Kızınızla Regli Hakkında Konuşmak için İpuçları
Kızınızla regli hakkında konuşmak kabus haline gelmesin. Çoğu zaman kızlarımızla aramıza bariyer koyan ve iletişimi zorlaştıran biz annelerdir. Ancak, açık ve ulaşılabilir olmalıyız. Böylece kızlarımızla her konuda rahatça konuşabiliriz.
Her ne kadar hormonal değişiklikler ve regli oldukça doğal bir süreç olsa da, çoğu ebeveyn bu konuya doğal yaklaşmakta zorlanmaktadır.
Kız çocuklarıyla regli hakkında konuşmak çok önemlidir. Bu sayede bu olay başlarına geldiği zaman hazırlıklı olur ve bu durumdan utanç duymazlar. Kız çocuklarına, ihtiyaç duydukları zaman annelerine gidebilecekleri güvenini vermek gerekir.
Ergenliğe girmek üzere olan her kız, vücudunda gerçekleşen bütün değişikliklerle ilgili konuşma fırsatı bulmalıdır.
Bu sorunları kızlarıyla paylaşmaktan mutlu olan anneler vardır. İletişim kurarken dürüstlüğe ve açık sözlülüğe önem verirler. Bu sayede dürüst ve sağlıklı bir iletişimin faydalarını, kızlarıyla güçlü bir bağ kurarak görmektedirler.
Regliyi sadece biyolojik yönüyle ele almamalıyız. Yaşadığımız sancıları, tatlı krizlerini vb. deneyimlerimizi anlatabilmeliyiz.
Stresli bir konu haline gelmek zorunda değil. Anne ve kız bu duruma gülüp geçebilir ve evde çikolata yerken bir yandan da bir film izleyerek bu tür anların tadını çıkartabilir!
Kızınızla regli hakkında konuşmak için ipuçları
1. Bilgi edinin ve hazırlanın
Ergenlik, cinsellik ve üreme konusunda ebeveynlerin iyice bilgilenmeleri gerekmektedir. Bunun için bir uzmanla görüşebilir ya da güvenilir online kaynaklara başvurabilirsiniz. Hatta, kendi deneyimlerinizden yola çıkarak kızınızı yaşayacağı durumlarla ilgili bilgilendirebilirsiniz.
2. Reglinin olumlu tarafını gösterin
Çoğu kadın regliyi hayatlarındaki kısıtlayıcı bir engel olarak görmektedir. Olumsuz tarafları olsa da, hayatına normal bir şekilde devam edebileceğini kızına öğretin.
Ayrıca, regli olmanın hastalık olmadığını da söyleyin. Aksine, regli vücudun sağlıklı bir şekilde işlediğinin bir göstergesidir.
3. Kullanabileceği ürünleri gösterin
Pedlerden tamponlara… kızınıza doğru kararı verebilmesi için bütün ürünlerle ilgili bilgi vermeniz gerekir.
Her ürünün olumlu ve olumsuz taraflarını anlatın ve kendisinin bir seçim yapmasına müsaade edin. Eğer sizden isterse, ileride garip anların yaşanmaması ya da kazalar olmaması adına, ürünlerin nasıl kullanılacağını da gösterebilirsiniz.
Kadınlarda adet döngüsü, uyku düzenlerinde dengesizliklere neden olabilir. Adet döngüsü sırasında, yumurtlamaya kadar geçen sürede östrojen; daha sonrasında projesteron yükselir. -Dr. A. Ferre-
4. Regli hakkındaki kötü deneyimleriniz ile kızınızı korkutmayın
Kızınıza muhtemelen biraz karın ağrısı çekeceğini ve vücudunda bazı değişiklikler olacağını söyleyin, ancak bunu yaparken her zaman pozitif bir tutum sergilemeye özen gösterin. Belirtiler ilerledikçe, bunlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmesi için ona yol gösterin.
Eğer kızınızla olumlu bir şekilde konuşursanız, kızınız da aylık döngülerine aynı tavırla yaklaşacaktır.
5. Regli hakkında sohbet ederken doğal davranın
Eğer kızınızı bu konuyla ilgili konuşmaya zorlarsanız, ona baskı yapmış olursunuz. Sohbeti hoş, açık ve dürüst bir şekilde ilerletmeye çalışın. Doğaçlama oldukça faydalıdır.
Bu konu hakkında konuşurken tabu sorulardan uzak durun. Kızlar bu sürecin sadece fiziksel ve duygusal olarak olgunlaştıkları anlamına gelen doğal bir süreç olduğunu bilmelidir. Kızınızın sorularına lafı dolandırmadan cevap verin.
6. Regli hakkında sohbet ederken babayı da sohbete dahil edin
Kızlarının öğrenme süreçlerinde babaların da öğrenmesi ve dahil olması gerekir. Bu sadece kadınlara has bir şey olmamalı; bütün aileyi kapsamalıdır. Karşı cinsi de bu sohbete nasıl dahil edebileceğinizi öğrenin.
Kadınlar gibi, erkekler de ergenlik sırasında bazı değişimlerden geçer. Bu yüzden erkeklerin de deneyimleri hakkında konuşması bilgilendirici olur. Bu şekilde kızlar endişelerini, sorularını ve fikirlerini belirtirken kendilerinden daha emin olurlar.
7. Regli sırasında kişisel hijyen
Regliyken hijyene, özellikle genital bölgenin hijyenine, dikkat etmek gerekir. Kızınızın ne sıklıkla tamponunu ya da pedini değiştirmesi gerektiğini ve kazalardan kaçınması için kişisel hijyenine nasıl dikkat etmesi gerektiğini açıklayın.
8. Adet döngüsünü nasıl takip edeceğini öğretin
Bir ergenin ilk adeti düzensiz olabilir. Adet döngüsüne hazırlıklı olması için tarihleri not alması gerektiğini öğretin. Mobil uygulamalar sayesinde artık bu işlem daha da kolaylaşmıştır çünkü artık bütün bilgiler parmakların ucunda, üstelik hatırlatmalar ve uyarılar da alabiliyorsunuz.
Şimdi kızınızla regli hakkında nasıl konuşacağınızı bildiğinize göre, kızınızı yetişkinliğe olan süreçte sabırla ve sevgiyle destekleme imkanına sahipsiniz. Ailenin desteği ile birlikte kızınız ergenliği çok daha rahat bir şekilde atlatacaktır.
Ebeveynler için kızlarının çocukluk dönemini geride bırakıp kadınlığa doğru giriş yaptığını kabullenmek zordur. Ancak bu değişimleri oldukça doğal bir süreç olarak ele almalısınız. Eğer olaylara bu yönüyle bakarsanız, kızınız da aynı şekilde bakacaktır.