Hamilelik Sırasında Vücudunuzdaki Değişimler

Gebeliğin farklı evreleri boyunca kadın bedeni değişir. Tabii ki, zihinsel olarak hazırlanırsanız fiziksel ve hormonal değişiklikler daha katlanılabilir hale gelir.
Hamilelik Sırasında Vücudunuzdaki Değişimler

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2019

Vücudunuz hamilelik sırasında farklı şekillerde değişir. İlk başta, değişiklikleri çok fazla hissetmeyeceksiniz. Bazı kadınlar ilk birkaç ay boyunca farklı hissetmezler. Ancak bir noktada, her şey değişmeye başlar.

Gerçekte, hiçbir gebelik birbirine benzemez. Her kadın kendi hamileliğini benzersiz bir şekilde yaşar. Bütün kadınların farklı belirtileri vardır. Örneğin, bazı kadınlar sürekli kusar, bazıları ise bulantı hissetmez.

Ancak, hormonal ve bedensel değişiklikler her zaman gerçekleşir. Bu değişiklikler fetüsü canlı tutmak ve emzirmeye hazırlanmak için gereklidir. Kendi hamileliğinizi anlamak için olan biten her şeyi tanımak önemlidir.

En hafif değişiklikler ilk üç aylık dönemde gerçekleşir

İlk olarak, döllenme meydana gelir. Sonra, altı gün sonra, döllenmiş yumurta uterusa tutunur. Buradan hamileliğin ilk belirtisi adet yaşamamanızdır. Bu işaret dışında, çoğu kadın ilk ayda bir değişiklik görmüyor.

İkinci ve üçüncü aylar geçtikçe işler değişiyor. Göğüsleriniz büyümeye başlar ve biraz koyulaşabilir. Bulantı ve vajinal akıntının artması, kadınların sıklıkla premenstrual sendrom ile karıştırdığı belirtilerdir.

Bununla birlikte, yakından bakarsanız rahminiz büyümektedir. Bazı kadınlar bunu gerçekten hissedebilir. Bu ilk aşamada, bazı kadınlar bazı duygusal değişikliklerin farkına varırlar. Stres, anksiyete ve ani ruh hali değişimleri yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu nedenle kadınlar bunu adet döngüsü ile karıştırabilir.

hamilelik sırasında değişimler

İkinci üç aylık dönem: değişiklikler daha belirgindir

Üçüncü aydan altıncı aya kadar çoğu kadın fazla kilo almaz. Genel olarak, diyetlerine bağlı olmasına rağmen yaklaşık 4 veya 5 kilo alırlar. Aşerme hissi, bu kilo artışına katkıda bulunacaktır.

Kadınların ciltlerinde küçük sarımsı lekelerden oluşan hamile kloazması çıkabilir. Ayrıca karınlarının altında siyah bir çizgi görebilirsiniz. Bazen erken kolostrum üretmeye de başlarlar.

Kolostrum, anne sütü ortaya çıkmadan önce süt bezlerinin çıkardığı sarı bir maddedir. Bu dönemin bir başka etkisi, Braxton-Hicks kasılmalarının ortaya çıkmasıdır. Bunlar genellikle ağrısızdır ve çok nadiren gerçekleşir.

Son üç ay ve doğumdan haftalar önce

Birçok kadın rahimindeki ilk hareketleri ikinci trimesterinin sonunda hissetse de, üçüncü trimesterde daha sık görülür. Son haftalarda, bebek çok büyük ve aktif olacak. Bu nedenle, bebeğin tekmeleri can yakabilir.

Daha fazla kilo almış gibi görünse de, bu aşamada, kadınlar yaklaşık 5 ila 6 kilo alırlar. Kadınlar gittikçe daha fazla tedirgin olur, çünkü yakında doğuma gireceklerini bilirler.

Ayrıca mideniz, kalçalarınız ve göğüslerinizde çatlaklar da görmek normaldir. Bunun nedeni, cildinizin hiç olmadığı kadar gergin olmasıdır. Ek olarak, uterusun büyüklüğü dolaşım sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, bacaklarınızda sıvı birikmesine neden olabilir.

“Gerçekte, hiçbir gebelik birbirine benzemez. Her kadın kendi hamileliğini benzersiz bir şekilde yaşar. Tüm kadınların semptomlarında bazı farklılıklar vardır. ”

Hamilelik sırasında vücudunuzdaki hormonal değişiklikler

Spermlerin yumurtaya temas ettiği andan itibaren hormonal değişiklikler başlar. Başlangıçta, kadınlar keskin bir östrojen artışı yaşarlar.

Aslında, her dakika hormonal değişiklikler gerçekleşir. Plasenta koryonik gonadotropin hormonunu üretmeye başlar. Onuncu haftada, plasental laktojen görünmeye başlar. Bu, fetüsün gelişiminde merkezi bir hormon maddesidir.

Ancak, kadınların hamilelik sırasında yaşadıkları bedensel değişikliklerin çoğu östrojen tarafından yapılır. Süt bezlerini hazırlamak çok önemlidir. Vücudunuz hamilelik sırasında cenin güvenliğini sağlamak için adapte olur.

mmide bulantısı yaşayan kadın

Hamilelik sırasında psikolojik değişiklikler

Vücudunuz hamilelik sırasında değişir ve zihniniz de değişir. Başlangıçta, adet dönemindekine benzer ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Hormonal değişiklikler de sizi farklı hissettirir.

Üçüncü aydan altıncı aya kadar çoğu annenin endişe ettiği şey bebeğini güvende tutmaktır. Aslında, bazı isteklerin psikolojik bir kökü olabilir. Ayrıca, sosyal baskı da bir faktör olabilir.

Son üç ay boyunca “yuvalama” denilen şeyi deneyimleyebilirsiniz. Birçok anne bebeği için evi hazırlamak ve ev temizliği konusunda takıntılı olmaya başlar. Önemli olan, her şeyin değişeceğini bilerek kendinizi hazırlamanızdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.