Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Nedir?

Bugün, sorgulamaya dayalı öğrenme olarak adlandırılan bir öğrenme yaklaşımından bahsedeceğiz. Bu öğrenme biçimi, sorgulama yoluyla öğrencilerde aktif bir tutumu teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Nedir?

Son Güncelleme: 18 Aralık, 2020

Bir öğrencinin yeni bilgiyi öğrenmesi için kavramları ezberlemesi yeterli değildir. Bir soruna olan ilgiyi uyandırmak ve çözüm ve cevap arama konusunda motive olmak da gerekir. Sorgulamaya dayalı bir öğrenme yaklaşımı çerçevesinde merak duygusu ve fikirlerin keşfi, analiz yapa ve bilgi üzerine düşünme için tetikleyicidir.

Merak ve araştırma, sorgulamaya dayalı öğrenmenin temeli

Sorgulamaya dayalı öğrenme, öğretmenin öğrencilerin eğitimle ilgili sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olduğu bir eğitim-öğretim yaklaşımıdır. 

Bu nedenle, sorgulamaya dayalı öğrenmenin amacı öğrencileri bir araştırma sürecine aktif ve işbirliği içinde katılmaya motive etmektir.

Bu süreçte çocuklar kendilerine sorular sormalı ve aktif bir gözlem, bilgi toplama, analiz ve bibliyografik ve ampirik deneyler yapmalıdır. Buradaki amaç, verileri problemle ilgili farklı hipotezlere ve varsayımlara dayanarak yorumlamak ve sonuçlara ulaşmaktır.

Sorgulamaya Dayalı Öğrenme: Araştırma Süreçlerini Öğrenmek için Yenilikçi Bir Strateji başlıklı çalışmanın sonuçları oldukça ilginçtir.

Araştırmaya dayalı öğrenmenin, öğrencilerin teorik ve deneysel arasındaki ilişkileri daha basit bir şekilde kurmalarına yardımcı olduğunu belirtir. Aynı zamanda pratik bilgiyi destekleyen teoriyi tanımalarına yardımcı olur.

Bu nedenle, sorgulamaya dayalı öğrenmenin temelleri, sürekli merak ve öğretmen-öğrenci ve öğrenci-öğrenci ilişkileri arasında yürütülen bir ortak araştırmadır.Patricia Escalante Arauz’un bir makalede belirttiği gibi, sorgulamaya dayalı öğrenme “fiziksel, entelektüel ve sosyal öğrenme atmosferinde gerçekleşen bir süreçtir.”

Sorgulamaya dayalı öğrenmenin avantajları

  • Bilgiye olan ilgiyi ve merakı teşvik eder ve uyandırır.
  • İşbirliğine dayalı öğrenmeyi ve birlikte araştırmayı teşvik eder ve geliştirir.
  • Sistematik düşünmeyi teşvik eder.
  • Gözlem ve hafızayı keskinleştirir.
  • Öğrencilerin bilgi edinimine aktif katılımını teşvik eder.
  • Eleştirel düşünme ve analitik becerileri geliştirir.
  • Kavramları ve fikirleri savunmak, tartışmak ve çürütmek için yaratıcılığı teşvik eder.
  • Bilgi ve bilgiyi görselleştirmeye, toplamaya, analiz etmeye ve depolamaya yardımcı olan teknolojik kaynakların kullanımını teşvik eder.

Sorgulamada temel soruların önemi

Sorgulamaya dayalı öğrenmenin gerçekten anlamlı olması için öğretmenin rolünün çok önemli olduğunu unutmamak gerekir. Buradaki en önemli hususlardan biri, eğitimcinin, öğrencilerin araştırmak zorunda kalacağı ilk sorunu nasıl oluşturduğudur.

Bu bağlamda araştırmanın etkili olabilmesi için basit sorularla değil, temel sorularla başlamak gerekir. Neden mi? Çünkü Patricia Escalante Arauz’un da belirttiği gibi, bu sorular “anlamaya açılan bir pencere” gibidir.

Arauz, “Rönesans Sanatı Nedir?” gibi bir gerçeğe dayalı basit bir soru sormanın, “Sanat, kültürü nasıl yansıtır veya değiştirir?” gibi temel bir soru sormakla aynı şey olmadığını savunuyor. Elbette, bunun gibi önemli soruların tek bir cevabı yoktur. Bu nedenle, bir cevaba ulaşmak için çocukların araştırması gerekecektir.

Öğrencileri çözüm bulmak için disiplinleri araştırmaya, katılmaya veya diyalog kurmaya, tartışmaya ve bütünleştirmeye yönlendiren aynı sorgulama sürecidir.

sınıf ortamı

Sorgulamaya dayalı öğrenme ve teknolojinin rolü

Teknolojiyi dahil etmek, bu öğrenme türünün geliştirilmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir. İnternet, sayısız web siteleri, uygulamalar ve farklı platform türleri, araştırma sürecinin çok daha kapsamlı ve karmaşık olmasını sağlayacaktır.

Teknoloji sayesinde öğrenciler sonsuz miktarda içerik ve bilgiye erişebilirler. Buna ek olarak, farklı görselleştirme türlerine, organizasyona ve bilgilerin depolanmasına da erişebilirler. Teknoloji onların hem uzaktan hem de işbirliği içinde çalışmasına da olanak tanır.

Bu nedenle, sorgulamaya dayalı öğrenme, bugün sahip olduğumuz  teknolojik kaynaklarla birlikte kullanıldığında çok etkili ve güçlüdür. Teknoloji, öğrencilerin bilgiyi keşfetmeleri için sonsuz olasılıklar evrenine açılan bir kapı gibidir.

Bu yazımızın başında da belirtildiği gibi, sorgulama merak ve araştırmayla karakterize edilen bir zihinsel durumdur. Sorgulamak gerçeği veya bilgiyi aramaktır.

Bu nedenle, bu tür bir öğrenme asla pasif bir öğrenme olmayacaktır. Aksine, hem öğrencinin hem de öğretmenin katıldığı aktif bir sürece dayalı bir öğrenme yöntemi olacaktır.

Bu şekilde, öğrenme süreci gerçekten anlam kazanmaya başlar ve yapılan bazı araştırmalar bunu destekler. Sorgulamaya dayalı öğrenmenin özü budur: “Söylersen unuturum; bana nasıl yapacağımı gösterirsen hatırlarım; sürece dahil olursam anlarım.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.