Menopoz Sırasında Hamile Kalmak Mümkün Mü?

Menopoz sırasında hamile kalma ihtimali vardır. Bu süreçte, kadının adet döngüsü, 12 ay duraksadıktan sonra tamamen kesilir.
Menopoz Sırasında Hamile Kalmak Mümkün Mü?

Son Güncelleme: 03 Temmuz, 2020

Kadın yaşlandıkça, hormon seviyeleri de azalır ve menopoz başlar. Bunun sonunda da yumurtalıklar yumurta üretimini durdurur. Bununla birlikte, bu sürecin tamamlanması yıllar alacağından kadınların menopoz sırasında da hamile kalma ihtimali vardır.

Pek çok kadın menopozun bir gecede olduğunu düşünse de, süreç genellikle 5-10 yıl arası sürer. Bu yüzden, menopoz süreci başladıktan sonra da kadının hamile kalması mümkündür.

Bunun sebebi, menopoz sürecinde hormon seviyelerinde her ne kadar düşüş yaşansa da zaman zaman hormonların yükselebiliyor olmasıdır. Hormon seviyelerinde artış olduğunda, kadının hamile kalması mümkün hale gelir.

Menopoz sırasında hamile kalmak mümkün müdür?

Bu sorunun cevabı evettir. Menopoz sırasındaki, perimenopoz safhasında hamilelik mümkündür. Menopoz öncesi aşamada, kadının adet döngüsü düzensizleşir. Adetlerde kesinti olabilir veya aralıklar farklılaşabilir.

Bu yüzden, sadece adet döngüsü duraksadığından kadının menopozunun başladığını söylemek doğru olmaz. Bu, bir geçiş aşaması olabilir.

Şüphesiz, menopoz kadın vücudunu sert bir biçimde değiştirir ve kadını artık çocuğu olmayan bir hayat aşamasına götürür. Bunun sebebi, yumurtalıklarda bulunan östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin sonlanmasıdır.

Menopoz süreci tamamlandığında, hamilelik artık imkansız hale gelir çünkü gebe kalmak için sperm tarafından döllenecek yumurtalar artık kadının bedeninde yoktur.

hamile kadın

Menopoz sırasında hamileliğin önlenmesi

Uzmanlar, 40 yaş üzeri kadınların menopoz sırasında veya sonrasında hamileliği önlemek için doğum kontrol hapı kullanmasını önermez. Pek çok durumda, doktorlar diyafram ya da spiral kullanımını veya kalıcı bir yöntem olan tüplerin bağlanması operasyonunu tavsiye eder.

Öte yandan, bazı kadınlar menopoz döneminde çocuk istediklerine karar verebilir. Böyle bir durumda, düşünülmesi gereken seçenekler vardır.

Örneğin, menopoz dönemi başlamış bir kadın daha genç bir kadının yumurtalarıyla bir bebeğe sahip olmaya olanak tanıyan yumurta donörü programını değerlendirebilir. Bununla birlikte, bu seçeneğin fetal problem riskinin yüksek olduğunu da belirtmek gerekir.

Menopoz döneminde olan kadınlar, kendilerini menopozu tamamlamış olarak düşünmek için bir sene boyunca adet görmemiş olmalıdır. Bir sene sonrasında bile hamilelik ihtimali devam etmektedir.

“Menopoz süreci 5-10 yıl sürer. Bu süreç boyunca, kadının hamile kalma olasılığı vardır.”

Menopozun semptomları

Kadının adet döngüsündeki değişimlerin yanı sıra, aşağıdaki semptomlar da gözlenebilir:

  • Rahatsızlık ve terlemeye yol açan bunalma hissi ve ani sıcak basmaları
  • İyi uyumada zorlanma
  • İdrarda ve idrar yolları enfeksiyonlarında artış
  • Cinsel birleşmeyi rahatsız hale getiren vajinal kuruluk
  • Cinsel isteksizlik

Perimenopoz: Menopoza geçiş

Perimenopoz, menopozdan önceki aşamadır. Bu süreçte, kadının vücudu menopoza hazırlanır ve yumurtalıklar daha az östrojen üretmeye başlar.

Pek çok kadın, 40’lı yaşlarda perimenopoz aşamasını deneyimler. Bununla birlikte, bu aşama kadının 30’larında veya daha erken de olabilir ve 4 yıl kadar sürebilir. Bazı kadınlarda bu aşama sadece birkaç ay sürmektedir.

Genellikle ilk semptomları takip eden yedi yıl içerisinde, menopoz başlar ve  perimenopoz biter. Kadın hiç adet görmeden bir yıl geçirdiğinde veya yumurtalıklar yumurta üretmeyi durdurduğunda menopoz tamamlanmış olur.

Menopoza geçiş dönemi sırasında, kadının adet döngüsü düzensizleşir ve hamile kalmayı zor hale getirir. Bununla birlikte yumurtlama hala devam ettiğinden yine de hamile kalma ihtimali bulunur.Hormonal değişimlerin bir sonucu olan perimenopozun semptomları aşağıdaki gibidir:

düşünen kadın
  • Vajinal kuruluk.
  • Ruh halindeki değişimler.
  • Saç dökülmesi.
  • Bunalma ve gece terlemeleri.
  • Düzensiz adet görme.
  • Yorgunluk ve cinsel istekte azalma.

Son olarak, menopozun uzun bir süreç olduğunu ve önceden varolan tıbbi durumlar sebebiyle adet döngünüzün biteceğini garanti etmediğini unutmayın. Emin olmak için, her zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.