Çocuğunuzun Ergenlik Çağını Keyifli Geçirmek için 5 İpucu

Her ne kadar birçok ebeveyn böyle olduğunu düşünse de, çocuğunuzun ergenlik çağını keyifli geçirmek imkansız bir şey değildir. Eğer bu konuda gerekli hazırlığı yaparsanız, ergenlik çağına girmiş çocuğunuzun tüm fiziksel ve davranışsal değişikliklerini arkadaş canlısı bir şekilde halledebilirsiniz.
Çocuğunuzun Ergenlik Çağını Keyifli Geçirmek için 5 İpucu

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2019

Doğru duydunuz, çocuklarınızın geçireceği bu önemli dönemi deneyimlemek için sizin de hazırlık yapmanız gerekir. Ergenlik döneminde, çocuğunuzun aşina olduğu her şey değişmeye başlar.

Çocuklar bu dönemde dünyayı farklı bir şekilde görmeye başlar ve bazen de bilinmeyen şeylere düşmanca ve isteksizce tepki verebilir. Bununla birlikte, çocuğunuzun yaşamının bu aşamasından en iyi şekilde yararlanmak için uygulayabileceğiniz bazı önlemler vardır.

Ergenlik, duygusal bir iç karışıklığı temsil eder. İnsanın hiç bitmeyen geçmişe tutunma arzusu ile geleceğe doğru ilerlemek için duyduğu aynı derecede güçlü arzu arasında kalan bir mücadeledir.

–Louise J. Kaplan–

çocuğumun ergenlik dönemini kolay atlatmak

Unutmayın ki sizler birer yetişkin bireysiniz. Bir baba ya da bir anne olarak, göreviniz çocuğunuzun bağımsız bir birey olmasına ve yaşamını bu şekilde sürdürmesine yardımcı olmaktır. Elbette, bir arkadaş ya da suç ortağı olmak daha kolay olabilir, ama gerçekte ihtiyaçları olan şey bu değildir.

Gençlerin rehberliğinize, tavsiyenize, sizlerden öğrenebileceği derslere ve arkadaşlığınıza ihtiyacı vardır. Bunların bir bütün olarak sunulması, çocuğun sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmesine yadımcı olacaktır.

Çocuğunuzun ergenlik çağını keyifli geçirmek için neler yapabilirsiniz?

1. Olumsuz durumlarla karşılaştığınızda sakin olun

Stres, içinde bulunduğunuz duruma egemen olduğunda hiçbir sorun uygun şekilde çözülemez. Siz ve çocuğunuzun yapabileceği en sağlıklı şey bir kenara çekilmek, derin bir nefes almak ve ardından konuşmaya çalışmaktır. Bir yetişkin olarak rasyonel ve sakin davranmanız gerekir.

2. Daha az konuşun ve daha çok dinleyin

Herkes, özellikle de ergenler, onu saygı çerçevesi içerisinde dinlemenizi ister. Çocuğunu her zaman dinlemek ve gerekli tavsiyelerde bulunmak isteyen bir ebeveyn olun.

Bu, her şeyde hemfikir olmanız gerektiği anlamına gelmez, sadece onların sözünü kesmeden dinlemek zorundasınız demektir. Tecrübenizi, yaşadıkları içsel çatışmaları çözmelerine yardımcı olmak için kullanın.

3. Çocuğunuzun ergenlik çağını keyifli geçirmek için sınırlarına saygı gösterin

Gençlerin ebeveynlerinin karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri sınırlara saygı duymaktır. Çocuklar büyüdükçe, özerklik ve mahremiyete duydukları ihtiyaç da artar. Muhakeme yeteneklerini geliştirmeleri için, birçok fırsata ve sonrasında ders çıkaracakları birçok hataya ihtiyaçları olacaktır.

ergenlik döneminde sorun yaşamamak

4. Herkes için eğlenceli olan aile aktiviteleri planlayın

Bisiklete binmek, birlikte yemek yemek ya da yemek yapmak gibi eylemlerin hepsi, bir şeyler paylaşmak ve ailece rahatlamak için ideal anlardır. Gerekli olmayan zamanlarda aile içinde cep telefonu ve bilgisayar kullanımını sınırlayan bir kural koyun. Aile ile birlikte geçirilen zaman paha biçilmez bir hazinedir.

5. Çocuğunuzun ergenlik çağını keyifli geçirmek için hatalarınızı kabul edin

Bir ebeveyn olarak her zaman bir rol model olmak istersiniz, ancak iyi bir örnek sadece “mükemmel” olmaya çalışmak değildir; aynı zamanda kendi hatalarınızın farkında olmakla da ilgilidir.

Siz de bir insansınız ve hata yapma hakkına ve özür dileme yükümlülüğüne sahipsiniz. Çocuklarınıza, onlar gibi sürekli bir öğrenme sürecinde olduğunuzu gösterin. Onlara, sahip olduğunuz deneyim ile yardım edebileceğinizi gösterin.

Çocuğunuzun ergenlik çağını keyifli geçirmek için uygulamaya koyabileceğiniz bazı fikirler

  • Çocuğunuzun arkadaşlarıyla iyi bir ilişki kurmaya çalışın. Onları tanıyın ve evinizi ziyaret etmelerine izin verin. Bu şekilde kimlerle arkadaşlık kurduğunu bileceksiniz ve bu konu sayesinde ek bir konuşma fırsatınız olacak.
  • Hobilerinizi ve ilgi alanlarını onlarla paylaşın. Sanat, spor, teknoloji ya da onları motive eden başka herhangi bir etkinlik olabilir. Bunlar, ergen çocuğunuzla zaman geçirmek için mükemmel bir bahane olacaktır.
  • Onlara günlerinin nasıl geçtiğini sorun ve siz de kendi gününüzün nasıl geçtiğinden bahsedin. Küçük detaylar fark yaratabilir, güven ve diyalog için her zaman açık bir kapı bırakın.
  • Asla çocuğunuza iyi geceler dilemeden yatmayın. Onları rahatsız eden bir şey olup olmadığını öğrenmek için yatmadan önce bir dakikanızı ayırın.
  • Çocuklarınıza, ailenize dair kısa hikayeler anlatın ve küçükken yaptığınız şeylerden bahsedin. Aileniz ile ilgili hikayeler, kendilerini aile içine daha çok dahil olmuş ve böylece daha önemli hissetmelerini sağlayabilir.
  • Yemek zamanı geldiğinde bütün ailenin bir araya geldiğinden emin olun.

Gördüğünüz gibi, bunlar çocuğunuzun ergenliği ile başa çıkmak konusunda fark yaratabilecek küçük detaylardır. Her ne kadar bazen karşı karşıya gelecek olsanız da, evinizin bir savaş alanına dönmesi gerekmez. Diyalog kurun, takım olarak çalışın, disiplinli olun ve en iyi müttefiklerinizi daha iyi anlamaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ceballos, G. C. (2013). Tus hijos adolescentes (Vol. 35). Palabra.
  • Rosado, Y. (2013). ¡ Renuncio! Tengo un hijo adolescente,¡ y no sé qué hacer!: Guía para que tú y tus hijos disfruten de su adolescencia. Aguilar.
  • De La Niñez, C. (2008). Adolescencia. Plan de Pro-tección Integral a la niñez y adolescencia del cantón Cuenca, 2010. http://www.cpccs.gob.ec/wp-content/uploads/2016/02/1545641.pdf
  • Berger, K. S. (2007). Psicología del Desarrollo. Infancia y adolescencia. Ed. Médica Panamericana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.