Bebeğinize İlettiğiniz Duygular

Bebeğinize İlettiğiniz Duygular

Son Güncelleme: 09 Mart, 2018

Annenin uyuşturucu ya da alkol kullanması bebek üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ancak duygular da bebek üzerinde etki yaratabilir. Örneğin, anne mutlu, mutsuz, stresli veya depresifse, duygunun olumluluğuna veya olumsuzluğuna bağlı olarak bu bebeğe zararlı ya da faydalı olabilir. Bu kez, ister olumlu ister olumsuz, bebeğinize ilettiğiniz duyguları öğreneceğiz.

Duygular

Duygular, bazı bireylere, cisimlere, yerlere veya olaylara karşı algımızı gösteren tepkilerdir. Bunlar vücudumuzu psikolojik anlamda değiştirir. Örneğin, dikkat odaklarını değiştiriyor, bazı davranış biçimlerini arttırıyor ve hafızayla ilişkili şebekeleri etkinleştiriyorlar. Bu nedenle yüz ifademizin, kaslarımızın, sesimiz ve endokrin sistemimizin değişmesiyle bazı şeylere vücudumuz aracılığıyla ani tepkiler veriyoruz.

Çeşitli duygusal durumlar, daha sonra bu duyguları hislere dönüştüren ve nihayetinde de dile dönüştüren sinir taşıyıcısı ve hormonların salımından kaynaklanır. Duygular, çevremize göre konumumuzu belirlememize yarar ve bizi belirli insanlara, nesnelere, eylemlere veya fikirlere doğru yönlendirir ve başkalarından uzaklaştırır. Duygular, doğuştan gelen ve sonradan öğrenilen etkilerin bir toplanma yeri olarak hareket eder, bazı değişmez özelliklere ve de bireyler, gruplar ve kültürler arasında bazı farklılıklar gösteren diğer etkenlere sahiptir.

hamile kadın ve kocasının eli

Zararlı Duygular

Stres

Yapılan bir araştırmaya göre, hamile bir kadının eşi ile tartışmasından doğan stres, kendisinin yanında başkalarının tartışması, fiziksel veya sözlü saldırılar, anne karnındaki çocuğun zihinsel gelişiminde çocuk stresine neden olarak olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

“Kadının gebeliği sırasında duygusal olarak kendisine kötü muamele gösteren bir eşi olduğunda, çocuğun gelişiminin ciddi şekilde etkilendiğini keşfettik. Ebeveynlerin ilişkisi çocuğun beyin gelişiminde çok mühim ve önemli bir rol oynuyor.”

Vivette Glover (Imperial College London’da Profesör)

Sinir Gerginliği

Bebeğinize ilettiğiniz duygular onu etkiler. Bunalmış annelerin bunalmış çocukları örneği verilebilir. Anne yüksek bir sinir gerginliği seviyesinde yaşıyorsa fetüsün gelişimi etkilenebilir.

 “Uterus ortamı çocuğun büyümesini şart koşar, bu da anne üzerinde aşırı baskı sonucunda hastalıklara yatkınlık yaratabilir.”

                            Pathik Wadhwa (Kentucky Üniversitesi, Tıp Fakültesi)

Araştırmalar, bunalmış annelerin erken doğum yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca, araştırmalara göre, “gevşeme egzersizleri, gergin hamile kadınların kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir ve böylece daha sağlıklı bir uterus ortamı yaratabilir.”

Endişe

Endişeli bir anne çocuğunun IQ’sunu etkileyebilir ve bu akıl hastalığı, hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve dikkat eksikliği bozukluğu gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durum, plasenta bir çeşit koruyucu ambalaj gibi çalıştığı için gerçekleşir fakat olumsuz ruh halleri annenin vücudunun CRH adlı bir hormon üretmesine neden olur; hipofiz bezi başka bir hormon olan ACTH’ı salgılar; böylelikle de böbrek üstü bezleri kortizol salması için vücudu harekete geçirerek uyarır.

Kortizol, fetüs için toksiktir ve çok yüksek seviyede olduğunda plasenta denen koruyucu bariyerden geçer ve bu hormon bebeğe ulaşır, bu da bebeğin tehlikede olduğunu gösterir. Bebek buna bir şekilde yanıt verir. Bu nedenle bazı bebeklerde daha sık ağlama, stres yatkınlığı ve yüksek kaygı düzeyi görülmektedir. Annenin endişeli olması kan akışını değiştirir. Bu sebeple bebeğe daha az kan ulaşır ve bebeğin düşünsel gelişimi risk altında olur.

sahilde yürüyen çift

Olumlu Duygular

Olumlu duygular, bebeğe güçlendirici ve kalıcı bir etki sağlar. Evinizde ne kadar mutluluk ve uyum bulursanız, o kadar mutlu ve memnun hissedersiniz. Çevrenizdeki insanlar, bebeğinizin duygusal sağlığı ve zihinsel sağlığı için size umut, güven, inanç, güvenlik ve uyarıcı unsurlar aşılayabilir.

Ancak gülümsemek gerçekten önemli bir şey. Evet doğru, bir gülümseme bile çok önemli. Gülümseme, hem gülümseyen kişiyi hem de gülümsenilen kişiyi etkiler. Hoş bir gülümsemenin endişe düzeyini hafifletmesi ve hatta bir düdüklü tencerenin emniyet valfi görevini görmesi mümkündür. Gergin ya da sinirli olduğumuzda, bir gülümseme bu gerginliği azaltmamıza ve aşmamıza yardımcı olur.

Bebeğinize ilettiğiniz duygular hem olumsuz hem de olumlu etkilere sebep olabilir ve evinizdeki her birey bundan sorumludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.