Dürtüsel Çocuklar İle Başa Çıkmanın 3 Yolu

İçinden geldiği gibi hareket etmek illa kötü bir şey olmak zorunda değildir. Bununla birlikte, aşırıya kaçıldığında bu durum birlikte yaşamayı epey zorlaştırabilir. Bunu aklınızda tutarak, dürtüsel çocuklar ile başa çıkmanın 3 yolunu sizinle paylaşacağız. 
Dürtüsel Çocuklar İle Başa Çıkmanın 3 Yolu

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2021

Çocuğunuzun aceleci, atak davranışları başkalarıyla sorun yaşamasına neden oluyorsa yardım etmek için buradayız. Aşağıdaki makalede, sakinleşip tepkileri üzerinde düşünmelerine yardımcı olacak ve dürtüsel çocuklar ile başa çıkmanızı sağlayacak 3 yol önereceğiz. 

Kendinizi şu durumda hayal edin. Bir çocuk arkadaşıyla misket oynarken kaybedeceğini anladığı anda sinirlenip oyunu bozmak için her şeyi tekmeliyor, ağlıyor, bağırıyor ya da öfkeyle kaçıyor. Bu,  dürtüsel çocuklar için tanımlayabileceğimiz davranış türlerine bir örnektir.

Çocuk koltuğun kenarında yanlamasına takla atıyor

Dürtüsel çocuklar: Ayırt edici özellikleri neler?

EdM’den Bob Cunningham gibi uzmanlara göre, dürtüsellik bir çocuğun mizacının ve ayrıca bir yetişkinin karakterinin özelliğidir. Dahası, bu özellik az ya da çok insanoğlunda var olacaktır, çünkü bu yeni bir şey değildir.

Dürtüselliği, stresi ve hatta kaygıyı her zaman olumsuz özellikler olarak görmememiz gerektiğini açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bunlar insan türünün çevreye adaptasyonu sırasında ortaya çıkan evrimsel faktörlerdir. Onlardan nasıl yararlanacağımızı bilirsek, hayatta kalmak için olumlu olabilirler.

Bununla birlikte, sürekli dürtüsel davranışlar sergileyen biri başkalarıyla iyi geçinmek konusunda sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle, bu durum tüm aile, sınıf ve çevredekileri etkilemeden önce ebeveynler, eğitimciler ve profesyoneller tarafından en iyi çözümün bulunması iyi olacaktır.

Dolayısıyla ilk adım her zaman sorunu tespit etmektir. Bu durumda, dürtüsel çocuklar genellikle açıkça gözlemlenebilecek spesifik özellikler sergilemektedirler. Genel olarak, dürtüsel çocuklar…

  • Düşünmeden harekete geçme eğilimindedirler.
  • Daha soruyu duymadan cevap verirler.
  • Oyun oynarken sıranın kendilerine gelmesini beklerken sorun yaşarlar.
  • Kaybetmeye katlanamaz ve kazanamadıklarında çok üzülürler.
  • Başkalarını engelleyerek sürekli başkalarının işine karışırlar.
  • Hayal kırıklığına karşı çok az toleranslıdırlar.
  • İrade güçleri yoktur.
  • Neredeyse her zaman asidirler.
  • Oldukça olumsuz bir tutuma sahiptirler.
  • Sorunlarının farkına varmalarına rağmen, irade gösteremeyerek olumsuz tutumlarını tekrarlarlar.
  • Eylemlerinin sosyal ve fiziksel sonucunu öngöremez ya da dikkate almazlar.
  • Kontrol edemedikleri öfke nöbetleri geçirirler.

Dürtüsel çocuklar ile başa çıkmanın 3 yolu

Dürtüsel çocuklarla başa çıkmak her zaman kolay olmasa da gereklidir. Ne kadar erken harekete geçerseniz, problemleri o kadar çabuk çözebilirsiniz. Bu, hem çocuğun hem de tüm ailenin yararına olacaktır.

Her zaman kararlı olmalıyız

Dürtüsel çocukların çok az irade sahibi olduklarından daha önce bahsetmiştik. Aslında bu nedenle, eylemlerinden sonra pişmanlık duymaları çok yaygındır. Ancak kendilerini kontrol etmekte gerçekten zorlandıkları konusunda ikna olmalıyız.

Ebeveynler, öğretmenler veya eğitmenler olarak kararlı olmalıyız Başa çıkmanın yorucu olduğu doğru ancak cesaretinizi kaybetmemelisiniz. Kurallarınıza ve prensiplerinize bağlı kalarak, çocuklarınızla gerektiği ölçüde konuşun ve onlara karşı her zaman açık, sabırlı ve tutarlı olun.

Eğer teslim olur, kontrolü kaybetmeye başlar veya bağırırsanız çocuğunuza yardımcı olamaz ve işleri daha da kötüleştirebilirsiniz. Çocuğunuz şüpheye düştüğünüzü fark ederse, bundan fayda sağlayacağınız düşünerek sizi manipüle etmeye çalışabilir.

”Küçük insanlar büyük duygularla başa çıkamadığında, bizim işimiz onların kaosuna ortak olmak değil, sakinliğimizi paylaşmaktır.”

– L.R. Knost –

Sakinliğimizi korumalıyız

Aşırı düşüncesiz, hakaret içeren öfke nöbetleri ve saldırganlık durumlarında dahi yetişkinler olarak kendimizi sakin olmaya zorlamalıyız. Aslında bu anlar, dingin ve sakin görünmenizin en önemli olduğu anlardır.

Anne ağlayan çocuğuyla konuşarak onu sakinleştirmeye çalışıyor
Bununla birlikte sakin kaldığınız kadar kararlılık ve direnç de göstermelisiniz. Bu şekilde, çocuğunuza bu tutumla hedeflerine ulaşamayacağını aktarmış olacaksınız.

Dirençli çocuklar ile iletişim kurmaya çalışın

Çocuk sakinleştikten sonra, onlarla sakin ve mantıklı bir şekilde konuşmalısınız. Çocuğunuzun sergilediği olumsuz davranışlar üzerinde düşünmesi gerektiğini ve bu tür davranışların olumlu sonuçlara yol açmayacağını ona açıklayın. 

Örneğin, çocuk başka bir çocuğa hakaret etmiş veya başka bir çocuğa vurmuş ise, özür dilemenin önemini anlamalıdır. Dahası, bu davranışın uygun olmadığını ve bu şekilde davranmanın onlar için oldukça olumsuz sonuçları olduğunu anlamaları gerekmektedir.

Kısacası, her eylemin bir sonucu vardır. Bir çocuk düşünmeden hareket etmeye devam ederse, bunun ilerlemek için en iyi yol olmadığını anlaması gerekmektedir. Bu tavsiyelere rağmen, dürtüsel olarak hareket etmeden önce onları sakinleştiremiyor ve düşünmelerine yardımcı olamıyorsanız, daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda, gelecekte ortaya çıkacak zorlukları önlemek için çocuk psikolojisi alanında bir profesyonelden yardım istemeyi ihmal etmeyin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bauermeister, J.J. (2002). Hiperactivo, impulsivo, distraído, ¿me conoces? Guía acerca del déficit atencional para padres, maestros y profesionales. Madrid: Albor-Cohs.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.