Çocuklar İçin Dijital Diyet: Bilinmesi Gerekenler
Çocuğunuzun teknolojiyi sağlıklı bir şekilde kullandığından emin olmanız için dengeli bir dijital diyet oluşturmanız gerekir. Burada önemli olan, çocuğunuzun insanlarla ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini sağlamak ve teknolojinin insan ilişkilerini gölgede bırakmadığından emin olmak.
Eğer sınırları net bir şekilde belirler ve çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurabilirseniz, evde interneti yasaklamak gibi sert önlemler almanıza gerek kalmaz.
Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi, ihtiyacınız olan biraz sağduyu, çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmek ve teknolojiye temkinli yaklaşmak.
Dengeli Dijital Diyet Niçin Önemlidir?
Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Fakat dijital medya, varsa yoksa sürekli bir bilgi akışı ve daimi iletişimden ibaret. Bunun pek çok avantajı olsa da, sosyal hayatımızı ve kişisel gelişimimizi olumsuz yönde de etkileyebilir.
Burada sorun, çocuklar sosyal medyada ya da internet sitelerinde daha çok vakit geçirmeye ve dolayısıyla insanlarla yüz yüze daha az etkileşim kurmaya başladığında alevlenir.
Böylesi bir durumda ebeveynler şunu merak edebilir: “Evde dengeli teknoloji kullanımını nasıl sağlarım ve bunu ceza gibi göstermeden nasıl yaparım?”
Bu noktada yapılması gereken, çocuğunuza düzgün bir biçimde internetin dışında da bir yaşam olduğunu anlatabilmek.
Dengeli Dijital Diyet İçin Püf Noktalar
1. Çocuğunuzun Teknolojiye Ne Kadar Bağımlı Olduğunu Öğrenin
Teknoloji kullanımı bir bağımlılığa dönüşmediği sürece sorun teşkil etmez. Bundan dolayı ilk yapmanız gereken şey, çocuğunuzun internete ne kadar bağımlı olduğunu belirlemek.
Evdeki kablosuz ağı kapatın ve çocuğunuzdan telefon ya da tabletini size vermesini isteyin. Sonrasında bu isteğinize verdikleri tepkiyi izleyin. Eğer bundan dolayı gerilir, üzülür ya da rahatsız olurlarsa, çocuğunuzun bir tür teknoloji bağımlılığı olduğunu anlamış olursunuz.
Böyle bir durumda, teknoloji, sorumluluk, aktiviteler ve sosyal yaşam gibi bazı konularda dengeyi bulmanız gerekir.
2. Dijital Diyet Seçeneklerinden Biri: Çocuğunuzun Yemek Yerken Telefon Kullanmasını Yasaklayın
Dengeli bir dijital diyet için çocuğunuzun evde günde en az 2 saat boyunca teknolojik cihazları kullanmadığından emin olun.
Çoğu ebeveyn bu süreyi öğle ya da akşam yemeğinde değerlendirir. Bu sayede çocukları ile sohbet edebilir, etkileşim kurabilir ve teknolojik cihazların kullanımını da tamamen yasaklamamış olurlar.
Bu kısıtlama aynı zamanda çocuğunuzun yemeğinden keyif almasını ve onlar için yaptığınız şeyi takdir etmesini de sağlar. Birinin araması ya da mesaj atmasıyla herhangi bir şey bölünmemiş olur ve çocuklar aileleriyle kaliteli vakit geçirebilirler.
3. Çocuğunuza İyi Bir Konuşmacı ve Dinleyici Olmasını Öğretin
Bu gerçekten çok önemli. Eğer çocuğunuz iyi bir konuşmacı ve dinleyici ise, doğal olarak daha az telefon kullanır ve biri konuşurken ona kulak asmamanın ayıp karşılanacağını bilirler.
4. Çocuğunuzu Eğlenceli Aktivitelere Yazdırın
Dengeli bir dijital diyet için bir diğer seçenek de çocuğunuzu spor, dans ya da müzik kursu gibi okuldan sonra katılabileceği aktivitelere yazdırmaktır. Bu sayede çocuğunuz teknoloji olmadan da eğlenebileceğini görecek ve bu hayatının her alanında gelişmesini sağlayacak.
Çocuğunuz müzik dersi alıyorsa, muhtemelen evde de alıştırma yapması gerekecektir. Böylelikle telefonla oynamaktan başka bir şeyle uğraşmaları da şart olacak.
Hatta siz de onlarla birlikte alıştırma yapabilir ve onlardan minik bir ev konseri vermelerini isteyebilirsiniz. Böylece desteğinizi hissedecek ve onların yaptıklarına değer verdiğinizi anlayacaklar.
5. Çocuğunuza Örnek Olun
Eğer çocuğunuz sizin sürekli telefon ya da tabletle ilgilendiğinizi görürse, sizin davranışlarınızı taklit etmeye başlar. Çocuğunuza iyi örnek olabilmeniz oldukça önemli. İstikrar ve uyum hayatınızın temel yönelimlerinden biri olmalı ve çocuğunuzla konuşarak orta yolu bulabilmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ramírez, N., Aguilera, A., Fuentes, C., San Martín, G., & Tapia, C. (2013). La generación net y la dieta digital. Revista educación y tecnología, (3), 228-232. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4620628.pdf
- Nicklas, T. A., O’Neil, C. E., Stuff, J., Goodell, L. S., Liu, Y., & Martin, C. K. (2012). Validity and feasibility of a digital diet estimation method for use with preschool children: a pilot study. Journal of nutrition education and behavior, 44(6), 618-623. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S149940461100649X
- Orben, A. (2021). Digital Diet: A 21st century approach to understanding digital technologies and development. https://psyarxiv.com/324h8/