Birden fazla çocuğa hamilelik ve beslenme
Şunu belki duymuşsunuzdur: Hamile kadınlar iki insan için beslenmelidirler. En azından bu önerme orantı anlamında baktığımızda tamamen yanlış olsa da belli açılardan da doğru olduğu söylenebilir. Anne üstün nitelikli vitamin ve mineral kaynağına ihtiyaç duyar. Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda ise anneler ek besin takviyesi ister.
Bu kaynaklardan faydalanarak anne kötü bir şekilde etkilenip gıda kaybı yaşamadan çocuklarına gerekli yüksek değerli besinlerin transferini gerçekleştirir. Eğer ki özellikle ikiz ya da üçüz sahibi olmayı düşünüyorsanız bebeğin bu tip vitamin ve minerallere duyduğu ihtiyaç anneleri için artacaktır.
Birden fazla çocuk doğurmanın ne gibi bir beslenme diyeti ile takviye edilebileceğini beraber keşfedelim. Bu keşif sırasında anne olmanın yaşattığı mutluluğun birden fazla çocuğa hamile olan kadınların nasıl iki ya da üç kat fazla yaşayabileceğini görelim.
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda beslenme ve besleme
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda takip edilmesi gereken beslenme ve diyet alışkanlıkları aslında tek çocuğa hamile kalan kadınların takip etmeleri gereken beslenme ve diyet alışkanlıklarından çok da farklı değildir. Annenin vücudunun içerisine 400 kalori daha fazladan yemek sunması gerekir.
Fakat bu yemek alımını sağlıklı bir şekilde yapmakta fayda var. Bu fazladan alacakları 400 kalorilik yemeği anneler protein odaklı yemekler ve sebze ve meyve tüketimi ile sağlayabilirler.
Çünkü bu yiyecekler besin değerleri açısından zengindir. Örneğin, bu fazladan 400 kalorilik yemek tüketiminin işlem görmüş yemekler (hamburger, pizza, patates kızartması) ile yapılmaması gerekiyor.
Tıp camiası birden fazla çocuğa hamile kalan kadınların enerji tüketimlerinin %10 oranında arttığını ve bu enerji kaybının doldurulması gerektiğini hatırlatıyor.
Buna ek olarak, birden fazla çocuğa hamile kalan kadınların mide bulantısı ya da kusmayı oldukça şiddetli bir şekilde yaşamaları daha olasıdır çünkü bu anneler için hormonel değişimler daha fazla gerçekleşmektedir. Tüm bu yönler birbiriyle ilişki içinde olmakla beraber kişiselleştirilmiş ve bir uzman tarafından onaylanmış bir diyet uygulamak büyük önem taşıyor.
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda gereken besin değeri yüksek gıdalar
Hamile annelerin sağlıklı beslenmeleri gerekiyor ve sebze, meyve ve protein içerikli beslenmelerinde fayda var. Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda ise aynı önerileri veriyoruz. İki ya da daha fazla çocuğun anne rahminde bulunması durumunda özellikle eksikliği hissedilebilecek çok önemli besinler var ve şimdi sizlerle o takviye edici gıdaları paylaşıyoruz:
Kalsiyum
Kalsiyum ihtiyaçları birden fazla çocuğa hamilelik durumunda artar. Bunun sebebi hamile annenin vücudundaki kalsiyumun birçoğunu idrar atımı esnasında kaybetmesinden kaynaklanır. Bu sebeple kalsiyum tüketimi 1200 miligram civarında olmalıdır.
Bunlar şu sıraladığımız sağlıklı besin kaynaklarından gelmelidir: Süt, peynir ve düşük yağlı yoğurt. Bunun dışında portakal suyu, brokoli, balık, yumurta, fındık gibi besinler de kalsiyum açısından zengindir.
Folik asit
Folik asit tüm hamilelik sürecinin olmazsa olmazlarından biridir. Özellikle birden fazla çocuğa hamilelik durumunda önemi yükselir. Bu takviye edici besin ile çocuklarınızın sinir yolunda bir rahatsızlık yaşama riskleri düşer. Bunu takviye edici besin olarak kullanmanızı öneririz ve ana besin olarak da yeşil yapraklı sebzeler yemenizi öneririz: Ispanak, Kuşkonmaz, Marul ya da Brokoli.
Demir
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda yine vazgeçilmez olan bir diğer besin kaynağı ise demir. Çünkü oksijenin vücudumuzdaki tüm dokulara ulaşmasında taşıyıcı olarak görev yapar. Özellikle karnınızda iki cenin taşıyorsanız demir ihtiyacı daha da önemli hale gelir. Demir eksikliği ise hamile kadında kansızlık yaratır.
Doktorunuzun önerdiği takviye edici besinleri tüketmek dışında günlük diyetinize kırmızı et, yumurta ve balık eklemeyi de unutmayın. Portakal suyu da tüketebilirsiniz çünkü C vitamini vücudun demiri emmesinde ve daha sağlıklı amaçlarla kullanabilmesinde yardımcı olur.
Protein
Proteinler doku yaratmaya yarayan malzemelerdir ve anne karnındaki fetüsün doğru bir şekilde büyümesi için faydalıdır.
Protein plasentanın meydana gelmesinde de yardımcı olur; bu yüzden protein eksikliğinin çok ciddi sonuçları olabilir. Bu sebeplerle protein tüketiminin bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu besinlerin tüketimi birden fazla çocuğa hamilelik durumunda az da olsa artırılmalıdır ve bu besinler gerekli amino asitlerin sağlanabilmeleri için kaliteli olmalıdırlar. Bu besinler balık, fasulye, pilav ya da yulaf olabilir.
Vitamin
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda B6, D ve C gibi vitaminlerin tüketildiğinden de emin olmak gerekir. Bunun dışında çinko ve bakır içeren besinlerle takviye edilmelidir. Tek çocuğa hamile kadınlara uygulanın doz ile aynı miktarda dozu birden fazla çocuğa hamile kalan kadınlara da öneriyoruz.
Fakat yine de birden fazla çocuğa hamile kadınların bu takviye edici besin alımlarında zengin kaynaklardan beslenmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Bu vitaminler fındık, nohut, ciğer veya meyveden alınabilir.
Birden fazla çocuğa hamilelik durumunda kilo alımı hakkında
Hamilelik döneminde annenin alacağı kilonun miktarı direkt olarak hamilelik öncesindeki kilosuyla ilişkilidir ve bunun yanında annenin dokusal yapısıyla da alakalıdır. Bu yüzden ikiz doğuracak bir annenin 15 ila 18 kilogram arasında bir kilo alabileceğini öngörüyoruz. Üçüz doğuracak anneler ise 22 kilograma kadar fazladan kilo alabilirler.
Bu kilo alımını aza çekmek isterseniz karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçının ve vücudunuzun ve karnınızdaki bebeklerin ihtiyaçlarını bolca sebze ve protein ile karşılayın. Bu besinler ihtiyaç duyduğunuz yüksek değerli besinleri sağlayacak ve doğru kiloda kalmanız için size yardım edecekler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alvarez, A. i Fidel, J. ., Fernández, F., & Alumna, G. (2013). Estilos de vida y reproducción. Máster Investigación en Ciencias de la Salud-Universidad de Valladolid
- Nazer H, J. (2004). Prevención primaria de los defectos congénitos. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872004000400014
- The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2015). Los embarazos múltiples. Women’s Health Care Physicians. https://doi.org/1074-8601