Annelik duygu durumunuzu değiştirebilir

Annelik sizi birçok açıdan değiştirir. Bu yüzden sizin duygularınızı da değiştirir. İlk bebeğimizin dünyaya gelişi daha önce hissetmediğiniz duygular duymanıza sebep olur çünkü bu duygular daha önce hissetmiş olduğunuz hiçbir duyguya benzemez. Ve bu duygular hayatınızda kökten bir değişimin işaretleridir.
Annelik duygu durumunuzu değiştirebilir

Son Güncelleme: 01 Şubat, 2019

Annelik anne beyninin birbirinden farklı hisler, düşünceler ve değişimler yaşamasına sebep olur ve bu beyin anneliği tatmamış insanların hissettiklerinden bambaşka bir seri his ve davranışları beraberinde getirir. Fakat duygular hakkında konuştuğumuz zaman anneliğin taşıdığı tüm duyguların pozitif olduğunu söyleyemeyiz ve birçok anne farklı şeyler hisseder.

Annelik duygularınızı değiştirebilir. Bu değişim iyi de kötü de olabilir. Burada bahsettiğimiz şey yok olması imkânsız olan duygusal bir bağ ve bu bağ tamamen kişiden kişiye değişiyor.

Hamilelikten itibaren bir duygusal değişim hissedilmeye başlanır ve bu değişim en başta hormonal bir değişim olarak adlandırılır. Fakat sonrasında bu değişim içgüdüsel bir refleks haline dönüşür ki bu refleksin ne olduğuna dair az şey biliyoruz.

Kısacası, anne olduğumuzda bizler kendimizi duygusal anlamda yeniler ve değiştiririz. Pozitif duygular bizi mutlu eder ve annelik süreci hakkındaki tüm şüphelerimizi yenmemizi sağlar. Negatif duygular ise çocuk doğduktan sonra annenin geçirdiği bir takım psikolojik patolojiye işaret eder.

anne bebek baba

Annelik sürecinin duygu dünyanızda yaratacağı değişimler

Hamilelikle beraber annelik her kadını etkileyebilen devrimsel bir süreçtir. Özellikle ilk defa anne olanlar için bu süreç daha da sıkıntılı olabilir. Fiziksel anlamda değişimin yanı sıra önemli bir dönüşüm bizim kendimizi arka plana koymamıza, bebeğimizi en ön plana koymamıza sebep olur.

Bebek doğduğunda, hayat değişime devam eder ve duygular da zamanla değişir. Her bir davranış bizim dünyayı algılayış biçimimizi değiştirip zenginleştirir. Bu noktada duygular beyni tamamen özgürleştirir ve değiştirir. Annelik sürecine özgü aşağıda sıraladığımız yeni hisler bizi değişime zorlayacak:

  • Sorumluluk kavramınız değişecek. Artık tahmin edilmesi kolay görevler değil çok önemli birinin, bebeğinizin hayatı sizin elinizde. Anne bu noktada onun kendinden bir parçanın yani bebeğinin koruyucusu olur. Bu bizi hem mutlu eder hem de büyük ölçüde bizden büyük bir projeye dönüşür.
  • Pozitif duygular hissedeceksiniz. Bebeğinizle her şeyi paylaşmak isteyeceksiniz ve kendi kişisel planlarınızı ve hayallerinizi bir kenara koyup gelecek hakkında farklı düşünmeye başlayacaksınız. Bu hisler sizin hem gönlünüzü yumuşatacak hem de vicdanınızı dindirecektir.
  • Kendi kişisel gelişiminize katkıda bulunuyorsunuz çünkü birçok engeli aşabildiğinizi göreceksiniz. Korkular azalacak ve vücudunuzu son limitine kadar zorlayacaksınız. Uykunuzdan ve yemeğinizden feragat etmeniz gerekecek.
  • Annelikle beraber oldukça ilkel bir içgüdü doğar: bu içgüdü bebeğinizin çıkardığı sesleri anlamlandırmanıza, onun kokusunu ayırt edebilmenize ve hareketin yarattığı duyular ve duyguların tadını çıkarmanızı sağlar.
  • Yeni bir motivasyonunuz var artık! O motivasyon sevgi; sizi zorluklara karşı başınız dik bir şekilde verdiğiniz mücadelede en büyük destekleyecek şey. Birdenbire kendinizde savaşacak gücü bulup hem kendinizi korursunuz hem de kafanıza koyduğunuzu gerçekleştirirsiniz.
  • Sizde yeni bir duygusal bağ doğar. Bu bağın kurulması demek eşinize ya da ailenize ayırdığınız vakti ve yaklaşımın değişimine işaret eder çünkü artık siz farkında olmadan yeni bir insan haline gelirsiniz. Hem de bu insan kendinden başka bir canlıya koşulsuz ve karşılıksız yaklaşır.
  • Birçok korku yok olur ve bir daha asla yalnız hissetmeyeceğiz gibi gelir. En başta, bebek anneyleyken fiziksel anlamda her gün beraberdirler ve sonrasında da anne çocuğunu unutmaz; onu bir daha görebilme inancı ve sevgisiyle bekler.
  • Daha sabırlı olmayı öğreniriz, daha az bencil oluruz ve daha hızlı motive olabiliriz. Her sabah bir alarmla güne başlayan anneler çocuklarının her ihtiyaçlarına koşup onları kurtarmak ister ve sabırla çocuklarına yardımcı olurlar.

Negatif duygular

Bahsettiğimiz birçok duygu pozitif duygular oldu fakat uzmanlar negatif duyguları da atlamamak gerektiğine vurguda bulunuyorlar. Bu negatif duygular anneyi gebelik döneminden itibaren etkilemeye başlar. Annelik; bu sebeplerden ötürü, annenin depresyona, endişe ve kaygıya, travma-sonrası strese ve bir derece de hayal kırıklığına uğramasına sebep olur.

anne ve bebek

Annelikte bir noktada anne özgürlüğünü ve bağımsızlığını (yani ben duygusunu) kaybetmeye başladığını hissedebilir. Vücuduna ya da fiziksel çekiciliğine eskisi gibi güvenmiyor olabilir. Acı ve korkudan kaçmak imkânsız anneler için. Çünkü her an çocuklarının başına bir şey gelebileceğinden korkarlar.

Bir diğer rahatsız edici his ise gelecek hakkında belirsiz bir düşünceye sahip olmak olarak kendini gösterir. Eğer bir işte çalışmıyorsak veya çocuğu büyütürken bize destek olacak bir eşimiz yoksa bu süreç bu tip annelerde bir çeşit belirsizlik yaratır ve bu belirsizlik hissini kontrol etmek güçtür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.