Düşük Sonrası Güvenli Hamilelik İçin 6 İpucu

Düşük yaptıktan sonra tekrar hamile kalmak ile ilgili korkuların olması gayet doğaldır. Bu yazımızda, düşük sonrası güvenli bir hamilelik geçirmek için takip edilmesi gereken 6 öneriyi inceleyeceğiz.
Düşük Sonrası Güvenli Hamilelik İçin 6 İpucu

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2019

Özellikle düşük yapmak gibi zor bir deneyimin ardından, pek çok kadının kafasında nasıl güvenli bir hamilelik geçireceği ile ilgili soru işaretleri olabilir. Düşük sonrası anne adaylarının yapması gereken ilk şey düşüğe sebep olan duruma bir çözüm getirmeleri ya da tedavi olmalarıdır. Ardından, vücutlarının toparlanıp normale dönmesi için kendilerine zaman tanıdıktan sonra yeni bir hamilelik için hazırlanabilirler.

Partnerlerden her ikisinin de yeni bir hamileliğe hazır olduğundan emin olmak adına bu süreç; zaman, ilgi ve fiziksel ve psikolojik toparlanma gerektirir. Bundan dolayı, doktorlar yeni bir hamilelik öncesinde düşüğün sebebini belirleyecek bir dizi testin yapılmasını önerirler. Bu testlerin nihayetinde doktorlar ilerideki hamilelikleri etkileyecek herhangi bir durumla nasıl başa çıkacaklarını belirleyebilirler.

“Düşük, hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması durumudur… Çoğu düşük, fetusun normal şekilde gelişmemesinden dolayı meydana gelir. Düşüklerin yaklaşık %50’si fazla ya da eksik kromozomlarla ilişkilendirilir. Kromozomlar ile ilgili sorunlar ebeveynlerden kaynaklanan kalıtsal bir durum olmaktan ziyade, genellikle embriyo bölünerek büyürken şans eseri ortaya çıkan hatalardan kaynaklanır.”

– Mayo Klinik –

Düşük Sonrası Güvenli Hamilelik İçin Neler Yapmak Gerekir?

1. Düşük Sonrası Duygusal Olarak Toparlanmak İçin Kendinize Zaman Tanıyın

Düşük yapmak yoğun bir acı, suçluluk ve kayıp duygusuna yol açabilir. Doğal olarak bu duygularınızı bir sonraki hamileliğinize de taşımak istemezsiniz.

Hamileliğinizin ne kadar ileri bir döneminde düşük yaptığınızı düşünün. Hamileliğiniz ne kadar uzun sürdüyse, duygusal olarak iyileşmenizin de o kadar uzun süreceğini unutmayın.

2. Düşük Sonrası Üreme Organlarınızda Bir Hasar Olmadığından Emin Olun

Düşük sonrası kadınların iç organlarında hasar ve enfeksiyon görülebilir . Daha zorlu vakalarda doğurganlığın azalması ya da tamamen yitirilmesi gibi durumlar dahi görülebilir.

Fizyolojik sorunların üstesinden gelmek için kesinlikle kadın doğum doktorunuza danışın. Doktorunuz düşük yapmanızın sebebini belirlemek ve ileride tekrar düşük yapmanızı engellemek için aşağıdaki testleri yaptırmanızı önerebilir.

  • Kan testleri. Bu testler sayesinde doktorunuzun bağışıklık sisteminizin durumunu gözlemleme ve güvenli hamilelik için gerekli hormon dengesinin sağlanıp sağlanmadığını belirleme şansı olur.
  • Genetik testler. Genetik testler aracılığıyla düşüğe sebep olan durumun sizin ve partnerinizin kromozomları olmadığından emin olabilirsiniz.
Düşük sonrası üzülen kadını teselli eden adam
  • Ultrason. Bu yöntem ile anne adayının karın bölgesi incelenir.
  • Histeroskopi. Kadının yumurta kanalı ve yumurtalıkları gözlemlenir.
  • Sonohisterografi. Bu yöntem ile doktorlar rahim zemininin elverişli olduğundan emin olabilirler.

Regl döngünüzün, özellikle luteal fazın, tekrar düzene girdiğinden emin olmanız gerekir. Yeniden hamile kalmak istiyorsanız, yumurtalıklarınız sağlıklı ve güçlü, östrojen seviyeniz de normal olmalıdır.

3. Doğum Öncesi Alınacak Vitaminler

Doktorlar, bebek sahibi olmayı düşünen kadınlara doğum öncesi vitamin almalarını önerirler. Bu sayede, bebeğin gelişmek için ihtiyaç duyduğu önemli besin maddelerinin kalitesi ve miktarı artırılabilir.

Reçetesiz vitaminleri kullanabileceğiniz gibi, doktorunuzun reçete yazmasını da isteyebilirsiniz. Vücudunuzun en fazla ihtiyaç duyduğu maddeler folik asit, kalsiyum ve demirdir.

4. Evde ve İşte Aşırı Fiziksel Efordan Kaçının

Hamileyken günlük ev işleri yapmak tehlikeli olabilir. Hamilelik sırasında kendinizi kimyasal maddelere maruz bırakmamalı ve ağır objeler kaldırmamalısınız.

Eşyalara erişmek için sandalye ve merdiven kullanmak da, zehirli maddeler içerebilecek çöplerle haşır neşir olmak da riskli işlerdir. Özellikle fırın ve ocağın başında çok uzun süre ayakta dikilmediğinizden emin olun.

5. Kilonuzdaki Değişiklikleri Takip Edin

Güvenli bir hamilelik için vücudunuz daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyar. Bu yüzden, biraz kilo almanız normaldir. Tabii alınan bu kiloların sağlıklı kilolar olduğundan emin olmanız gerekir.

Eğer çok kilo aldıysanız, hamilelik sonrasında bu kiloları vermek zor olacaktır. Yeterince kilo almadığınız durumda da, bebeğinizin doğduğunda yeteri kadar büyümemiş olma riski oluşabilir.

6. Beslenme Alışkanlıklarınızı İyileştirin

Bol bol su içmekle birlikte, her gün 6 öğün yemek yemeli ve dengeli beslenmelisiniz. Hamile kadınlar için en çok önerilen besinler folik asit içeren besinlerdir.

Bu besinler arasında tahıllar, kuşkonmaz, mercimek, balık ve portakalı sayabiliriz. Folik asidin bebeklerin düzgün bir şekilde gelişmesine katkı sağladığını unutmayın.

Doktorunun aldığı notları dinleyen kadın

Ayrıca hamilelik süresince kafein tüketiminizi de azaltmalısınız. Öğünler arasında canınız bir şeyler atıştırmak isterse, meyve gibi enerji seviyenizi yükseltebilecek doğal şekerler içeren sağlıklı seçenekleri tercih edin.

Bu öneriler düşük sonrası güvenli bir hamilelik sürdürmeniz için yardımcı olabilir. Unutmayın, hamile kalmayı denemeden önce, kendi açınızdan ve gelecekteki çocuğunuz açısından şefkatli ve tatminkar bir süreç geçirmek için duygusal olarak hazırlıklı olmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.