Emzirme Dönemi İçin Beslenme İpuçları

Emziren annelerin ne yemeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiğine dair genel bir bilgi sağlayan birkaç sağlıklı beslenme ipucu.
Emzirme Dönemi İçin Beslenme İpuçları

Son Güncelleme: 16 Aralık, 2020

Birçok kadının, emzirme döneminde beslenmeleri ile ilgili endişeleri oluyor. Emzirme sırasında diyetinize dikkat etmeniz gerektiği doğru olsa da, emziren bir annenin beslenmesi ile ilgili bir sürü saçma bilinen yanlış vardır.

Pek çok kadın, ihtiyaç duydukları şeyleri yiyemeyeceklerinden endişe duyuyor. Bazı kadınlar içinse sorun sevdikleri bazı yiyecek ve içeceklerden vazgeçmektir.

Ancak gerçek şu ki, emzirme dönemindeki anneler için çok fazla kural ve kısıtlama yoktur. Günde 500 kaloriye ihtiyaç duymanın yanı sıra, kararında olduğu sürece hemen hemen her şeyi, istediğiniz miktarda yiyebilirsiniz.

Emziren annelerin ne yemeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiğine dair genel bir bilgi sağlayan birkaç sağlıklı beslenme ipucu.

Yemek konusuyla kendinizi çok boğmayın

Yemek yemek günlük olarak yapılması zorunlu olan bir şeydir, fakat kafanızı sürekli bu konuyla ilgili yormanıza gerek yok. Mükemmel bir beslenme düzenine sahip olmak konusunda strese girmenize veya bir gün daha fazlasını ya da daha azını yediğinizde kötü bir şey olacakmış gibi korkmanıza gerek yok.

Yapmanız gereken tek şey sağlıklı yemek yemektir. Birçok kadın hamilelik sonrası bedenlerinin şeklinin bozulduğunu düşünüp eski hallerine dönmek için tek yolun diyet olduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru değil. İhtiyacınız olan tüm besinleri almayı düşünerek sağlıklı beslenin. Beslenme düzeninize birçok sebze ekleyin ve vücudunuzun şekli hakkında düşünmeyin. Doğru şekilde beslenirseniz, emzirmek size kilo kaybı konusunda yardımcı olacaktır.

emzirme döneminde ipuçları

Vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri nasıl alırsınız

Birçok kadın emzirme döneminde takviye edici gıda ve vitaminler kullanıyor. Ancak, ideal olan, bunların depolanabilmesi adına besinlerden alınmasıdır. Önerilen beslenme şekline gelince, emziren kadınlar için böyle bir beslenme türü yok. Çoğu kadın, kendi kültürünün beslenme şekline sorunsuz şekilde ayak uydurur.

Önemli olan, doymuş yağ ve tuz oranı düşük gıdalar tüketmektir. Ayrıca, rafine şeker (bütün şeker kamışı veya panela gibi diğer doğal tatlandırıcıları kullanmak daha iyidir) ve kafein kullanımını azaltmakta önemlidir. Çiğ balık, çiğ et veya çiğ yumurta gibi riskli gıdalardan da kaçınmalısınız.

Emzirme döneminde besleyici yemek için ipuçları

Gerçek şu ki, emziren annelerin çoğu için ihtiyaç duydukları şeyleri tüketmek, tavsiye edilmeyen şeyleri yemeyi bırakmaktan daha zor bir durumdur. İhtiyacınız olan besinleri almak için aşağıdaki ipuçları çok faydalı olacaktır:

  • İçeriği zenginleştirilmiş süt ve meyve (taze ve/veya kurutulmuş) ile kahvaltıda tam tahıllı besinler tüketerek meyveleri ve tohumları ekleyin. Sıvı tüketimini artırmak için su ile karıştırın.
  • Meze ve çerezlere süt ürünleri ve meyveleri de ekleyin.
  • Pişmiş baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar ekleyebileceğiniz günde en az bir salata yiyin.
  • Buharda pişirilmiş, ızgara yapılmış veya haşlanmış yiyecekler yapın. Kızartılmış veya una bulanmış şekilde pişirmekten kaçının.
  • Günde en az beş öğün yiyin.
  • Süt (ister inek ister keçi veya sebze sütü olsun, zenginleştirilmiş sütleri tercih edin) de dahil olmak üzere yanınızda her zaman su ve şekersiz içecekler bulundurun.
  • Her zaman yemekten önce ya da sonra bir şeyler için. İçeceğinizi bitirdikten sonra da bir şeyler yiyebilirsiniz.
  • Buzdolabında hazırda haşlanmış yumurta bulundurmak, salatalarınıza ve garnitürlere ekstra protein ve vitamin eklemenizi sağlayacaktır.
  • Beslenmenize yoğurt eklemeyi unutmayın.
emzirme döneminde ipuçları

Ayrıca, evinizde aşağıda sıralanan yiyecekler eksik olmamalıdır: 

  • Konserve yiyecekler, özellikle meyveler, sebzeler ve baklagiller.
  • Kuruyemişler, kuru meyveler ve tohumlar.
  • Yulaf ezmesi, pirinç ve makarna gibi tam tahıllar.
  • Sağlıklı yağlar.
  • En iyi şekilde zenginleştirilmiş süt.

Vegan veya vejeteryansanız, beslenme şeklinizi emzirmeye göre ayarlamak için bir uzmana danışmalısınız. Böylece ne sizin ne de bebeğiniz herhangi bir besin eksikliği olmaz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.