Angorjman Nedir? Nedenleri, Tedavisi ve Komplikasyonları Nelerdir?
“Memede süt birikmesi” olarak da bilinen angorjman oldukça yaygın görülen bir problemdir. Bu sorun emzirmenin ikinci döneminde ortaya çıkar. Bu aşamada kolostrum (ilk süt) ve olgun süt karışımı olan geçiş dönemi sütü gelir. Süt miktarının artması sonucunda da angorjman adı verilen rahatsızlık meydana gelir.
Angorjman, memelerin sertleşmesine, şişmesine ve çok fazla süt birikimi olduğu için ağrıya neden olur. Bu durumda memelerin boyutu aşırı derecede büyüyebilir ve oldukça gergin hale gelir. Şişkinlik koltuk altlarına doğru yayılabilir ve yüzeydeki damarlar iyice belirgin bir görünüm alır.
Angorjman Doğumdan Sonra Yaygın Görülen Bir Durumdur
Bebeğin doğumundan sonra bir ya da iki haftalık süreçte memede bir dereceye kadar süt birikmesi normal bir durumdur. Meme bölgesinde kan dolaşımının hızlanmasına ek olarak vücudun süt üretiminin artması memelerin ağırlaşmasına ve tamamen dolmasına yol açar.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, angorjmanın bu aşaması birkaç gün içinde normale dönmeye başlar. Çünkü emzirme döneminin başlaması ile birlikte vücuttaki süt miktarı bebeğin ihtiyaçlarına göre belirli bir düzene girer.
Ancak annenin bebeği emzirmemeye karar vermesi durumunda angorjman sürecini kısa bir zaman içinde atlatmak daha zor olacaktır. Çünkü anne vücudu bebeğin emzirilmeyeceğini henüz bilmediği için her halükarda süt üretimine devam edecektir.
Meme angorjmanı genellikle doğumdan sonraki üç ila beşinci günlerde ortaya çıkar. Eğer anne bebeğini emzirmek istemezse ve süt üretimini bazı ilaçlarla durdurmazsa, vücudun süt üretimini durdurması aşamalı bir biçimde gerçekleşir. Yani angorjmanın rahatsızlık veren ağrılı süreci sadece birkaç gün kadar sürecektir.
Buna ek olarak meme angorjmanının ilk haftalardan sonra da görülebileceğinin altını çizmek gerekir. Örnek olarak, eğer anne bebeğini emziremediyse, süt sağmadıysa ya da memelerden birinde veya her ikisindeki süt miktarı ciddi bir biçimde azaldıysa angorjman problemi ortaya çıkabilir. İşte bu nedenle emzirmeyi ya da sağma işlemini dengeli ve düzenli bir biçimde yapmak çok önemlidir.
Korkutucu “Süt Humması”
Emzirme döneminin ilk haftalarında görülen angorjman, ateş ve genel anlamda annenin kendini yorgun hissetmesi ile ilgili olabilir. Böyle bir problem her zaman görülmese de ortaya çıkmasının son derece normal olduğunu belirtmek gerekir.
Eğer doğum sonrası annenin ateşi yüksekse ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermiyorsa, bunun sebebi genellikle memelerde artan süt miktarıdır. İşte bu yüzden bu durum genellikle “süt humması” olarak adlandırılmaktadır.
Eğer ateşin sebebi süt miktarının artmasıysa, bebeği emzirmede herhangi bir sakınca yoktur. Ancak ateşin mastit (süt kanallarının tıkanmasından kaynaklı ve genellikle enfeksiyonla seyreden meme enflamasyonu) kaynaklı olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Mastit hastalığının görüldüğü pek çok durumda da bebeği emzirmek mümkün olsa da, durumu değerlendirmek için bir doktora başvurmak önemlidir. Eğer problem mastitse, durumun daha kötüye gitmesini engellemek için gerekli önlemlerin zamanında alınması gerekir.
Angorjman Tedavisi
Neden olduğu ağrılardan kurtulmak ve daha da önemlisi farklı komplikasyonların önüne geçmek için meme angorjmanının tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalık, sebebi ne olursa olsun aşağıdaki yöntemler izlenerek kolayca tedavi edilebilir.
- Uykusundan uyandırmak zorunda kalsanız bile bebeğinizi sık sık emzirin.
- Bebeğin istediği kadar emmesine izin verin. Bu sürenin en az 20 dakika sürmesine dikkat edin.
- Her emzirmeden önce bir miktar sütü elinizle sıkarak çıkartın. Bu sayede birikmiş basıncı almış, memeleri yumuşatmış ve bebeğin meme ucunu daha kolay bir biçimde kavraması için ön hazırlıkları yapmış olursunuz.
- Emzirme süresince memeye masaj yaparak daha fazla süt gelmesini sağlayın.
- Her emzirme sonrası soğuk kompres uygulayarak memedeki ağrıyı ve enflamasyonu rahatlatın.
- Memedeki tüm sütün çıkması için farklı emzirme pozisyonlarını değiştirerek deneyin.
- Emzirmeye her defasında farklı bir taraftan başlayarak sütün dengeli bir biçimde gelmesini sağlayın.
- Emzirmeden önce sıcak bir duş alın ya da memelere sıcak kompres uygulayın. Bu sayede refleks azalmasına yardımcı olur ve süt akışını hızlandırabilirsiniz.
- Yeterli derecede uyuyun ve dinlenin. Bu ihtiyacınızı yeterince karşılamamanızın hiçbir mazereti olamaz.