Gençleri Yetiştirirken Kaçınılması Gereken 7 Alışkanlık

Gençleri yetiştirmek sabır, güç ve iyi bir rol model olmaktır. Ancak bazı davranışlardan kaçınmak en iyisidir.
Gençleri Yetiştirirken Kaçınılması Gereken 7 Alışkanlık

Son Güncelleme: 10 Ağustos, 2019

Gençleri yetiştirirken, davranışlarınıza ve sözlerinize çok dikkat edin. Unutmayın, yaşamlarının bu aşamasında, ergenlerin kendi karakterlerini oluşturduğunu ve kim olmak istediklerine karar verdiklerini unutmayın.

Aşırı sertlik veya gevşeklikten kaçınmak en iyisidir. Bu, çocuğunuzun daha dengeli bir davranış sergilemesine yardımcı olur.

Çocuklarınızın herhangi bir acı veya rahatsızlık yaşamasını istemeseniz de, ikisi de gerçekten çok önemlidir. Peki neden? Çünkü onları korumak ve savunmak için her zaman orada olmayacaksınız ve onları her zaman rahatlatamayacaksınız.

Yetişkin hayatı engellerle doludur. Çocuklar mümkün olan en iyi şekilde hazırlanmalı ve kendilerini savunmayı öğrenmelidir.

Gençleri Yetiştirirken En Sık Karşılaşılan Hatalar

1. Kendilerini evrenin merkezi zannetmelerine neden olmak

Elbette çocuklarınız hayatınızdaki en önemli şeydir ve onlara onları sevdiğinizi göstermek harikadır. Bununla birlikte, sevilmek yerine putlaştırılmış çocuklar, dünyanın kendileri etrafında döndüğünü düşünerek büyüyeceklerdir.

Çocuklarınızı olabildiğince sevin, ama onların egoist ve bencil olmalarına izin vermeyin. Ayakları yere basarken sağlıklı bir özgüven geliştirmelerine yardımcı olacaksınız.

2. Çocuklarınızın mükemmel olduğunu düşünmek

Okul danışmanları ve öğretmenler, ebeveynlerin, çocukları hakkında olumsuz bir şey duymak istemediklerini doğrulayabilir. Bir ebeveyn, çocukları hakkında duymayı beklemediği bir şey söyleyenlere saldırgan bir biçimde tepki verebilir. Çocuğunuzla etkileşime giren diğer kişilerin görüşlerine açık olmaya çalışın.

Gençleri yetiştirirken yapabileceğiniz en iyi şey, durumlar daha karmaşık hale gelmeden önce onları gerçekten dinlemektir. Ergenler hala kimliklerini inşa ediyorlar. Bu onların davranışlarını düzeltmelerine yardımcı olma zamanıdır.

elinde cep telefonu tutan genç

3. Hayatı çocuklarınız aracılığıyla yaşamak

Çocuklar umutlarınızın ve hayallerinizin bir uzantısı değildir. Hedefleri, arzuları ve amaçları vardır. Başarılarını kutlayın, ancak onlara baskı yapmayın.

Yaptığınız her şey, sizin mutluluğunuzu artırmak yerine onların mutluluğuna yönlendirilmelidir. Gençler ebeveynleri için ikinci bir şans değildir. Kendi yollarını izlemesi gereken özerk bireylerdir.

4. En iyi arkadaşları gibi davranmak

Toplumsal sorunlardan biri ebeveynlik yapmayı sevmeyen ve gençleri yetiştirmeye hazır olmayan ebeveynlerdir. Çocuklarınızdan sevgi ve kabul görmeyi istemek, rollerinizi karıştırmaya neden olabilir.

“Aşırı korumacı olmak çok zararlı olabilir çünkü bağımlı ve bazen zalim vatandaşlar yaratır. Dünyanın çevrelerinde döndüğüne, evi yönettiklerine, ailenin bir parçası olmadıklarına inanarak büyümüşlerdir. ”

–Javier Urra–

5. Aile zamanını atlama

Bir aile için, birlikte kaliteli zaman geçirmekten daha zenginleştirici bir şey yoktur. İş programları, yorgunluk ve ev işleri zorlaşsa da, buna uymanın bir yolunu bulabilirsiniz.

Genç bir çocuk sahibi olmanın harika yanı, bu noktaya gelmek için deneyimlediğiniz her şeydir. Mevcut olan bir anne veya baba, onlara verebileceğiniz en iyi hediyedir.

6. İyi örnek teşkil etmenin önemini unutmak

Lafla peynir gemisi yürümez. Ebeveynler, çocuklarından bekledikleri eylemleri modellemek konusunda zor bir göreve sahiptir.

Çocuklarınızın kendilerinin en iyi versiyonu olmalarını istiyorsanız, şimdi kendinizin en iyi versiyonu olma zamanı. Her zaman sizi gözlemlediklerini ve yaptığınız her şeyden öğrendiklerini unutmayın.

gençleri yetiştirirken dikkat edilecekler

7. Onları sıkıntılardan korumak

Çocukların veya gençlerin karakter, güven, esneklik ve tutarlılık kazanmaları için kendi zorluklarının üstesinden kendileri gelmeleri gerekir.

Günlük yaşamda üstesinden geldikleri her zorluk, onlara yeni değerler öğretir. Yetenekli ve bağımsız hissetme memnuniyeti, güçlü ve başarılı birer yetişkin olmalarına yardımcı olur.

Uzun vadede, gençleri yetiştirirken ciddi zorluklarla karşı karşıya kalınabilir. Bir şeyi yapmanın tek bir doğru yolu olmamasına rağmen, bu hatalardan kaçınmak sizi daha güvenli bir yolda tutacaktır.

Çocuklarınıza hayatlarının en güzel ve en zor aşamalarından birinde rehberlik edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casado, I. (2013). Adolescencia. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(04)75726-6
  • Iglesias Diz, J. L. (2013). Desarrollo del adolescente: Aspectos físicos, psicológicos y sociales. Pediatria Integral.
  • Hurlock, E. (1995). Psicología de la adolescencia. Psicología de la adolescencia.
  • Naranjo, C. R., & González, A. C. (2012). Autoestima en la adolescencia: Análisis y estrategias de intervención. International Journal of Psychology and Psychological Therapy.
  • Roa, A. (1982). La adolescencia. Revista Chilena de Pediatria.
  • Silva-Escorcia, I., & Mejía-Pérez, O. (2014). Autoestima, adolescencia y pedagogía. Revista Electrónica Educare. https://doi.org/10.15359/ree.19-1.13

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.