İlk Kez Anne Baba Olacaklar İçin Tavsiye

İlk Kez Anne Baba Olacaklar İçin Tavsiye

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

İlk kez anne baba olacak kişiler çok fazla zorlukla karşılaşır. Bu yüzden, size yardımcı olabilecek faydalı bir liste hazırladık.

Ebeveyn olmak, özellikle ilk çocuk söz konusu olduğunda, var olan en karmaşık görevlerden biridir. Karşılaştığımız birçok zorluk var.

Çocuklarımız büyüdükçe, bize yol boyunca birçok şey öğretecekler. İnsan olarak büyümemizi sağlayan ve aynı zamanda yaşamımızda birçok değişikliğe yol açan inanılmaz bir deneyimdir bu.

Ebeveyn olarak şüphelerimiz olduğunda, doğrudan internete başvurabilir veya daha fazla deneyime sahip diğer ebeveynlerle konuşabiliriz.

Tavsiyeleri, endişelerimizin bir kısmını ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir. Ayrıca bize bilgi verebilir ve biraz daha hazırlıklı olmamıza yardımcı olabilirler.

Bebeğin acıktığını nasıl anlarsınız? Emziğini ne zaman ister?

Bunlar, tanımlanması kolay olmayan özelliklerden sadece birkaçıdır, ancak küçük bir deneyim kazandıktan sonra alışacaksınız.

İlk kez anne baba olacaklar için ipuçları

  1. Bebeklerin mideleri çok küçüktür, bu nedenle onlara vermemiz gereken süt miktarı az olmalıdır. Çocuk doktorları, emzirmenin bebeğin istediği şekilde gerçekleşmesini tavsiye eder. Bu kuralın tek istisnası hastalık sırasındadır. Beslenirken uyuya kalan çocuklar da vardır. Bu olduğunda, sadece meme ucunu biraz hareket ettirin ve emzirmeye devam edebilirler.
    ilk kez anne baba
  2. Bebeğinizi emzirmemeye karar verirseniz, bebeğin biberonla nasıl besleneceğini öğrenmesi gerekir. Biberon bebeğe her seferinde aynı kişi tarafından verilmelidir. Bu, farklı insanlar biberonu farklı şekillerde vereceği ve bebeğin uyum sağlaması zor olacağı için yapılmalıdır. Beslendikten sonra ağlarlarsa endişelenmeyin, sadece çevrelerini merak ediyor olabilirler. Ayrıca gazı da olabilir.
  3. Bebek beslenmeyi bitirdiğinde, sırt üstü yatırın. Bu en güvenli yatış pozisyonudur, aynı zamanda gazı hafifletmeye de yardımcı olur. Bu pozisyon, ani ölüm sendromunu önlemeye yardımcı olduğu için beşiklerinde de kullanılmalıdır.
  4. Süt lekelerinden bu aşamada kaçınmak zordur ve bunlar kötü kokma eğilimindedir. Bu lekeleri gidermek için, suyu ve mayayı karıştırın (bir bardak suya bir tatlı kaşığı). Bu hem lekeleri hem de kötü kokuyu gidermeye yardımcı olur. Lekeleri çıkarmanın bir başka iyi yolu limon suyu kullanmaktır.
  5. İlk kez anne baba olacaklar için bir başka harika ipucu da bebeklerinin ağırlığının farkında olmaktır. İlk 5 ayda, çocukların kiloları ilk yılın sonuna kadar iki katına çıkar . İlk yıl boyunca ağırlıklarını 3 kat artırabilirler. Çocuğunuzu her gün tartmanız gerekmez. Aktif olduklarını, büyümekte ve mutlu olduklarını görüyorsanız, iyi besleniyorlar demektir.
  6. Bebek hala çok küçükse, onlara çok çabuk yaklaştığınızda korkabilir. Onlara yaklaşmak için önce dikkatlerini çekmek için göz teması kurmalısınız. Dikkatlerini çektikten sonra onlarla konuşabilir ve yavaş yavaş yaklaşabilirsiniz. Sonra çocuğu nazikçe kaldırmak için ellerinizi başının ve gövdesinin altına koyabilirsiniz. Evet, kırılganlar ancak yine de çocuğu sıkıca tutmanız önemlidir.
çimlerde yatan anne ve yenidoğan

İlk kez anne baba olacaklar için bebek bakımı tavsiyeleri

  1. Tahriş olmalarını önlemek için bebeğin bezini sık sık değiştirmek önemlidir. Birçok bebek bezi kuru kalması için tasarlanmış olmasına rağmen, bu bebek bezlerinin ürettiği ısı göbek bölgelerinin tahriş olmasına neden olabilir.
  2. Altını değiştirirken, bebeğin hareketlerine çok dikkat etmelisiniz. Çocuk bezlerini düşebilecekleri bir alanda değiştirmeyin. Yeni bir bebek bezi giydirmeden önce temiz ve kuru olduklarından emin olun.
    İkizleriniz varsa, sıralarını beklemeleri gerektiği için diğer bebeklerden daha fazla ağlamaları normaldir. Her bebeği aynı anda göğsünüze yerleştirebilir ve daha sonra altlarını değiştirebilirsiniz. Yemek istediklerinde beslenmeleri gerekir.
  3. İlk haftalarda onları lavaboda ya da bebeklere uygun küçük bir küvette yıkayabilirsiniz. İlk önce, ılık su ve nötr sabun ile yıkayın. Yanlışlıkla soluyabileceği için bebek pudrası önerilmez. Bebeğiniz küvetten korkuyorsa, onları yere oturtabilir ve dikkatini dağıtmak için bir oyuncak verebilirsiniz.
  4. Göbek kordonuna gelince, iyileşirken özel bir bandaj koymak zorunda değilsiniz. Çocuğa banyo yaptırırken, karın bölgesini uygun şekilde kurulayın. Alanı nemli bir havlu ve ılık suyla yıkayabilir, daha sonra kurutabilirsiniz. Herhangi bir kanama olduğunu fark ederseniz, çocuk doktorunuza danışın.
  5. İlk kez anne baba olacak kişiler için başka bir harika ipucu, bebeğin kıyafetleriyle ilgilidir. Bebeği fazla giydirmekten kaçının, çünkü bu çok sıcak basmasına neden olabilir. Elbette hepimiz bebeklerimizi giydirmeyi seviyoruz, ama onları kötü hissettirmemeliyiz. Çocuğu hava durumuna uygun şekilde giydirin.
  6. Bebeğin taşınması söz konusu olduğunda, ebeveynler bebeğin başının konumunun çok farkında olmalıdır. Bebeğin başı sağlam, güvenli ve nazik bir şekilde tutulmalıdır. Başları geriye doğru hareket ederse korkarlar.
  7. Bir bebeğin tırnakları çok çabuk büyür. Uyurken tırnaklarını kesmek en iyisidir. Yuvarlak uçlu özel bir makas kullanın. Tırnaklarının yetişkinlerinkinden daha narin olduğunu unutmayın, bu yüzden onları çok dikkatli bir şekilde kesmelisiniz.
  8. Bebek ağladığında, onlara en kısa sürede cevap vermeye çalışın. Bebek ne kadar küçükse, o kadar hızlı tepki vermeliyiz. Bu tür bir dikkatin onları “şımartmak” ile ilgisi yoktur. Bu, çocuğunuzun her zaman yanında olduğunuzu hissetmesiyle ilgilidir. Bazı bebekler uzun süre ağlar ve bunun nedeni genellikle koliktir. Bu gibi durumlarda, soğukkanlılığınızı kaybedip stres yapmayın. Bu bir aşamadır ve geçecektir.

Herhangi bir şüpheniz varsa, tereddüt etmeyin, doktorlarınıza ve diğer deneyimli ebeveynlere sorun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.