Zehirli Bir Anne Misiniz?
Zehirli bir anne olabileceğinizi düşünüyor musun? Bu özelliklere sahip olup olmadığınızı yazımızda öğrenin.
Zehirli bir anne, anneliğe bir anlaşma ile gelen bir kadındır, çünkü hayat hikayesi böyle yazılmıştır ve kendisinden beklenen şey budur.
Zehirli bir anne misiniz?
Birçok anne zehirli olduklarının farkında değildir.
Bu zehirli annelerin davranışları, kişiliklerindeki bazı özelliklerden kaynaklanmaktadır.
Genellikle her şeyi her zaman kontrol altında tutmaya ihtiyaç duyan çok baskın ve güçlü kadınlardır. Duyguları ifade etmenin bir zayıflık işareti olduğuna inanan ve dolayısıyla duygusal mesafeyi korumayı tercih eden kadınlardır. Onlar ayrıca narsist ve ben merkezlidirler.
Bu ebeveynlik üslubunun temelinde genellikle bir çok güvensizlik vardır, çünkü bu bir teyid ve güven kazanmanın bir yoludur.
Zehirli bir annenin özellikleri
Zehirli anneler, dünyayı olumsuz olarak görenlerdir. Yıkıcı, aşırı kontrol edici veya aşırı koruyucu olabilirler. Bunun çocuğun kişisel gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.
Aşırı kontrolcüler
Genellikle zehirli bir anne, hayatın her alanında her şeyin kontrol altında tutulması gerektiğini hisseden bir kişidir. Aynı şekilde, çocukların hayatlarının her yönünü kontrol etmeye çalışırlar.
Kontrol etmek, başkalarına duydukları sevgi ve şefkati ifade etme biçimleridir. Bu nedenle, ebeveynlik biçimlerini çocuklarıyla olan ilişkileri için olumlu ve gerekli görürler.
Hedeflerine ulaşmak için manipülasyona başvururlar
Çocukları bağımsız olmaya çalıştığında, bu anneler durumdan rahatsız olur..
Bu şekilde, çocukları annelerinin üzülmesini önlemek için davranışlarını değiştirir veya saklar.
Çoğu durumda, çocuklar istemedikleri şeyleri yapmak durumunda kalır. Bu da annelerine karşı kızgınlık biriktirmelerine neden olur çünkü duygusal şantaja maruz kalmaktadırlar.
Her zaman ilgi odağı olmayı hedeflerler.
Zehirli annelerin çelişen arzuları vardır.
Bir yandan, çocuğunun yapmak istediği her şeyi başarmasını ve tüm hedeflerine ulaşmasını ister. Ancak diğer yandan, çocuklarının kendi başarılarını aşmasını istemez.
Bir yandan çocuklarına hayatlarında zafer kazanmaları ve yıldızlara ulaşmaları gerektiğini ifade ederler. Bununla birlikte, diğer yandan, dikkatin merkezi olmayacaklarından gizlice korkmaktadırlar.
Bazen zehirli anneler çocuklarının ilgisini korumak için farklı hastalık ve rahatsızlıklar kisvesini kullanırlar.
Her zaman yollarını bulmak için manipülasyon ve çelişen argümanlar kullanırlar.
Aşırı otoriter davranırlar
Her şey kendi kriterlerine göre yapılmalıdır. Çocuklarının başka fikirlere veya alternatif fikirlere sahip olmalarına izin vermezler.
Her konuda kendi fikirlerini öne sürmeleri de yaygındır.
Bu, ilişkiden ayrılmaya ve daha fazla bağımsızlık göstermeye başladığında, çocukla çatışmaya yol açar.
Zehirli anne olmamak için ne yapmalı?
İlk olarak, değişebileceğinizi anlamanız gerekir.
Çocuğunuzla ilişki kurma şeklinizi değiştirmeye çalışmanız gerekecektir. Daha fazla öz kontrol elde etmeye çalışın, sosyal becerilerinizi geliştirin ve saldırgan olmaktan ziyade iddialı bir şekilde iletişim kurmaya çalışın.
“Bir şey yapmak isteyen, onu yapmanın yollarını bulur. Hiç bir şey yapmak istemeyen, daima bir mazeret bulacaktır ”- Arap atasözü.
Bu küçük ipuçlarını da asla unutmamalısınız:
- Siz bir annesiniz, arkadaş değil
- Çocuğunuzla rekabet etmeyin
- Siz annesiniz, çocuk değil
- Her şey üzerinde kontrol sahibi olmanıza gerek yok
- Duygusal şantaj kullanmayın
- Dinleyin
- Daha esnek olun
- Gülmeyi öğrenin
- Öz eleştri yapın
Bu ipuçlarını kullanarak, hayatın ve çevrenizdeki insanlarla yaşamın tadını daha fazla çıkaracaksınız. Ayrıca ailenizin ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek da zevkli olacak.
Tebrikler, zehirli bir anne olmayı bırakıp başkaları için hayatı keyifli kılan daha sevgi dolu bir anneye dönüştünüz. Sürekli bir değişim süreci başlattınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rojas-Marcos, L. (2014). La familia: De relaciones tóxicas a relaciones sanas. Grijalbo.
- Forward, S. (2010). Toxic Parents. Random House.
- FRIEDMAN, R. A. (2009). When Parents Are Too Toxic to Tolerate. New York Times. https://www.betterdaysandnights.com/When%20Parents%20Are%20Too%20Toxic%20to%20Tolerate.pdf
- Carballo Márquez, A. (2017). Cerebro, estrés y parentalidad. http://repositori.uic.es/handle/20.500.12328/948