Sürekli Bağıran Çocuklar

Çocuğunuzun sürekli bağırması sizi endişelendiriyor mu?
Sürekli Bağıran Çocuklar

Son Güncelleme: 06 Haziran, 2019

Sürekli bağıran çocuklar karşısında pek çok anne nasıl davranması gerektiğini bilmiyor. Bağırmak, çocukların alışkanlık haline getirdiği bir tepki olabilmektedir ve bu durum da zaman zaman ailelerin öfkelenmesine yol açmaktadır.

Çocuk çığlıkları yüzünden evinizde sürekli gergin bir ortam mı var? Endişelenmeyin, bu pek çok aile için geçerli olan bir durumdur çünkü küçük çocuklarda bağırmak çoğu zaman bir iletişim kurma yöntemi halini almaktadır.

Bu süreçte çocuklar duygularını çok yoğun yaşarlar. Bununla birlikte, sürekli bağıran çocuklar karşısında nasıl tepki vereceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Çocuğun bağırmasını nasıl önleyeceğinizi bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Çocuklar neden bağırır?

Durumu anlamak ve çözümlemek için, çocukların bağırma sebeplerini anlamak önemlidir.

Onların daha çocuk olduğunu unutmayın

Çocuklar her zaman çok aktiftir. Bütün günlerini oyun oynayarak, keşfederek ve gürültü yaparak geçirirler. Bağırmak ve çığlık atmak, özellikle arkadaşlarıyla birlikte olduklarında çocukların iletişim kurmak için seçtikleri bir yoldur.

Her gün yeni bir şey keşfeden çocuklar, bağırarak neşelerini dışa vuruyorlar.

Ebeveyni ve yakın akrabaları taklit etme isteği

Çocuklar, evde gördükleri iletişim biçimini taklit ettikleri için de bağırıyor olabilirler. Her hareketinizin çocuklar üzerinde etkisi olduğunu unutmamalısınız. Eğer siz yüksek sesle konuşursanız ve evde bağırırsanız, çocuğunuz da sizi taklit ederek aynısını yapacaktır.

yüksek sesle konuşmak

Dikkat çekme isteği

Çocuklar dikkat çekmeyi çok sever ve bunun için de bağırmayı seçebilir. Çocuklar sesini duyurmaya ihtiyaç duyar. Tahmin edebileceğiniz gibi, eğer çocuklar yeterince ilgi göremediklerini hissederlerse kendilerini göstermek için her yola başvuracaklardır.

Duygularını dışa vurmak için

Çocuğunuz öfke, stres, kıskançlık ve heyecan gibi duygulara bir tepki olarak bağırıyor olabilir. Yaşlarından ötürü, çocuklar bu duyguların altında yatan enerjileri kontrol etmekte zorlanırlar. Bu nedenle bağırarak rahatlayacaklarını düşünürler.

Gelişim süreci

ağlayan çocuk

2-3 yaş arasındaki süreçte, çocuklar öfke nöbetleri geçirebilir. Bu aslında ebeveyn otoritesine direnmek olarak düşünülebilir.

Konuşma bozuklukları

Eğer çocuğunuzda herhangi bir konuşma bozukluğu varsa, çocuk bunu bağırma yoluyla ifade ediyor olabilir ve duygularını dışa vurabilir.

Duyma problemleri

Kulak zarındaki iltihaplanma gibi işitme problemleri ve diğer sorunlar, çocuğun kendi sesini duymasını engelleyebilir. Bu da çocuğun daha yüksek sesle konuşmasına yol açabilir çünkü ancak bu şekilde kendini duyabilir.

Çocuğum sürekli bağırıyorsa ne yapmalıyım?

Çocuğunuzun neden sürekli bağırdığını anladıktan sonra, bunu nasıl önleyebileceğinizi düşünmelisiniz. Yapmanız gereken çocuğunuza sabırlı olmayı öğreterek onu sakinleştirmektir.

Sesinizi alçaltın

Bir özeleştiri yaparak, aile bireylerinin evde sık sık bağırıp bağırmadığını gözlemleyin. Eğer evde herkes yüksek sesle konuşuyorsa, ses tonunuzu alçaltmayı deneyin.

Bağırarak kendinizi daha iyi ve daha net bir şekilde ifade edeceğinizi düşünüyorsanız, bunun doğru olmadığını bilmelisiniz.

Öfkenize yenik düşmeyin

Eğer çocuğunuz size bağırıyorsa, ona aynı şekilde cevap vermemeye çok dikkat etmelisiniz. Eğer siz onunla daha yumuşak bir tonda konuşursanız, çocuğunuz da aynısını yapacaktır.

Bununla birlikte, kural koymak ve bazı durumlarda katı davranmak da önemlidir böylece bağırarak bir şeyleri elde edemeyeceğini çocuğunuza göstermiş olursunuz.

Çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin

Öfke nöbeti geçiren bir çocukla orta yolu bulmanız imkansızdır. Empati kurun ve sakinleştikten sonra çocuğunuzu dinleyin. Sözünü kesmeden, çocuğunuzun kendisini ifade etmesine olanak tanıyın.

Bunun yanı sıra, çocuğunuza dinlemenin ne kadar önemli olduğunu öğretin. Bunu kitap okuyarak yapabilirsiniz. Bir başka yöntem ise, çocuğunuzu kütüphane gibi sessiz olmayı gerektiren yerlere götürmektir.

Konuşma terapistine danışın

konuşma terapisi

Çocuğunuzun okulda da aynı davranışlara sahip olup olmadığını öğrenmek için çocuğunuzun öğretmeniyle konuşun. Eğer durum okulda da geçerliyse, özel alıştırmalarla çocuğunuzun daha alçak sesle konuşmasına yardımcı olabilecek bir konuşma terapistine danışın.

Özetlemek gerekirse, çocuğunuzun sürekli bağırmasını engellemek için yukarıdaki tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz. İlk olarak evdeki iletişim alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.