Bir Bebeğin Hayatındaki Dokuzuncu Ayı

Bir Bebeğin Hayatındaki Dokuzuncu Ayı

Son Güncelleme: 09 Haziran, 2018

Bir bebeğin hayatındaki dokuzuncu ayı, sevgi gösterileriyle dolu bir zamandır. Bu dönemde, sarılmalar, öpücükler, kucaklar ve sevgi dolu hareketler hiçbir zaman yetmez.

Bu tüm anneler için büyük bir tatmin duygusu demektir ve her ebeveynin kalbinin sevgiyle dolmasını sağlar.

Bu yazıda, bebeğinizin hayatındaki dokuzuncu ayında ortaya çıkacak değişiklikleri sizlerle paylaşacağız.

Dokuzuncu ayda meydana gelen değişiklikler

Rutin düzeninizi değiştirirler

Eğer özenle ve sabırla çalışıp bebeğinizin rutin düzenini oturtmayı başardıysanız, bu sıralar, onun bu düzeni biraz bozmaya başladığını fark edeceksiniz.

Ona “haydi yemek zamanı” ya da “şimdi banyo zamanı” dediğinizde sizi biraz şaşırtabilir.

Aynen bu şekilde düzeninize devam edin, çünkü bu rutinler çocuğun hayatına büyük faydalar sağlayacaktır. Onlara düzen ve güvenlik hissi verecektir.

Bu dönemde konuşkan hatta geveze olabilirler.

Çocuğunuzun, ses çıkararak konuşma taklidi yapmasını duymak çok heyecan verici ve eğlencelidir.

Konuşmasını teşvik etmek için, ona düzenli olarak kitap okuyun. Ezberleyebilmesi için ona, net bir sesle kısa bir hikaye anlatın. Er ya da geç, size ilk kelimelerini söyleyerek sürpriz yapabilir.

Ağırlık ve boyutlar

İlk ve ikinci üç aylık dönemde, bebek çok hızlı büyür. Bununla birlikte, ilerleyen zamanlarda, büyüme hızları biraz daha yavaşlar.

9 aylık bir bebeğin normal ağırlığı ortalama 9 kilo, normal boyu da yaklaşık olarak 72.39 santimetredir.

Diş çıkarma

Biz zaten bu süreçlerden geçtiğimiz için ilk süt dişinin çıkmasıyla oluşacak değişiklikleri biliyoruz.

Bu aşamada, üst kesici ön dişleri ortaya çıkar ve diğer dişler de aşamalı olarak çıkmaya başlar. Eğer diş çıkardıklarını fark ederseniz, meyve ve sebzeler yardımıyla diş etlerini rahatlatabilirsiniz.

dikkatle bakan bebek

Bebekler bu süreçte ne yemelidir?

Bir bebek, dokuz aylık olunca, ona bazı meyve ve sebzeleri verebilirsiniz: domates, çekirdeksiz üzüm, mandalina, kavun, kivi, ananas, vb.

Ayrıca, kuzu, tavşan, tavuk ve dana eti gibi etlerle birkaç farklı deneme de yapabilirsiniz.

Pilav ve sebzeyle birlikte çorba da bu dönem için iyi bir seçenektir.

Ona önceden verdiğiniz yemekleri hazırlayıp, üzerine biraz yaratıcılık ekleyerek farklı şekilde çocuğunuza sunabilirsiniz.

Bebeğinize farklı meyveler vermeye başlarsanız da, doğal meyve suları vermeyi de ihmal etmeyin. Bebekler meyve suyunu çok sever ve bu, onlar için sağlıklıdır.

9 aylık bir bebeğe bakmak için ipuçları

Bebekler büyüdükçe daha fazla fiziksel efor gerektirirler. Bu da, ebeveynlerin enerjik ve sağlıklı olması gerektiği anlamına gelir.

Ayrıca, ebeveynlerin, bazen ara vermesi ve bazı işlerini başkalarına devretmesi de önemlidir.

Çocuklar bu yaşa geldiğinde, ona bakması için başka bir yetişkinle beraber bırakılabilir, böylece siz de dinlenmiş olursunuz.

Birkaç saat kendinize izin verin, rahatlatıcı bir banyo yapın, kahve içmek için birkaç arkadaşınızla buluşun ya da masaja gidin.

Bu tip aktiviteler çok zaman harcamayı gerektirmez ama siz ve bebeğiniz için çok faydalı olacaktır.

sohbet eden anneler

Aklınızda tutmanızı önerdiğimiz birkaç şey:

  • Bebekler kendilerini bir birey olarak görmeye başladıklarından itibaren, kendileriyle ilgili bilgi vermek için bu durumdan faydalanmak da önemlidir. Ona vücudunun bölümlerini öğretin. Bunu, onunla banyo yaparken konuşabilirsiniz: “Haydi, karnımızı yıkayalım” ve “şimdi de yüzümüzü yıkayalım” gibi cümleler kurabilirsiniz.
  • Banyo yapma zamanı için birkaç oyuncak bulundurun. Oyuncaklar, bebekler için bu deneyimi eğlenceli hale getrirebilir.
  • Yedinci ve onuncu aylar arasında uyku bozuklukları normaldir. Bazen bu durum ayrılık sendromundan da kaynaklanabilir.
  • Onların paylaşmayı öğrenmesi için uygun bir zamandır. Bazen, onların bazı değerleri öğrenmek için çok küçük olduğunu düşünürüz. Ama, aslında bunun tam zamanıdır. Gelecekte inanılmaz sonuçlar alacağınıza emin olabilirsiniz. Oyuncağını ya da yemeğinden biraz size vermesini isteyin ve sonra ona kibarlığı için teşekkür edin.
  • Ayrıca, bebeğinizin, “buraya gel”, “ona dokunma” ya da “anneye bir öpücük ver” gibi basit cümlelere karşılık vermeye başladığını da fark edeceksiniz.
  • Birlikte yürüyüşe çıkın. Parkta yürüyüşe çıkmak ya da bir alışveriş merkezinde gezmeye gitmek bile çocukların sosyal gelişimi için faydalı olabilir.

Bir bebeğin hayatındaki dokuzuncu ayı, bizim için, tadını çıkarmamız gereken bir deneyimdir. Çocukluğun her aşaması birbirinden güzel olsa da, bebeğinizin ilk ayları altın değerindedir.

Bu zamanları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin. Gelecekte, bugünleri anmak isteyip bu fotoğrafları ortaya çıkardığınızda çok mutlu olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.