İyi Bir Çalışma Planı Nasıl Oluşturulur?

Eğitim hayatı boyunca okuldaki görevlerini yürütebilmesi için, çocukların iyi çalışma alışkanlıkları olması gerekir. İyi bir çalışma planı oluşturmak, ödev yaparken çocukların kendi kendilerini organize edebilmelerine olanak tanır.
İyi Bir Çalışma Planı Nasıl Oluşturulur?

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2019

Günümüzde uygulanan eğitim öğretim metodları, daha doğrudan bir eğitimi tercih ediyor. Yani, öğrencinin öğrenme sürecinde öğretmen kılavuz olarak düşünülüyor. Bu, konunun “ustalık sınıflarında” öğretildiği eski yöntemin oldukça zıttı.

Bununa birlikte, bu metodlar konusunda çocuğumuza yardımcı olabilmek için, ona etkili bir şekilde nasıl çalışacağını öğretmeliyiz. İşte, iyi bir çalışma planı tam da burada devreye giriyor.

Günümüzde okullarda uygulanan pek çok farklı öğretim metodu bulunmaktadır. Bu metodlar genellikle Gardner’in çoklu zeka kuramıyla paralel olan aktif, yapılandırmacı veya düşünmeye dayalı olabilir.

Sonuç olarak, öğrenmede ve öğretmede tek bir doğru yöntem olmadığını görebiliyoruz. Bununla birlikte, bu metodları çocukların yeteneklerine ve bireysel durumlarına göre seçmeliyiz.

“Her insanın, kendine özgü bir zekası vardır. Bu da eğitimdeki en büyük zorluklardan biridir.”

–H. Gardner–

Her öğrenciye uygun olan metodu belirleyebilmek için, yapıyı inşa etmeye temelden başlamak gerekir. Küçük bir düşünme ve öz eleştiri egzersizi ile haydi en az çabayla en iyi sonuçları elde edebilmek için ödevlerimizi nasıl yaptığımızı bir değerlendirelim!

Oyun oynamaya ve çalışmaya yeteri kadar zaman ayırıyor muyuz?

Etkili bir çalışma planı oluşturmak

Etkili bir ders çalışma planı hazırlamak mümkündür. Bunu yapabilmek için, çocuğunuz okuldan geldikten sonra yapacağı aktivitelerin yer aldığı küçük bir program hazırlayabilir.

Ancak bu program iç karartıcı ödevleri içermemelidir. Ardından, çocuklar zaman ayıramayacaklarını düşündükleri müfredat dışı aktivitelerin bir listesini yapmalı.

ders programı

Bu program, ilkokula giden çocuklar için okuldan geldikleri andan akşam yemeğine kadar olan tüm zamanı içermeliyken, orta okula giden çocuklar için akşam yemeğinden birkaç saat sonrasını da içermelidir. İyi bir programla, ödevlerini yapmak için bu vakti harcamaya nadiren ihtiyaç duyduklarını göreceksiniz.

Bu haftalık programda, ders çalışmaya ayırılacak zamanı da belirtmeniz gerekiyor. Zor konular için daha geniş bir zaman, kolay olanlar içinse daha az bir zaman ayırmalısınız. Bu planlama, çok fazla çaba sarf etmeden çocuğunuzun iyi çalışma alışkanlıkları edinmesine yardımcı olacak.

  • En çok zorlanılan konular, haftalık sıkı çalışmalar sonrasında verilmelidir.
  • Öte yandan, zor konular için dersler uzatılabileceği gibi basit konularda da dersler daha kısa tutulabilir.
  • Uzmanlar çalışma süresinin ilkokul çocukları için 30 dakika ila 2 saat arasında, ortaokul çocukları için ise 1.5 saat ile 3 saat arasında olması gerektiğini söylüyor. Bu süreler sınav zamanlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
  • Çocuk yemek yedikten sonra ders çalışmasa daha iyi olur çünkü kendisini uykulu hissedebilir. Bir süre bekledikten sonra çalıştığında daha fazla verim alabilir.

Ders çalışmaya başladığında çocuklar ne yapmalı?

Öğrenciler seçkin sporcular gibidir. Antrenman yapmak, ısınmak ve verimli saatlerinden faydalanmak için iyi bir yere ihtiyaçları vardır. 5-10 dakikalık molalar ile, çocukların 40 dakika ila 1 saat arasında bir odaklanma süresi olduğu tahmin ediliyor.

Isınma aktivitesi olarak 15 dakikadan fazla sürmeyecek kısa bir ödevle başlayabilirsiniz ve ardından zihninizi “esnetmek” için kolay bir metin okuyabilirsiniz.

Dikkat dağıtmasını önlemek için ders çalışılan ortamın düzenli olması gerekir. Günümüzde bilgiye televizyon, internet, çevrimiçi çalışma grupları veya sosyal ağlar gibi pek çok farklı şekilde ulaşmak mümkündür.

Bunların hepsi, bilişim ve iletişim teknolojileri olarak eğitimde kullanılabilir ancak çocuklara aldıkları bilgiler konusunda seçici olmayı öğretmeliyiz. Aksi takdirde, bu kaynaklar dikkat dağıtıcı ögelerin önüne geçemez.

Çalışma planı

Ders çalışılan ortam, çocuğun çalışma isteğini artıracak ve konsantrasyonu iyileştirecek kriterleri karşılamalıdır:

  • Bol ışıklı olmalıdır. Günışığı alan bir oda tabii ki tercih sebebidir ancak bu mümkün değilse mavi ışıklı bir lamba kullanabilirsiniz.
  • Odağınız merkezi pozisyonda veya yazı yazarken kullanmadığınız elinizin tarafında olmalıdır.
  • Mola verdiğinizde, daha sağlıklı bir ortam yaratmak için odayı havalandırmalısınız.
  • Ders çalışırken müzik dinlemek iyi bir fikir değildir çünkü okuduğunuz veya yazdığınız şeye odaklanmanızı zorlaştırabilir. Bununla birlikte, pratik yapıyorsanız fonda enstrümantal müzik dinlemek faydalı olabilir.
  • Çalışma masanızda ihtiyacınız olan kalemler, renkli kalemler ve yapışkan kağıtlar bulunmalıdır. Böylece gerekli malzemeleri almak için sürekli masadan kalkarak dikkatinizin dağılmasını önlemiş olursunuz.
çalışma ortamının önemi

Ders çalışırken rahat olmak önemlidir ama fazla rahatlık uykunuzun gelmesine neden olabilir. Çalışma koltuğunuz ergonomik olmalı ve oda sıcaklığı 22ºC olmalıdır.

Ders çalışırken motivasyon ve akademik performans

Bu iki faktör, ders çalışma konusunda en önemli faktörlerden bir tanesidir. Murillo’ya göre performans, “öğrenen kişide etkili olan karmaşık faktörlerin bir toplamıdır ve akademik görevlerde öğrencinin başarısına katkıda bulunan bir değerdir.”

Bununla birlikte, motivasyonun önemini de unutmamak gerekir. Eğitimci ve filozof olan Paulo Freire’nin konuya dair sözlerinden bazıları şu şekildedir: “Ders çalışmak, ne bir gecede okunan sayfa sayısı ile ne de bir dönem boyunca okunan kitap sayısı ile ölçülür. Çalışmak fikirleri öğrenmek değil, fikirleri oluşturmak ve yeniden yaratmaktır.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  Mora Quintero, C. (26 de junio 2014). Entrevista a Paulo Freire; Pedagogía liberadora. Recuperado de: revista pedagógica UNIMINUTO Sur
  •  Barreno Freire, S.N. (2018). La motivación y el rendimiento académico de los estudiantes en la Universidad de Quito. [trabajo tesis doctoral]. Recuperado de. www.dialnet.unirioja.es
  •  Mata Domínguez, A. (2018). Técnicas de estudio para niveles no universitarios. Curso de la Universidad de Comillas.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.