamak için yatağa gitmeyi istemezler. Bazen de kabus görmekten korktukları için yatağa gitmeye çekinirler.
Aşağıda çocukların yaygın olarak gördükleri kabuslardan bahsedeceğiz. Ayrıca kötü rüyalar gördükten sonra çocukları sakinleştirebilmeniz için bazı tavsiyeler vereceğiz.
Çocukların kabus görmelerine yol açan şeyler
Kabus görmek oldukça yaygın bir şeydir. Hatta neredeyse her çocuk hayatının bir noktasında kabus görür. Kabuslar çocuklar iki yaşındayken ortaya çıkmaya başlarlar ve bebeklik çağı boyunca da devam ederler.
Bir birey yetişkinlik çağına geldiğinde kabuslar kendiliğinden – bazı durumlar hariç – yok olurlar. Özellikle de kadınlar için böyledir.
Neden kabus gördüğümüzü açıklayan kanıtlanmış bir bilimsel sebep yoktur. Onlara yol açan pek çok faktör vardır.
Genellikle gün içinde yaşanan olaylar kabuslara yol açar. Örneğin:
- Çocuğunuz gece geç vakitte televizyon izlerken uykuya dalmış veya bir korku filmi izlemiş olabilir.
- Yatmadan önce ona okunan hikayelerde canavarlardan bahsedilmiş olur. Bunların dışındaki korkutucu öğeler de kabus görmelerine neden olabilir.
- Tartışma, aileden birinin ölümü veya okul değiştirmek gibi stresli durumlar da çocuğun kabus görmesine yol açabilir.
- Çocuklar yalnız yatmaya alışkın değillerse daha sık kabus görebilirler. Bunun nedeni hissettikleri korkudur.
Çocuğunuzun kabus görmesinin onun bir travma yaşadığı anlamına gelmediğini bilmeniz önemlidir. Tekrarlamak gerekirse, bir çocuğun bebeklik döneminde kabus görmesi normaldir. Bu yüzden bir doktora veya başka bir uzmana başvurmanıza gerek yoktur.
Bu kötü rüyalardan nasıl kaçınabiliriz?
Kabuslardan tamamen kaçınmak mümkün değildir. Ancak çocuğumuzun daha huzurlu bir uyku uyumasını sağlamak ve kötü rüya görme sıklığını azaltmak için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır.
Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu kadar dinlenebilmesine yardımcı olmak çin aşağıdaki tavsiyeleri deneyebilirsiniz:
- Yatma ve kalkma zamanıyla ilgili bir rutin oluşturun ve bu rutine istisnasız uymaya çalışın.
- Çocuğunuzun odası olabildiğince rahat olmalıdır. Odada onları korkutabilecek objeler olmamalıdır.
- Akşam yemeğini erken yiyin ve yemeklerin hafif olmasına dikkat edin. Yatmadan hemen önce onları ürkütebilecek oyunlar oynamalarına veya aktiviteler yapmalarına izin vermeyin. Aksine sakinleşmelerine yardımcı olun. Örneğin yatmadan önce bir banyo yaptırabilir, hoş bir hikaye okuyabilir veya onunla birlikte yatabilirsiniz.
- Sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olmak için yatmadan önce ona sıcak bir içecek içirin.
Çocuklarınızı gece televizyon izlemek veya korkutucu hikayeler okumak gibi canlarını sıkabilecek şeylerden uzak tutun. Aynı zamanda evdeki atmosferin olabildiğince sakin olmasına da özen gösterin.
Çocuğum kabus gördüğünde ne yapmalıyım?
Kabusları tamamen önlemek imkansız olduğuna göre tek yapabileceğiniz şey hazırlıklı olmaktır. Böylece çocuğunuz kötü bir rüya yüzünden korku dolu bir şekilde uyandığında ona yardımcı olabilirsiniz.
İlk yapmanız gereken şey çocuğunuzun kendini koruma altındaymış gibi hissetmesini sağlamaktır. Sizin varlığınız sayesinde böyle hissetmesi kolaylaşacaktır. Kendini güvende hissedecektir. Ona rahatlatıcı sözcükler söyleyin: “Her şey yolunda, hiçbir şey olmayacak. Yanındayım.”
Çocuğunuza rüyasında gördüğü şeylerin gerçek olmadığını söyleyin. Onlara karşı sevgi dolu davranın ve onları rahatlatın. Böylece onları eksiksiz bir şekilde anladığınızı hissedecekler.
Anksiyetelerini azaltmaya yardımcı olabilecek bir başka şey de hayal güçlerinin akışını takip etmenizdir. Size canavarlardan korktuklarını söylerlerse herhangi bir sprey sıkıp ona bunun canavar kovucu olduğunu söyleyin. Böylece çocuğunuz güvende olduğunu bilerek dinlenecektir.
Ayrıca ışıkları kapatmayın. Mümkünse yataklarına yakın bir yere bir gece lambası veya el feneri koyun.
Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa sakinleştirici bir müzik açın. Sabah ondan gördüğü rüyayı anlatmasını isteyebilir ve anlatırken onu dikkatle dinleyebilirsiniz.
Sonuçta çocuğunuz kabus görüyorsa endişelenmeniz gereken bir şey yoktur. Bu normaldir. Tek yapabileceğiniz düzgün bir yatma rutini edinmesini sağlamak ve gergin ortamlar yaratmaktan kaçınmaktır.
Çocuğunuz kabus gördüğünde yapabileceğiniz en iyi şey onu sevmek ve rahatlatmak için hazırlıklı olmanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Morales, E. M., & Narváez, P. M. (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: Una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2012.06.039 [doi]
- Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr.
- Aldana, A., Samudio Domínguez, G. C., Irala, E., & Rodas, N. (2006). Trastornos del sueño: prevalencia en población pediátrica en edad preescolar y escolar de área urbana. Pediatría (Asunción): Organo Oficial de La Sociedad Paraguaya de Pediatría.