Ken Robinson ve Çocuklarda Yaratıcılık İçin Önerileri

Çocuklarda yaratıcılığı destekleyerek onların sorunlarına sağlam çözümler bulmalarını sağlayabilirsiniz. Ken Robinson çocuklarda bu özelliğin açığa çıkması için bazı yönlendirmelerde bulunuyor. Bugünkü yazımızda bu önerileri keşfedin!
Ken Robinson ve Çocuklarda Yaratıcılık İçin Önerileri

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2021

Yenilikçi fikirlerin açığa çıkmasına destek olmanız çocuklarınızın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Ken Robinson, bunun çocuklardaki yaratıcılığın temeli olduğunu öne sürüyor.

Eğitimde Yaratıcılık ve Yenilikçilik

Ken Robinson yaratıcılık ve yenilikçiliğin eğitimle ilişkili olduğunu dile getiriyor. Robinson, eğitimci, yazar ve uluslararası çapta tanınmış bir konuşmacı. 2003 senesinde İngiltere Kraliçesi tarafından şövalye ilan edildi.

Sör Ken Robinson yaratıcı insanların zor koşullar altında uygun çözümler bulabileceğini belirtiyor.

Yaratıcılık kişilerin doğaçlama konusunda uzmanlaşmalarını ve günlük işlerini daha iyi idare edebilmelerini sağlıyor. Robinson’a göre yaratıcılık okulda, evde, işte ve hayatın her yerinde teşvik edilmesi gereken bir özellik.

Okulda Yaratıcılık

Okulda yaratıcılığı artırmak için uygulanabilecek bazı teknikler bulunuyor. Grup olarak düşünmek, etraflıca düşünme, zihin haritaları, kavram haritaları, düşüncelerin seçimi, sınıflandırılması ve ölçümü, son olarak da Ishikawa diyagramı harika seçenekler olarak karşımıza çıkar.

Ken Robinson Yaratıcılığın Evde Edinilmesi Gereken Bir Pratik Olduğunu İfade Ediyor

Ken Robinson yaratıcılığı öğrenmenin okumayı öğrenmek gibi olduğunu belirtiyor. Çocuklar bunu öğrenmeye evde başlamalı ve ebeveynler ile aile üyeleri onlara destek olmalı ki iyi sonuçlar ortaya çıkabilsin. Yaratıcılık çocukların zekalarını geliştirmelerine yardımcı olan bir yetenek.

Ken robinson

Çocukların yenilikçi fikirler öne sürmelerine yardımcı olmak yaratıcılığın temelini oluşturuyor.

Hayatta Yaratıcılık

Yaratıcılık çocukların öğrenmesi gereken önemli becerilerden bir tanesi. Ken Robinson çocukların yaratıcılıkla çevrelerini değiştirebileceklerine inanıyor. Sonuçta bu insanları çok daha mutlu edecek sonuçlar verebiliyor.

Yaratıcılıklarını geliştirebilen çocuklar attıkları her adımda dışa dönük olmaları itibarıyla kendilerine güvenen bireyler olarak hayatlarını sürdürürler.

Baskı Kurmadan Yaratıcılığa Nasıl Katkı Yapılır

Ken Robinson ittirmektense eğitim sisteminden yararlanılarak yaratıcılığın teşvik edilebileceğini belirtiyor. Toplum tarafından bunun hem eğitim hem de öğrenciler için son derece önemli olduğu bilince varılması gerekiyor. Hata yapmaktan korkmamaları çocukların bazı cevapların peşine düşmelerini sağlar.

Robinson eğitim sisteminin başından beri belli kuralların empoze edildiğini belirtiyor. Bu kurallar da çocukları kısıtlıyor ve hatta hayatları boyunca peşlerini bırakmıyor.

Ken Robinson Gözünden Matematik ve Sanat

Robinson yeteneğe yeteri kadar önem verilmemesinin bizleri geleneksel eğitim modelleriyle sınırlandırdığını dile getiriyor. Bu eğitim modelleri de matematiğin önemine değinirken sanatı bir kenara itiyor ve sanatın yalnızca boş zamanlarda yapılabilecek bir şey olduğunu öne sürüyor.

Bunun yanı sıra, dünyanın ihtiyaçları ön planda tutulurken insanların ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Yaratıcılık ve sanat geri planda kalıyor ve küçük görülüyor.

Sanat okullarında dans ya da çizim saatlerine yeterince vakit ayrılmadığına dair eleştiriler de bulunuyor. Matematiğe her zaman daha çok vakit ayrılıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Azzam, A. M. (2009). Why creativity now? A conversation with Sir Ken Robinson. Educational Leadership, 67(1), 22-26. https://blogs.sch.gr/mariamoschou/files/2012/02/Sir-Ken-Robinson-Why-Creativity-Now.pdf
  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • Robinson, K. (2006). Do schools kill creativity?.
  • Vargas, R. R. (2001). Niños creativos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.