Çocuklarda Anemi: Nedenleri, Önlenmesi Ve Tedavisi

Çocukluk dönemi boyunca optimal gelişim için demir çok önemlidir. Düşük hemoglobin sayımı anemi gibi hastalıklara yol açabilir. 
Çocuklarda Anemi: Nedenleri, Önlenmesi Ve Tedavisi

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2020

Çocuklarda anemi kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğunda ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri hemoglobin aracılığıyla vücuttaki tüm organlara oksijen transferi yapmaktan sorumludurlar. Bu da dokulara oksijen taşınmasını sağlayarak onların düzgün işleyişine katkıda bulunur.

Anemi, 6 ay ve 3 yaş arasındaki bebeklerde, özellikle bir doktor tarafından demir takviyesi reçetesi yazılmadıysa çok yaygındır.

Yaşamın ilk yılı çocukların gelişimi için çok önemlidir. Eğer bu dönemde küçük dozlarda demir almazlarsa, aneminin onları etkileme riski yüksektir.

Ebeveynler, bu durumu zamanında tespit edebilmek için belirtilerin farkında olmalıdırlar. Solgun cilt, aşırı yorgunluk, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü ve uyuşukluk yaygın olarak görülen işaretlerden bazılarıdır.

anemi tüp kan

Çocuklarda anemi: Tanı

Doktorunuz hemoglobin, demir, hematokrit, ferrit ve diğer maddelerin miktarını ölçen bir kan testi talep edecektir. Sonuçlar, demir eksikliğinin ve demir rezervlerinin sayısının doğru şekilde değerlendirilmesini ve saptanmasını sağlayacaktır.

Temel sebepler

  • B12 vitamini eksikliği.
  • Demir emiliminde güçlük veya kötü beslenme
  • Vücutta belli bazı gastrointestinal hastalıklar veya enfeksiyonlar.
  • Boya, pil ve atölye fabrikaları tarafından yayılan kurşuna maruz kalmak.
  • Uzun süreli antibiyotik tedavisi. Programa ve doza uyarak çok dikkatli bir şekilde alınmalıdır.
  • Yaşamın ilk yılı boyunca ineklerden veya diğer hayvanlardan gelen tam yağlı sütü tüketmek. Bu, çocukların midelerini etkiler ve minerallerin emilmesini zorlaştırır.
  • Prematüre çocuklar rahimde daha az zaman geçirirler. Bu da gerekli miktarda demir rezervi elde etmelerini önler.

1 ve 5 ve 10-13 yaşları arasındaki hızlanmış büyüme dönemlerinde tüm çocuklarda hafif anemi görülür. Bu dönemlerde, bu rahatsızlıkları önlemek için bir doktorun rehberliğinde özellikle demir takviyesi almaları gerekir.

Çocuklarda anemi görülmesinin sonuçları

Anemi çocukların okul performansını, bilişsel gelişimini, büyümesini, düşünme yeteneğini ve diğer yönlerini etkiler. Kısacası, her yaşta, çocukların beklenen seviyedeki gelişiminin ve ilerlemesinin önüne geçer.

Günümüzde ve gelecekte çocukların entelektüel gelişimini tehlikeye attığı için düzeltilmesi gereken en önemli şey demir eksikliğidir. Eğer bu eksikliği erken yaşta tespit ederseniz ve zamanında tedavi edilmezse, olgunlaşma açısından ciddi bir gecikmeye yol açabilir.

kırmızı kan hücreleri

Çocuklarda anemi oluşumunu önlemek

Çocukların beslenmeleri erken yaşlardan itibaren eksiksiz olmalıdır. Et, balık, sebze, meyve, tahıl ve süt içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet, onların büyümesi için gerekli beslenmeyi ve enerjiyi sağlayacaktır.

Ayrıca aşağıdakileri yapmanızı tavsiye ederiz:

  • Emzirmeyi teşvik edin. İlk yıl hazır satılan sütleri kullanmayın.
  • Bir uzman tarafından verilen demir takviyelerini sağlayın.
  • İlk altı ayın sonunda bebeğin beslenme programına tamamlayıcı beslenmeyi ekleyin.
  • Anneler, hamilelik sırasında iyi bir şekilde tıbbi kontrol ile, daha sonra da bebeklerinin sağlığını korumak için disiplinli olmalıdırlar.
  • Askorbik asit veya sitrik asit ile birlikte olduğunda, bebekte, demir emiliminin daha etkili olduğunu hesaba katın.

En uygun tedavi

Çocuklarda anemi olduğuna işaret eden herhangi bir belirtiyi fark ederseniz, bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekir. Doktor, vakanın şiddetine göre uyulması gereken yönergeleri ve ilacı belirleyecektir.

Her zaman tıbbi yardım almak ve sağlıkla ilgili sorunları ev yapımı çözümlerle çözmeye çalışmaktan kaçınmak önemlidir.

Tedavinin başarısı ve süresi çocuğun gelişimine bağlıdır. Bir yandan beslenme programı takip edilirken bir yandan endikasyonlar, takviyelerle veya ilaçlarla kontrol altına alındığında sonuç elde edilecektir.

Bu düzen yaklaşık üç ay sürer. Bu dönemde her zaman hemoglobin sayısının artıp artmadığı gözlemlenir.

Ciddi anemi vakalarının, astım veya diğer solunum problemleri gibi farklı hastalıklardan etkilenebileceğini unutmayın. Bu gibi durumlarda uygun tedavi için kan transfüzyonu gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.