Doğum Öncesi Kuşkularınızın Olması Normal Midir?

Konu çocuk doğurmak olduğunda doğumdan önce kuşkularınızın olması, özellikle de ilk defa anne oluyorsanız gayet normaldir. Doğumun yaklaştığını haber veren işaretlere dikkat edin.
Doğum Öncesi Kuşkularınızın Olması Normal Midir?

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2021

Doğum öncesi kuşkularınızın olması, hatta korkmanız gayet normaldir. Doğuracağınız güne kadar anksiyetenizi rahatlatmak için en iyi çözüm, doğum yapmanın evrelerini ve bu özel günle ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenmektir. Kendinden emin ve sakin bir anne olmak, bu süreci daha kolay ve olumlu hale getirecektir.

Doğumdan önce en sık duyulan şüpheler hangileridir?

Geleceğin annesi olarak soracağınız sorular başlıca doğum sürecinin nasıl gideceği, ne kadar acı verici olacağı, vücudunuzun ne kadar değişeceği ve vücudunuzdaki değişimlerin hangilerinin normal ya da anormal olduğuna yönelik olacaktır.

Doğuma kadar vücudunuzda oluşacak değişimler

Beklenen güne yaklaştıkça vücudunuzda gözlemleyebileceğiniz değişimler şunlardır:

  • Hormon düzeylerinde artış:Vücudunuz kendini doğuma hazırlar. Orta düzeyde kasılmalar, üşüme hissi, titreme ya da güçsüzlük yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi, oluşan hormonal değişimlerin döl yatağı boynunu genişletmesidir. Bu aynı zamanda kasılmalar yaratır ki böylelikle bebek de doğum için pozisyonunu ayarlamaya başlayabilsin.
  • Bacakların şişmesi, bileklerde kalınlaşma ve kramplar.
  • İdrar yoluna baskı oluşmaya başlar ve devamlı tuvalete çıkma ihtiyacı hissedersiniz. Aynı zamanda pelvis ve rektuma da baskı oluşur.
  • Vajinada hafif kaşıntı.
  • Midede yoğun bir asitlenme.
  • Menstrüel döngüde yaşadığınıza benzer bir rahatsızlık hissi.

Bu durumları hafifletmek için vücudunuzun doğuma yaklaştığını haber veren semptomları tanımanız iyi olur. Semptomları birbirinden ayırt edebilir ve böylelikle zamansızca ve gereksiz yere alarma geçmemiş olursunuz.

doğumdan önce kuşkularınızın olması: gün sayan hamile kadın

Doğumun yaklaştığını haber veren 5 belirti

Hamileliğin sekizinci ayı yaklaştığında rahim kasılmaya ve sertleşmeye başlar. Bu hafif kasılmalara yaygın ismiyle “bebek tekmelemesi” denir. Bu da rahmin kendini doğuma hazırlamakta olduğu anlamına gelir.

“Doğumla ilgili kuşkularınızın olması, hatta korkmanız gayet normaldir. Doğuracağınız güne kadar anksiyetenizi rahatlatmak için en iyi çözüm, doğum yapmanın evrelerini öğrenmektir.”

Bunlar da bebeğin yaklaştığını gösteren diğer semptomlardır:

  • Bebek pozisyonunu ayarlamaya başlayarak pelvise doğru iner. Bu, göğüs bölgesindeki baskıyı rahatlatır ve böylece daha iyi nefes alabilirsiniz.
  • İlk başta ritmik kasılmalar hissedebilirsiniz, bunlar zamanla daha acı verici bir hal alabilir. Buna sebep olan ise rahim kaslarının bebeği pelvise doğru itmek için sarfettiği enerjinin yarattığı baskıdır.
  • Rahim ağzı gevşeyerek bebeğe çıkması için yer açar. Rahmin ne kadar açıldığını ancak bir doktor elle muayene ederek anlayabilir.
  • Mukoza tıkacının püskürmesi. Mukoza tıkacı rahim ağzını kapatarak bebeği dışarıda bulunan etkenlerle temastan korur. Doğum zamanı yaklaştığında bir muköz maddesi dışarı doğru akar.
  • Suyunuz gelir. Burası amniyotik kesenin yırtıldığı noktadır. Normalde güçlü kasılmaların yaklaştığını haber verir. İşte şimdi hastaneye gitmenin vakti gelmiştir.

En önemli sinyaller mukoza tıkacının dışarı çıkması, suyunuzun gelmesi ve kasılmalar arasındaki sürenin kısalmasıdır. Normalde son saate gelindiğinde beş dakikada bir, bir dakika sürecek şekilde kasılmalar olur.

Bu üç semptom gerçekleştiğinde rahminizin ne kadar açıldığını takip etmesi için kadın doğum uzmanınıza gidin. Bebeğiniz geliyor.

doğum yapan kadın

Doktorunuza beklediğinizden daha erken gitmeniz gereken durumlar

Bu semptomlardan birini yaşadığınızda hemen doktorunuzu görmeniz gerekir:

  • Suyunuz geldiğinde
  • Kanama gördüğünüzde
  • Yeşilimsi ya da sarımsı bir renkte sıvı akışı olduğunda
  • Ateşlendiğinizde
  • Şiddetli baş ağrısında
  • Karın ağrısında

Kısacası, bu önemli sürecin evrelerini her yönüyle tanımak ve bilmek gerekir. Bu şekilde doğuma giderken kendinize güveniniz tam olur ve sakin kalarak kuşkularınızı bertaraf edebilirsiniz.

Doğum öncesi kuşkularınızın olması gayet anlaşılabilir ancak önemli olan her zaman sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını düşünerek hareket etmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.