Kamp İçin Sırt Çantası Nasıl Hazırlanır?
Çocukların büyük bir çoğunluğu kamp yapmaya bayılırlar. Bu yüzden annelerin ve babaların da nasıl bir kamp çantası hazırlanacağını bilmeleri gerekir. Kampa nelerin götürülüp nelerin götürülmemesi gerektiği ve kamp çantasının hazırlanmasında nelere dikkat edilmesi gerektiği çok önemlidir.
O halde şimdi sırt çantasına konulması gerekenleri planlarken hangi detaylara dikkat etmek gerektiğini inceleyelim. Buna ek olarak, kamp için en önemli ihtiyaçlardan biri olan bu sırt çantasında gerekli olan hiçbir şeyin unutulmaması için nelere önem verilmesi gerektiğini de hep birlikte görelim.
Kamp İçin Gerekli Araştırmalar
Öncelikle kamp için bir ilk hazırlık yapmamız gerekir. Gidilen yerin özelliklerini bilmek, kamp süresince hava durumunun nasıl olacağını kontrol etmek, kamp boyunca planlanan aktivitelerle ilgili bilgi sahibi olmak (yüzme havuzu, yürüyüş, geceyi açık havada geçirmek vs.), doğru hazırlıkların yapılması için en kritik ihtiyaçlar olarak ön plana çıkar. Elbette bunların yanında kampın kaç gün süreceği de son derece önemlidir.
Normalde kampı düzenleyen organizasyon tarafından sizlere, çocukların yanında neler bulundurmaları gerektiği özel olarak bildirilir. Örnek olarak uyku tulumu, kamp yatağı, el feneri vb. eşyalar bu tür bir listede yer alabilecek ihtiyaçlar arasında bulunur. Tüm bu bilgileri aldığınızda, ihtiyaç duyulacak eşyaların sığabileceği bir sırt çantası seçmeniz gerekir. Çocuklar için en uygun olanı tekerlekli sırt çantalarıdır. Ayrıca çantanın temiz ve iyi durumda olduğunu da kontrol etmeyi unutmamak önemlidir.
Kamp İçin Hazırlanacak Bir Sırt Çantasında Neler Olmalıdır?
Kamp çantası hazırlamaya başlamadan önce bir liste yapmak çok önemlidir. Çünkü bu liste sayesinde hiçbir şeyi unutmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu bağlamda, sizler için hazırladığımız örnek bir listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Elbette bu listeyi hava durumuna ve kampın süresine göre ayarlamayı unutmamalısınız. Örnek olarak, kampta havuz aktiviteleri varsa bunun için plaj havlusu ve terlikleri çantaya eklemek gerekir.
- Güneşten koruyacak bir şapka ya da kep.
- Pamuklu çoraplar ve rahat yürüyüş ayakkabıları.
- Eğer bir çadırda uyunacaksa uyku tulumu ve sıcak tutacak kıyafetler.
- Temel temizlik malzemeleri (şampuan, duş jeli, diş fırçası, diş macunu, tarak, güneş koruyucu etkisine sahip krem ya da sprey, nemlendirici, dudak kremi, sinek kovucu).
- Banyo havlusu.
- Pijama.
- Anne ve baba iletişim numaraları (ev, cep ve iş).
- Kimlik kartı ve sağlık bilgileri.
Eğer çocuğunuzun herhangi bir hastalığı bulunuyorsa, bu durumda şu detayları içeren bir sağlık raporunun da yanında bulunması gereklidir:
- Kullandığı ilaçlar ve bu ilaçları hangi dozda kullanacağına ilişkin bilgiler
- Özel olarak dikkat edilmesi gereken konular (özel beslenme vb.)
- Katılmasının sakıncalı olacağı aktiviteler
- Eğer alarm niteliğinde bir belirti ortaya çıkarsa neler yapılması gerektiği ve bu belirtilerin hangileri olduğu
Kamp Çantasına Konulacak Kıyafetler
Çocuk için seçilecek tüm kıyafetler (ya da onun seçeceği kıyafetler) mutlaka rahat, dayanıklı, kolay bir biçimde giyilip çıkarılabilecek ve kuruması kolay olmalıdır. Kot ve pamuklu kıyafetler özellikle tavsiye edilen giyecek türleri arasındadır. Kamp süresince her gün kıyafetin değiştirileceği dikkate alınmalı, bunlara ek olarak en az iki adet de yedek kıyafet bulundurulmasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca tüm kıyafetlerin, ayakkabıların, temizlik malzemelerinin ve hatta el feneri, su şişesi ve güneş gözlüğü gibi kişisel eşyaların bile etiketlenmesi gerekir. Bu sayede, eşyaların kime ait olduğu belli olacağından çocuğun bir şeyler kaybetme ihtimali de son derece düşük olacaktır.
Kamp Çantasının Hazırlanması: Kim Yapmalı?
Kamptan bir ya da iki gün önce (çocuğun ne kadar heyecanlı olduğuna bağlı olarak), çocuğun sırt çantasını hazırladığından emin olmamız gerekir. Yaptığınız listede yer alan eşyaların tamamının nasıl etiketleneceğini ona göstermeli ve etiketlemeden sonra tüm eşyaları çantaya koymalıyız.
Ayrıca her şeyin çantaya nasıl konulacağı konusunda çocukla fikir alışverişinde bulunmak için yeterli zaman ayırmalıyız. Örnek olarak ilk ihtiyaç duyacağı eşyaların hangileri olduğunu belirlemeli ve bu eşyaları çantaya en son koymalıyız. Çünkü en üstte yer alacaklarından bulunması ve ulaşılması kolay olacaktır. Eğer çantanın birden fazla bölümü varsa, hangi bölümün hangi eşyalar için uygun olacağını da birlikte karar vermek gerekir.
Çocuğun kendi çantasını kendisinin hazırlaması çok önemlidir. Çünkü kamp süresince çantayı kullanırken içinde ne olduğunu, hangi giyeceklerinin yanında bulunduğunu ve eşyalarını çantanın neresinde bulacağını bilmesi gerekir. Eğer çocuk kampa gidebiliyorsa, o halde çantasını da kendisinin hazırlayabilir olması gerekir. Bu arada anneler ve babalar, çocuklarının her yıl çanta hazırlama konusunda yeteneklerinin nasıl geliştiğini de gözlemleme şansı bulurlar.
Elbette anne ve babalar kamp çantası hazırlarken ihtiyaç duyabileceklerini düşünerek çocuklarının yanında olabilirler. Bu esnada çocuğa çantayı nasıl daha iyi yerleştirebileceği konusunda tavsiyeler verirken aynı zamanda hiçbir şeyi geride bırakmadığından da emin olabilirler. Yani aslında bırakın çocuk çantasını kendisi hazırlasın. Bu sayede çocuk, sorumluluk bilinci ve eşyalarına sahip çıkma eğitimini de uygulamalı olarak alma şansını elde edecektir. Ayrıca kamptan eve döndüğünde artık eşyaları çantaya nasıl yerleştirmesi gerektiğini de öğrenmiş olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Colin Towell. (2018). Manual de supervivencia: habilidades para la aventura en exteriores. Blume.