Evde Ders Çalışmak: Çocukları Motive Etmek İçin 6 Taktik

Çocuklar ve gençler okuldan sonra yorgun oluyor ve daha fazla ders ve ödev ile uğraşmak istemiyorlar. Bu anlamda, ebeveynler çocuklarını evde ders çalışmak için motive etmede önemli bir rol oynarlar.
Evde Ders Çalışmak: Çocukları Motive Etmek İçin 6 Taktik

Son Güncelleme: 10 Aralık, 2020

Okulda geçen bir günün ardından ödev yapmak çocuklar ve gençlere sıkıcı gelmektedir. Tek yapmak istedikleri arkadaşlarıyla oyun oynamak ve dışarı çıkmak olan çocukları evde ders çalışmak için motive etmede ebeveynlerin rolü önemlidir. İşte bunun için bazı yararlı stratejiler.

Küçüklükten itibaren çocuklara sağlam bir temel sağlayarak onlar için işe yarayan çalışma tekniklerini bulmaya çalışmanız önemlidir. Çalışmalarında kolaylık sağlamak için ebeveynler bu arayışta çocuklara yardımcı olmalıdırlar.

Hem iyi hem kötü zamanlarda bir ebeveyn olarak çocuklarınızın yanında olmanız ve onlara rehberlik etmeniz çok önemlidir. Özellikle zor ve karmaşık zamanlarda onlara tavsiyelerde bulunun ve onları cesaretlendirin.

Çocukları evde ders çalışmak için motive etmek neden bu kadar zor?

Çocukların çoğu eve gidip ders çalışmaya ve ev ödevlerini yapmaya başlamakta zorlanmaktadır. Ebeveynler genellikle onların oturup sınıfta öğrendiklerini gözden geçirmeye zaman harcamaları konusunda çabalamaktadır.

Evde bilgisayardan ders çalışan bir çocuk

Zaten zor olan bu durum, içinde bulunduğumuz sağlık krizi nedeniyle daha da yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Çoğu çocuğun internet üzerinden ders çalışmak zorunda kalması gerçekten zorlayıcı olabilir.

Çocukların kendi çevrelerindeyken dikkatlerini dağıtacak şeylerin artacağını unutmamalıyız. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar, çalışmak için gerekli olan dikkat becerilerini ve konsantre olmalarını engellemektedir.

İyi bir motivasyon, evde ders çalışmak zorunda kalma sürecini kolaylaştıracaktır. Motive olmak çocukların duygularında olduğu kadar öğrenmeye yatkınlıkları konusunda da kilit bir rol oynamaktadır.

Üzgün, yorgun, endişeli ve stresli hissetmek çocukların ders çalışmak istememelerine neden olmaktadır. Ancak mutlu, çalışmaya hazır ve dinlenmiş bir çocuk bunu yapmayı isteyecektir.

Çocukları evde ders çalışmak için motive eden stratejiler

Çocuğunuzun konsantrasyonunu artırarak evde ders çalışmak için motive etmek zor olabilir, ancak imkansız değildir. İşte çocuğunuzun evde çalışmasına yardımcı olabilecek bazı stratejiler.

Küçük, belirli hedefler koyun

Çocukları evde ders çalışmak için motive ederken belirlediğiniz hedeflerin çok iddialı olmaması önemlidir. Bunu yapmak için çocuğunuzla oturarak birlikte kısa ve orta vadede ulaşılması gereken hedefleri belirleyin. 

Belirlediğiniz bu hedeflerin ulaşılabilir ve olanaklı olması çok önemlidir, çünkü bu şekilde hedeflerine ulaştıklarında daha da motive olmuş hissedeceklerdir. Çok hırslı hedefler koyduğunuzda çocuğunuz ona ulaşamadığı takdirde hüsrana uğrayarak motivasyonu kırılabilir. Bu da onların denemeye devam etme olasılıklarını düşürecektir.

Koyduğunuz hedeflerden bazıları İngilizce’den yüksek not almak, haftanın her günü ödev yapmak, her gün fosforlu kalemle ders notlarının altını çizmek olabilir.

Bunları bir tahtaya veya yapışkan notlar üzerinde ajandalara yazabilirsiniz. Böylece hedeflerine ulaştıklarında üstlerini çizebilir ve başarılarını görmelerini sağlayarak motivasyonlarını artırabilirsiniz.

Çabalarını ödüllendirin

Ödevlerini zamanında bitirmedikleri veya bir sınava iyi hazırlanamadıkları zaman çocuklara bağırmamalı veya onları azarlamamalısınız. Bunun yerine yapmanız gereken, onların başarılı oldukları zamanları vurgulayarak kendilerini önemli ve tatmin olmuş hissetmeleri için ” Tebrikler, çok iyiydin.” veya ”Aferin.” gibi ifadeler kullanmaktır.

Ev için bir program oluşturun

Sınıfta bir programınız olduğu gibi, ev için de oyun oynama veya diğer istekleri yapmak için boş zamanın da dahil olduğu bir program oluşturmanız önemlidir. 

Oluşturacağınız program çocuğunuzun ders programına göre düzenlenebilir ve örneğin belirli bir gün matematik dersi almışlarsa ödev veya tekrar için onlara biraz zaman verebilirsiniz.

Bu şekilde zamanı verimli kullanmalarının yanı sıra yapmak istedikleri şeylere ayıracak boş vakitleri kalacağından programa uymak için onları motive etmiş olacaksınız.

Çocuklarınızı evde ders çalışmak ve konsantrasyonlarını geliştirmek için motive edin

Evinizin ve ailenizin sahip olduğu imkanlar doğrultusunda çocuklarınıza etraflarında dikkatlerini dağıtacak herhangi bir şey olmadan çalışabilecekleri belirli bir alan yaratmaya çalışabilirsiniz.

Evin geri kalanından ve aile üyelerinden uzakta kendine ait izole bir alana sahip çocukların konsantrasyon seviyesi daha yüksektir. Ayrıca, ayağa kalkıp bir şey aramak zorunda kalmamaları için gereken her şeyin ellerinin altında bulunması da önemlidir.

Baba bilgisayarda ders çalışan çocuklarına yardımcı oluyor

Çocuğunuza uyum sağlayın

Her çocuğun farklı ihtiyaçları, ilgi alanları ve öğrenme tarzlarına sahip olduğunu dikkate almak her zaman önemlidir. Bunu aklınızda tutarsanız onları motive etmeniz daha kolay olacaktır.

Konsantre olmak için arka plan gürültüsüne ihtiyaç duyan ya da mutlak sessizlikte çalışabilen çocuklar olduğu gibi bazıları masada oturarak çalışırken kimisi odanın içinde hareket etmekten hoşlanmaktadır.

Bu nedenle, çocuklara mutlak bir çalışma yöntemini empoze etmeye çalışılmamalıdır. Aksine, ebeveynler herkesin farklı bir öğrenme yöntemi olduğunu göz önünde bulundurarak çocuklarının ihtiyaçlarına uyum sağlamaya çalışmalıdırlar. 

Derslerine ve ödevlerine ilgi gösterin

Çocuğunuzun çalışmalarına katılım gösterin. Onlara sınıfları, en sevdikleri konular hakkında sorular sorarak sınavlarının zamanını öğrenin. Ödevleriyle ilgili sorunları olup olmadığını öğrenmeye çalışarak bunlara çözüm bulmalarına yardımcı olmaya çalışın. Kısacası, ihtiyaç duydukları anda yanlarında olarak onlara ilgi gösterin. 

Bu saydıklarımız çocuğunuzun evde ders çalışmak konusunda motive olmasını sağlamak için uygulayabileceğiniz bazı fikirlerdir.

Motive olmuş, mutlu ve hoşnut bir çocuğun öğrenmeyi ve çalışmayı daha kolay bulacağını unutmayın. Bu yüzden evde hoş bir ortam olması da önemli rol oynayacaktır. Şimdi çocuğunuzun evde ders çalışmasına yardımcı olmak için bu stratejileri uygulama sırası sizde.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguayo, J. E., & de la Serna, M. G. (2006). Motivar a los alumnos y enseñarles a implicarse en el trabajo escolar. Modelo integrado de mejora de la convivencia: Estrategias de mediación y tratamiento de conflictos, 227, 209.
  • Morales González, L. G. (2014). Influencia de los padres de familia en la motivación escolar de los niños y niñas de primero primaria. Estudio realizado en el Escuela Oficial Urbana Mixta No. 66 Pedro Bethancourt jornada vespertina. http://www.repositorio.usac.edu.gt/11981/
  • Pilligua Alarcón, P. (2019). Entorno familiar y motivación hacia el control de tareas en el marco de una intervención ejecutada en la Fundación Nurtac (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Psicológicas). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/43690

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.