Çocuklarda Duygusal Eğitim: Aşamaları, Çeşitleri ve Yöntemleri
Ebeveynler olarak, çocuklarımıza yaşamları için gerekli tüm araçları sağlayacak olan olumlu bir duygusal öğrenme deneyimi sağlamalıyız. Duygusal eğitim sadece evde sağlıklı bir ortam yaratmakla kalmaz, aynı zamanda çocukların psikolojik olarak gelişmelerine de yardımcı olur.
Ebeveynler çocuklarına duygusal durumları nasıl iyi idare edeceklerini öğretebilir. Sevinç, üzüntü, şaşkınlık, isteksizlik, öfke ve şefkat en yoğun duygularımızdan bazılarıdır. Davranışımızı anlık bir biçimde etkileme yeteneğine sahipler.
Çocukların duygularını daha patlayıcı ve ilkel bir şekilde ifade etmeleri yaygındır. Bu yüzden, onlara sosyal olarak kabul edilebilir davranışlar geliştirmek için duygularını nasıl yönlendireceklerini öğretmek önemlidir. Duyguları, üstü kapalı bir arada yaşama kurallarına saygı duymalıdır.
Duygusal eğitim ne zaman başlamalı?
Ne kadar erken olursa, o kadar iyidir. Ancak, derslerini yeteneklerine göre ayarlamak için çocuğunuzun yaşını aklınızda bulundurun. Çocuklara duyguları öğretmek, dikkat, özveri, sabır ve sebat gerektirir.
Ebeveynler genellikle çocuklarına 1-2 yaş arasında duyguları öğretmeye başlar. Bu önemli konunun temelini atmak için güzel bir zamandır.
Çocuklar sünger gibidir, sonuç olarak fikirleri, deneyimleri ve davranışları kolayca emerler. Bilgiyi özümseme yetenekleri etkileyicidir. Onlara nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek için bu aşamadan yararlanmak önemlidir.
Duygusal eğitim veya herhangi bir başka tür eğitim, belirli bir amaç ile farklı koşullara uyum sağlayabilecek çeşitli ve esnek stratejilerin uygulanmasını ifade eder.
“Kötü adamlar olmak zorunda değiliz, çocukların duygularını doğru yönetmelerini anlamalarını sağlamak için zaman ayırmamız gerekiyor.”
Çocuklarda duygusal eğitim türleri
Çocuklar büyüdükçe yeni duygular ve derin hisler yaşarlar. Duygusal eğitim aşağıdaki gibi iki ana gruba ayrılabilir:
- Bağlantılı öğrenme, belirli ayrıntıların ezberlenmesi yoluyla hatırlanmasını sağlayan ilişkilerin elde edilmesinden oluşur.
- Bilişsel öğrenme, kolayca depolanmasına izin vererek muhakeme yoluyla bilginin işlenmesinden oluşur.
Duygusal zeka nedir?
Duygusal zeka, birinin kendisinin ve başkalarının duygularını, hislerini tanıma yeteneğidir. Sosyal entegrasyon söz konusu olduğunda temel bir araç olarak kabul edilir ve aşağıdaki becerileri içerir :
- Duygu ve hisleri tanımlayabilme.
- Duygusal tepkilerden kaynaklanan dürtüleri birlikte yaşama ve ortak refah kurallarına göre kontrol etme yeteneği.
- Kişilerarası ilişkiler kurabilmek veya sürdürebilmek.
Duygusal zekanın önemli yönleri
- Kişilerarası zeka, başkalarını anlama yeteneği ve onları belirli şekillerde davranmaya motive eden şeydir. Empati ve anlayışla doğrudan ilişkilidir.
- Kişisel zeka, daha sonra rehber olarak kullanılabilecek kişisel duyguları göz önünde bulundurarak, kendisinin gerçekçi ve somut bir modelini oluşturabilme yeteneğidir.
Duygusal zeka nasıl geliştirilir?
- Değerleri öğretin. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren temel değerleri aşılamak önemlidir.
- Onlara iyi ve kötüyü basit ve etkili bir şekilde ayırt etmeyi öğretin.
- Şefkat gösterin. Ebeveynler çocuklarına sevgi gösterdiğinde, çocukların başkalarına da şefkat gösterme olasılığı daha yüksektir.
- Bir örnek teşkil edin ve disiplini koruyun.
- Onlara hatalarını gösterin. Çocukların daima kendi hatalarını yapmalarına izin verilmelidir. Onların başarılarını tanımak da önemlidir.
- Duygularını ifade etmekten asla utanmamaları gerektiği öğretilmelidir.
- Asla bir “norm” olarak bir duyguyu empoze etmeyin – Çocuklar her zaman mutlu olmak ya da tarafsız olmak için asla baskı altında olmamalıdır.
Çocuklara tüm duyguların doğal ve gerekli olduğunu öğretmek önemlidir. Her duygu belli bir rol oynar ve hayattaki farklı durumlarla yüzleşmelerine yardımcı olur.
Bu nedenle, çocukların duyguların bastırılmaması gerektiğini, duyguların doğru şekilde tanımlanmaları, kabul edilmeleri, öğrenilmeleri ve yönetilmeleri gerektiğini bilmeleri önemlidir. Son olarak, duygusal zeka sağlıklı ilişkileri ve topluma aktif katılımı sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alzina, R. B. (2003). Educación emocional y competencias. Revista de Investigación Educativa.
- Bisquerra, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa.
- Fernández-Berrocal, P., & Ruiz Aranda, D. (2018). La Inteligencia emocional en la Educación. Electronic Journal of Research in Education Psychology. https://doi.org/10.25115/ejrep.v6i15.1289
- Trujillo, M., & Rivas, L. (2005). Orígenes, evolución y modelos de inteligencia emocional. INNOVAR, Revista de Ciencias Administrativas y Sociales. Universidad Nacional de Colombia. https://doi.org/10.15446/innovar
- Velasco Bernal, J. J. (2016). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677