Çocuklarda Mızmızlanma: Gerçek mi Manipülasyon mu?

Öfke krizleri her zaman haksız değildir. Çocuğunuzun mızmızlanması, göz önünde bulundurulması ve dikkate alınması gereken önemli bir sebebe sahip olabilir.
Çocuklarda Mızmızlanma: Gerçek mi Manipülasyon mu?

Son Güncelleme: 10 Eylül, 2019

Mızmızlanma, çocukların bir sorunu çözme kabiliyetleri olmadığı zaman hayal kırıklığını kanalize etmelerinin bir yolu olarak ortaya çıkar. Çocuklarda mızmızlanma, uyumsuzluk durumlarında sık sık ifade aracı olarak kullanılır.

Ancak, mızmızlanmanın, çocukların ebeveynlerini manipüle etmek için kullandıkları bir araç olabileceğini unutmayın.

Mızmızlanmaya başladığında, davranışı derhal düzeltmek önemlidir. “Mızmız” bir çocuğun sömürülen bir yetişkin olma olasılığı daha yüksektir – yani hiçbir şeyin yolunda gitmediğine ikna olmuş bir kişi olma olasılığı daha yüksektir. Sonuç olarak, kendi sorunlarını çözerken problemler yaşayacaktır.

Çocuklarda mızmızlanma, 5 yaşından sonra yaygın bir davranış haline gelir. Bu yaştan itibaren çocuklar bunu her zaman sorumluluklarından kaçmak için bir araç olarak kullanmaya çalışacaklar. Bu aşamada en önemli şey, ebeveynlerin küçüklerin mızmızlanmasını yönetiş şeklidir.

Çocuklarda haklı mızmızlanmalar

Çocukların duygularını ifade etmeleri zordur. Bu, olgunluk eksikliği ve iletişim yöntemlerindeki eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden sık sık nasıl hissettiğini size bildirmek için mızmızlanırlar.

Meşru mızmızlanma veya şikayet etme, bunu yapmaya hakları oldukları zamana işaret eder. Örneğin, mızmızlanma, zorbalık veya başka geçerli nedenlerden kaynaklanan fiziksel rahatsızlık veya hoşnutsuzluktan kaynaklanırsa.

Çocuklar şikayet edince, uyumsuzluklarını aktarmalarına yardımcı olur. Ebeveynler bunu, çocuklarının belirli bir durum hakkında nasıl hissettiğini bilmek için güçlü bir kaynak olarak kullanabilirler. Meşru mızmızlanma, ebeveynler ve çocukları arasında bir diyalog için alan sağlayabilir.

elindeki deftere sinirli bir şekilde bakan çocuk

Manipülasyon şekli olarak mızmızlanma

Çoğu durumda, çocuklar bir hedefe ulaşmak için mızmızlanırlar. Öfke ve çığlıkların eşlik ettiği bir devamlı mızmızlanma, istediklerini elde etmek için ebeveynlerini zorlama yolları olabilir.

Bu şartlar altında mızmızlandıklarında, her ne pahasına olursa olsun çatışmadan kaçınmaya çalışan ebeveynleri manipüle etmek için kullandıkları bir kaynak halindedir.

Çocuklar mızmızlandıklarında, genellikle bu değişikliklerle başa çıkma ve etkilerini ölçmenin bir yoludur. Çocuğunuzu iyi davranış konusunda eğitmek, mızmızlanmanın yetişkinliğe taşıyabilecekleri bir alışkanlık haline gelmesini önleyebilir.

“Mızmızlanma, çocuğun belirli durumlara uyumsuzluğunu ifade etmesinin bir yoludur. Ancak, mızmızlanmanın ebeveynleri manipüle etmek için de kullanılabileceğini unutmayın. ”

Aşırı mızmızlanan çocuklarla nasıl baş edilir?

Çocuğunuzun mızmızlanmasını kontrol etmenin etkili bir yolu kökenini bulmaktır. Mızmızlanmasının gerçek bir nedeni olmadığı zaman sakin kalmak en iyisidir. Mızmızlanmayı giderecek sihirli bir formül olmamasına rağmen, aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir:

  • Çocuğunuza bir kez cevap verin. Mızmızlanma, ebeveynleri manipüle etmek için bir araç olarak kullanıldığında, çocuklar tekrar tekrar mızmızlanabilir. İlk şikayetleri genellikle gerçek rahatsızlıktan kaynaklanan tek şikayettir.
  • Kökenini arayın. Çocuğunuz neden mızmızlanıyor? Bunu yapmak için geçerli nedenleri var mı? Bu sorular mızmızlanışına objektif bir şekilde bakmanıza yardımcı olabilir.
manipülasyon yöntemi olarak mızmızlanma
  • Çocuğunuzun manipülasyonuna boyun eğmeyin. Çocuğunuz sizi manipüle etmeye çalışırken, taleplerini yerine getirmeyin. Çocuk yeterince mızmızlandığında yenik düşeceğinizi fark ederse, mızmızlanmasını yoğunlaştıracaktır.
  • Öfke nöbetlerini yoksayın. Çocuğunuzun mızmızlanışına sinir krizi eşlik ediyorsa, hızlıca tepki vermekten kaçınmak en iyisidir. Davranışını düzeltmeden önce çocuğun sakinleşmesini bekleyin.

Mızmızlanmanın etkileri

Bazı uzmanlar, mızmızlanmanın beyinde olumsuz etkileri olabileceğini iddia ediyor. Sürekli mızmızlanmaya maruz kalmak beyninizin çalışmasını yavaşlatabilir. Beynin fonksiyonlarını azaltmak için sadece 30 dakikalık bir mızmızlanma yeterlidir.

Ayrıca mızmızlanma, düşük özgüven, güvensizlik ve zorlukların üstesinden gelememe gibi olumsuz etkileri teşvik ettiğinden depresyona da neden olabilir. Bu yüzden bazı kültürlerde sürekli şikayet eden insanlar toksik insanlar olarak kabul edilir.

Mızmızlanma, çocuğunuzun kişisel ve mesleki gelişimine engel olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.