Bebek Beşiğindeki Mor Kelebek ve Anlamı
Hastanelerde yenidoğan beşiklerinde mor kelebek işareti ve bunun ne anlama geldiğine dair açıklamaları her geçen gün daha sık görmek mümkün. Ancak insanların büyük bir kısmı bu kelebeğin anlamını henüz bilmiyor. Kimi zaman bir doğum beklendiği gibi mutlu bir şekilde sonuçlanmaz. Bu nedenle ziyaretçilerin böyle kötü bir durumda herhangi bir düşüncesizce davranış içine girmemeleri için gerekli uyarının yapılması önemlidir.
Hastanelerin doğum bölümlerinde mor kelebek işaretinin kullanılmasının amacı, o doğumun istenmeyen şekilde sonuçlandığı konusunda insanları uyarmaktır. Ziyaretçiler ya da hastalar henüz bitmiş olan doğumun nasıl sonuçlandığına ilişkin böylelikle bir fikir sahibi olurlar.
Her şeyden önce aile bireylerinin yeni doğmuş olan bebeği ya da bebekleri görmek için hastaneye gitmeleri alışılmış bir durumdur. Bu nedenle ufaklıklar genellikle insanların görebileceği camdan bir bölmenin arkasında bulunurlar. İkiz doğumlarda ise aileler iki küçük meleğin doğumu için kendilerini önceden hazırlarlar. Bu yüzden de bebekleri ile buluşacakları anı beklerken onlarla ayrı kalacaklarını ya da sadece bir bebeğin başarılı bir biçimde doğacağını beklemezler.
Mor Kelebek Kullanımı Nasıl Ortaya Çıktı?
Hastanede başka biriyle aynı anda doğum yapan bir kadın, her ikisinin de ikiz bebek beklediğini ancak kadınların birbirlerinin bu durumdan haberdar olmadıklarını söyler. İki bebeğinin doğumu gerçekleşen kadın, içinde bulunduğu zor durumun da etkisiyle diğer kadına sadece tek bebeği olduğu için ne kadar şanslı olduğunu söyler.
Aslında kadının tek bebeği yoktur, çünkü o da ikiz bebek beklemektedir. Ancak maalesef bebeklerden biri cansız olarak dünyaya gelmiştir. Doğumhanedeki diğer kadın bilmeden de olsa onun duygularını incitmiştir. Sonuçta orada onun da ikiz bebek beklediğini bilme şansı yoktur.
İşte beşiklere mor kelebek işareti koyma fikri bu olaydan sonra ortaya çıkmıştır. Bu işaretle insanlar, beşikteki bebeğin aslında bir kardeşi olduğunu fakat hayatta kalmayı başaramadığını anlayacaklardır. Kimi zaman bebek cansız olarak doğabilir, kimi zamansa doğumdan kısa bir süre sonra hayatını kaybedebilir. Gerçek şu ki, böyle trajik bir durumdan haberdar olmadığımız için yersiz ve düşüncesiz davranışlar içine girmemiz olasıdır.
Bununla birlikte mor kelebek işaretinin anlamını bilmiyorsak bu tür yanlışlar yapmaya devam etme olasılığımız da yüksektir. Bu bağlamda, bu durumdan etkilenen ailelerin duygusal açıdan daha fazla yıpranmamaları için bu tür uygulamaları ve fikirleri yaymak ve diğer insanları bilinçlendirmek önemlidir.
Skye İçin Yeni Bir Şans
Smith ailesi için kader son derece kötü haberler hazırlamıştır. İkiz bebek beklerken bebeklerden biri hayatta kalamayacaktır. Aslında gebeliğin on ikinci haftasından itibaren bu sürecin nasıl sonuçlanacağını bilirler. İkizlerden biri olan Callie’nin kız kardeşi Skye’a göre hayatta kalma şansı daha yüksektir.
Anne ve baba tüm olasılıkları değerlendirirler. Hamileliği sonlandırabilecek ya da Skye’a bir şans daha vermek için süreci devam ettirebileceklerdir. Ancak minik bebeğin büyük bir ihtimalle doğum esnasında herhangi bir reaksiyon bile gösteremeyecek olması açık bir gerçektir. Bu nedenle onu yaşatmak için başka bir yol bulurlar ve organlarını bağışlamaya karar verirler.
Ancak bu arzuları da yerine getirilebilecek bir şey değildir. Çünkü doğum henüz 30. haftada gerçekleşmiştir. Halbuki organ bağışında bulunabilmek için en az 36 haftayı tamamlamak gerekmektedir. Bu yüzden organ bağışı hayalleri de gerçekleşmez.
Aile ikizlerden birinin hayatını kaybedeceğini bilmektedir. Ancak minik kızın doğumda beklenenden çok daha fazla canlı olduğu görülür. Çünkü Skye doğarken ağlamış ve sezaryen olarak dünyaya gelirken kollarını sallamıştır. Bu bile çok büyük bir gelişmedir. Çünkü bu sayede anne ve babasının onunla tanışma ve ona hoşça kal deme şansları olmuştur.
Şimdi ise herhangi bir biçimde önceden planlanmamış olmasına rağmen minik kız, çok üzücü bir kayıp anlamına gelen her bir mor kelebekte hatırlanmaktadır. Bu işaret ayrıca çoklu doğumlarda bebeklerden en az birinin hayatını kaybetmesinden önce de kullanılmaktadır.
Mor Kelebek Sembolünü Nasıl Değerlendirmek Gerekir?
Mor kelebeğin kullanıldığı durumlarda belki de istenmeyen duyguların bir karışımı yaşanır. Olumlu bir haber, bir çocuğun hayatı, bebeğin eve gelecek olması vb. İkizlerden hayatta kalanı neşeyle karşılanmayı hak eder çünkü o kendi kendini aydınlatan bir ışıktır. Ancak öte yandan kardeşinin kaybı ise bu sevince büyük oranda gölge düşürür.
Hangi açıdan bakılırsa bakılsın bu durum son derece üzücüdür. Bebekten ayrılma ve acı son… Ancak hayatta kalan bebek yetişkinler gibi acı çekmek zorunda değildir. Bu işaret hayatta kalan bebek için değil, yaşamını yitiren diğer bebeğin anısını yaşatmak için kullanılmaktadır.
Hayatta kalan çocuk tamamen sağlıklı ve ailesine büyük bir mutluluğu vermeye hazır olabilir. Bu nedenle, mor kelebek işaretinin olumsuz olarak algılanmaması gerekir. Bu sadece uyarı niteliği taşıyan bir semboldür. Elbette hayattaki bebek için üzülmek doğru bir davranış olmaz. Yani onu teskin etmek ya da onun için acı duymak gerekmez. Çünkü dünyaya henüz gözlerini açmış olan bu minik bebeğin hiçbir şeyden haberi yoktur.
Mor kelebek, büyük kaybından dolayı yaşadığı acının hatırlatılmasına bir son vermek isteyen bir annenin acısından ortaya çıkmıştır. Bu durum benzer şeyleri yaşayan tüm anneler için geçerlidir. Mor kelebek, ailenin yası bulunduğu konusunda diğer aile bireylerini, arkadaşları, hastane personelini ve genel olarak herkesi uyaran bir işarettir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chitrit, Y., Filidori, M., Pons, JC, Duyme, M. y Papiernik, E. (1999). Mortalidad perinatal en embarazos gemelares: un análisis de 3 años en Seine Saint-Denis (Francia). Revista europea de obstetricia y ginecología y biología reproductiva , 86 (1), 23-28. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211599000378
- López García de Madinabeitia, Ana Pía. (2011). Duelo perinatal: un secreto dentro de un misterio. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría , 31 (1), 53-70. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352011000100005&lng=es&tlng=es.
- Organización Mundial de la Salud. (2006). Mortalidad neonatal y perinatal: estimaciones nacionales, regionales y mundiales . Organización Mundial de la Salud. https://apps.who.int/iris/handle/10665/43444