Partnerinizi Anlamak İçin 3 İpucu
Bu yazımızda, partnerinizi daha iyi anlamanıza ve tartışmalar sırasında daha olumlu bir bakış açısına sahip olmanıza yardımcı olacak birkaç ipucundan bahsedeceğiz.
Çiftlerin yaşantısı her zaman kolay değildir. Her ilişkide bazı yükümlülükler ve rutinler vardır ve bazen çiftler birbirleriyle iletişim kurmayı keser. Bu da uyuşmazlığa sebep olabilir.
Bununla birlikte, eğer iki taraf da ilişkiyi devam ettirmek isterse her şey çözülebilir. Bu yazımızda, partnerinizi daha iyi anlamak için üç ipucundan bahsedeceğiz.
İlişkide vaktinizin neredeyse tamamını partnerinizle birlikte geçirirsiniz. Partneriniz sizi en iyi tanıyan kişidir ancak birlikte yaşama daha fazla tartışmayı da beraberinde getirebilir. Bunun sebebi, birbirinizi iyi tanımanın ilişkiden kopmanıza ve birbirinizi anlamayı bırakmanıza sebep olabilmesidir.
Mesafe partnerinizi anlamanıza yardımcı olabilir
Hayal edin. Partnerinizle iyi anlaşıyorsunuz, aynı şeylerden hoşlanıyorsunuz, aynı hobilere ve mizah anlayışına sahipsiniz. Bununla birlikte, bir gün oldukça önemsiz ve küçük bir detay yüzünden durmadan kavga ediyorsunuz. Bu kavganın nasıl başladığını hatırlamıyorsunuz ve bunu sonlandırmak istiyorsunuz.
İlişkiler, geri bildirime dayalı sosyal bir olgudur. İyi bir iletişimle, ilişkinizi her yöntem daha iyi hale getirmeniz mümkündür. Öte yandan, kötü bir iletişiminiz varsa kendinizi sebebini bilmediğiniz tartışmaların içerisinde bulabilirsiniz.
Durgunluk dinamiği canlı tutar ancak nasıl ve ne zaman işler kötü hale gelir? Çoğu zaman bunun sebebi, kendi rutinleriniz ve düşünceleriniz arasında kaybolmanızdır. Belki fazla çalışıyorsunuz, belki çocuklar ve ev işleri sizi yoruyor ve siz de bu stresi partnerinize yüklüyorsunuz.
Partnerinizi daha iyi anlamak için 3 ipucu
Ufkunuzu genişletin
Herkes, kendi düşünce biçiminin en iyisi olduğunu düşünür. Dünyayı yorumlama şeklinize bağlı olarak, partnerinizin de ondan istediğiniz şekilde davranmasını beklersiniz.
Karşınızdaki kişinin yapması veya söylemesi gereken şeyler hakkında beklentiye girmeye başlarsınız ve bu beklentileriniz yerine getirilmediğinde sinirlenirsiniz.
Herkesin farklı olduğunu ve sizin için apaçık olan bir şeyin partneriniz için öyle olmayabileceğini unutmayın. Daha esnek olabilmek, daha fazla empati kurabilmek için çabalayın ve kendinizi partnerinizin yerine koyun. Niyetleri konusunda varsayımda bulunmayın. Onlara önce bir şans verin.
Saygı
Keyifli ve sevgi dolu bir ilişkinin içerisinde olmak istiyorsanız, iki taraf da birbirine saygı duymalıdır. Partnerinize fiziksel veya sözlü olarak saldırmak hiçbir zaman bir karşılık olmayacaktır.
Partnerinizi aşağılamaya veya incitmeye çalışmayın. Ona, en kötü tartışmalarda bile sevgi ve saygıyla yaklaşmanız gerekir. Saygılı bir tutum, partnerinizin size açılmasını kolaylaştırabilir. Korkularını ve endişelerini, reddedilme veya dalga geçilme korkusu olmadan sizinle paylaşmasına izin verin.
İlişkinin iki tarafın da iyi karşılandığı bir sığınak gibi olması gerekir. Eğer saygı yoksa, en içten düşüncelerinizi ifade etmek daha zor olacaktır. Birbirinizi tanıyamazsanız, birbirinizi anlayamazsınız.
Girişkenlik
Girişkenlik değerli bir araçtır çünkü sadece sesinizi duyurmanıza değil, karşınızdaki kişinin ne demeye çalıştığını anlamanıza da yardımcı olur.
Doğru kelimeleri ve doğru tonu kullanmadığınızda, anlatmak istediğiniz şey yerine ulaşmayabilir. Birlikte daha fazla zaman geçirmek için içten bir talepte bulunmak, diğer kişide mızmızlanma hissi yaratabilir ve buradan bir kavga çıkabilir.
Kendinizi açık, kısa ve öz biçimde ifade etmeyi öğrenin. Nasıl hissettiğinizi ve ne istediğinizi partnerinizin ihtiyaçlarını ve hislerini yargılamadan paylaşın. Bu, uzlaşmanın daha etkili bir yoludur. Bu sayede, partnerinize ihtiyaç duyduğu alanı vermiş olursunuz ve böylece o da size nasıl hissettiğini ve sizi anladığını açıklayabilir.
Kısaca, eğer partnerinizi anlamaya çalışıyorsanız ona kendini ifade edebilmesi için gerekli alanı verin. Onun düşüncelerine ve zevklerine saygı duyarak, saygılı ve barışçıl uzlaşmalara varmaya çalışın. Bu olumlu dinamik başladığında, bu şekilde devam etmek daha kolay olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mayer-Spiess, O. C. (1996). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée de Brouwer.
- Reguera, L. (2018, 8 enero). ¿Cómo podemos aumentar el intercambio positivo en la pareja? Recuperado 17 octubre, 2019, de https://lamenteesmaravillosa.com/podemos-aumentar-intercambio-positivo-la-pareja/