Okumayı Teşvik Eden Kutu Oyunları

Eğitici kutu oyunları bir yandan öğrenirken diğer yandan eğlenceli zaman geçirmek için harika birer araçtır.
Okumayı Teşvik Eden Kutu Oyunları

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2020

Çocukların okumaya özendirilmesi gelişim çağlarında en fazla üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Bugüne dek çocukları okumaya teşvik etmek için pek çok yöntem öğrenmiş olsanız da, şimdi sizlere bu konuda çok daha farklı bir araçtan bahsedeceğiz: eğitici kutu oyunları.

Oyun oynarken öğrenmek çocukların potansiyel ve yeteneklerinin geliştirilmesi için en iyi yöntemlerden biridir. Bu bağlamda, kutu oyunlarının hem yetişkinler hem de çocuklar için harika iki amacı bulunmaktadır: öğretmek ve eğlenmek.

Kutu oyunlarının uzun yıllardır hayatımızda bulunmaları ve son derece başarılı sonuçlar vermeleri nedeniyle gün geçtikçe çeşitleri artmakta ve içerikleri de benzer şekilde genişlemektedir. Bu nedenle bu yazımızda, hem büyükler hem de ufaklıklar için tasarlanan ve  çocuklarda okumayı özendiren kutu oyunlarına değiniyoruz.

Okumayı Teşvik Eden Kutu Oyunları

Kütüphane

Altı ile on iki yaş aralığındaki çocuklar için tavsiye edilen bu oyun adından da anlaşılacağı gibi bir kütüphanede geçmektedir. Oyun, büyücü Pokokoko’nun bir fareyi büyülemesi ve bu farenin de kütüphaneye girerek tüm kitapları yiyip bitirmesi ile başlar!

Bir takım olarak mücadele eden oyuncuların amacı büyünün bozulmasını sağlamaktır. Hedef, gizli bir hikaye kitabının on iki sayfasını toplamak, bunları bir araya getirmek ve yüksek sesle okumaktır.

Birlikte kutu oyunu oynayan bir aile

Genellikle takım halinde oynanan bu oyunun bireysel olarak da oynanabileceğini belirtmemiz gerekir. Bu oyun, kütüphaneye gitmeyi ve eğlenceli bir biçimde kitap okuma alışkanlığı edinmeyi teşvik eder.

Bir Varmış Bir Yokmuş

Sekiz yaş ve üzeri için tavsiye edilen bu kutu oyunu üç ila altı kişi ile oynanır. Kartlarla oynanan Bir Varmış Bir Yokmuş oyunu ile çocukların yaratıcılıkları oldukça etkileyici bir biçimde teşvik edilir.

Oyunun amacı oyuncuların sahip oldukları kartları kullanarak ortak bir hikaye oluşturmalarıdır. Bu kartlar içinde oyunun temel özelliklerini taşıyan periler, prensesler ya da ormanlar gibi pek çok farklı tema bulunmaktadır.

Oyunculardan biri ana anlatıcı olur ve hikayeyi kendi sonucuna ulaşarak tamamlamaya çalışır. Çünkü oyuncuların her biri hikayenin sonunda kendi senaryolarının kullanılmasını sağlamaya çalışırlar. Bu oyunun bir yandan çocukların hayal gücünü harika bir biçimde güçlendirirken diğer yanda da hem sözlü hem de diğer insanlar karşısında ifade yeteneklerinin gelişimine de katkı sağladığının altını çizmek gerekir.

Okumayı Teşvik Eden Diğer Bir Kutu Oyunu: Bir Hikaye Anlat

Bu oyunun amacı da adından anlaşılacağı gibi hikaye anlatmaktır. Çocuklar bu oyun sayesinde gerçek birer hikaye anlatıcısı olabilirler.

Beş yaş ve üzerindeki çocuklar için tavsiye edilen bu oyunda ikiden dörde kadar oyuncu bulunabilir. Oyunda özellikle görsel algı uygulamaları ve resim bulma aktiviteleri yoğun bir biçimde yer almaktadır.

Oyunda kullanılan kartlarda hikaye anlatımına yönlendiren farklı seriler bulunmaktadır. Ayrıca bunların, masada bulunan farklı resimler ve yerlerle ilişkili olması gerekmektedir.

Yerde oyun oynayan bir aile

Manchuteka: Oyun Oynarken Okuma

Castilla-La Mancha Halk Kütüphaneleri tarafından yaratılmış olan bu oyun çocuklara okuma alışkanlığını kazandırmak için ideal bir seçenektir. Ayrıca çocukların kitaplarla ve kütüphane ile ilk tanışmalarını sağlayarak onları bu ortamlara biraz daha yaklaştırmak için son derece faydalı bir araç niteliği taşımaktadır.

Üç ile yedi yaş aralığında bulunan çocuklar için tavsiye edilen bu oyun kütüphanelerden seçilen 25 adet çocuk kitabı kullanılarak oynanmaktadır. Bu bağlamda, oyunda bulunan her bir kutuda bu kitaplarla ilgili çeşitli sorular bulunmaktadır.

Bu bölgede yaşayan insanlar için bu oyunun kitap okumayı özendirmek ve kütüphaneye gitme alışkanlığını edinmek için oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak elbette herkes bu bölgede yaşamadığı için böyle bir imkana sahip değildir. O nedenle sizlere, bu oyunu örnek alarak kendi yaşadığınız yerdeki kütüphanelerden bazı kitapları seçerek benzer şekilde kendi oyununuzu oluşturmanızı öneriyoruz.

Böylelikle bir yandan kendi oyunlarınızı yaratırken diğer yandan da ufaklıklara kitap okumayı sevdirme ve kütüphaneye gitme alışkanlığını aşılama şansını yakalayabilirsiniz. Elbette çocuklarınızla birlikte oynayacağınız ve kendinizin tasarladığı kutu oyunları, en iyi seçenek olarak karşınıza çıkacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.