Çocukların Boy Uzunluklarını Etkileyen 7 Unsur
Birçok anne ve baba çocuklarının boyunu etkileyen unsurlar konusunda endişelenir. Ebeveynleri olarak bizler onların gelişimini sürekli izleriz ve doğru besinleri aldıklarından emin olmak isteriz. Hatta ebeveynlerin çocukların uzamasındaki tek etkenin doğru ve iyi beslenme olduğunu zannetmeleri de bir gerçektir.
Gelin görün ki bu düşünce doğru değildir. Boyun uzunluğunu belirleyen genetik ve az bilinen çevresel koşullar gibi başka unsurlar da vardır.
Boyu etkileyen unsurlar
Kalıtım
Kalıtım (genetik), boyu etkileyen unsurlar arasında ebeveynler tarafından en çok bilinen unsurdur. Kalıtım, çocuğunuzun büyüdüğünde ulaşacağı azami boyu doğrudan etkiler. Hatta aslına bakarsanız boy konusundaki en kuvvetli unsurun kalıtım olduğunu dahi söyleyebiliriz. Kısaca eğer aile bireyleriniz uzun boya sahip ise çok büyük bir ihtimalle çocuğunuzda gelişimini tamamladığında sizler gibi uzun boylu olacaktır. Boy uzunluğunun soy ile kuvvetli bir bağı vardır.
Cinsiyet
Kızlar genellikle erkeklerden birkaç santimetre kısadırlar. Kız ve erkekler arasında sayabileceğimiz başka farklılıklar da bulunabilir: Mesela genellikle erkeklerin kafaları kızlara göre daha büyük ve hacimlidir. Tabii ki birçok çocukta bu verdiğimiz örneklerin istisnaları kalıtıma da bağlı olarak gözlemlenebilir.
Çevresel koşul ya da durumlar
Çevrelendiğimiz coğrafi koşullar da boy uzunluğumuzu etkileyebilirler. Örneğin,İskandinav halkı genel olarak oldukça uzun boyludur. Buna zıt başka bir örnek olarak da yüksek bölgelerde yaşayan halkların genellikle kısa boylu olduklarını söyleyebiliriz.
Dünya nüfusun sadece %6’sı denizden 1.500 metre ya da daha yüksek irtifalarda yaşamaktadır.
İyi beslenme
Boy uzunluğunu etkileyen unsurlar arasında en iyi bilinenlerden biri iyi beslenmedir. Çocukların ana rahmine düştükleri andan bir yetişkine dönüştükleri zaman kadar geçen tüm süreçteki beslenme alışkanlığı büyümenin ve uzamanın ana etkenlerindendir.
İyi beslenme derken ki kasıt çok yemek değil, vücudumuzun ihtiyacı olan tüm vitaminleri alabilmektir.
Çok büyük miktarlarda yemek çocukları boyuna olmasa da enine büyütebilir. Sağlıklı büyüme için önemli olan besinlerin dengeli tüketimidir.
Beslenme de aynı kalıtım gibi çocukların boy uzunluğu konusundaki ana etkenlerden biridir. Beslenmenin büyüme üzerindeki etkisini kötü beslenen çocukların vücut gelişiminde kolaylıkla gözlemleyebiliriz. Az beslenen çocukların vücutları doğru bir şekilde gelişmediği için gelecekteki hayatlarında çeşitli zorluklar yaşarlar.
Çocuğunuzun ihtiyacı olan tüm besin ve vitaminleri aldığından emin olun. Beslenme düzenlerinde bir eksiklik gözlemlerseniz bir an önce bu eksikliği giderin.
Yeterli uyku
Uyku, insan hayatındaki en önemli ihtiyaçlardan biriyken çocuklukta bu ihtiyaç daha da fazladır. GH ya da somatotrofin olarak bilinen büyüme hormanları gün içerisinde 3 ila 5 saatlik etki gösterseler de geceleri daha aktif olurlar.
Spor yapmak
Fiziksel egzersizler, büyümeye ve kuvvetli kemiklere sahip olmaya yardımcı olan kemik hücrelerinin üretimini tetikler. Basketbol gibi sporlar çocukları zinde tuttukları gibi boylarının uzamasına da yardımcı olabilirler.
Araştırmalar, boy uzunluğu konusunda kalıtımın beslenmeye göre daha etkili olduğunu ortaya koymuştur
Yapılan araştırmalara göre bir çocuğun boy uzunluğu %80 oran ile taşıdığı genlere göre şekillenmektedir. Kalan %20’lik pay ise beslenme ve çevresel unsurlar ile ilgilidir. Yine de bu konuda kesin konuşmak için yapılması gerek daha çok araştırma vardır.
Boy uzunluğu ile ilişkilendirilen ilk gen 2007 yılında keşfedilmiştir ama araştırmacılar başka binlerce genin ve DNA’nın da boy uzunluğu ile alakalı olabileceklerini düşünmektedirler.
300’den fazla sayıda sağlık kuruluşunun yakın zamanda ortak gerçekleştirdiği bir araştırma 400’ün üzerinde genin boy uzunluğu ile ilgili olabileceğini ortaya çıkarmıştır.
Bilim adamları ve kadınları bu sonuca 253.288 deneği inceleyerek varmışlardır. Vücutta doğrudan boy uzunluğu ile ilgili 424 bölgedeki 627 değişken üzerinde inceleme yapmışlardır.