Hamileliğim Zamanında Sonlanmazsa Ne Olur?

Doğum, pek çok sebep yüzünden kadınlarda aşırı miktarda anksiyeteye sebep olabilen bir andır. Bu yazımızda, doğum yapmanız beklenen tarihin ötesine geçerse neler olacağından bahsedeceğiz.
Hamileliğim Zamanında Sonlanmazsa Ne Olur?

Son Güncelleme: 25 Ocak, 2020

Doğumunuz planlanan tarihte gerçekleşmezse neler olacağını merak ediyorsanız, bu yazımızda konu hakkında yardımcı bilgiler bulabilirsiniz.

Sona yaklaştıkça, gebelik son derece rahatsız edici olabilmektedir. Anneler, bebeklerini kucaklarına almak için sabırsızlanmaktadır ve aynı zamanda da doğum anı hakkında endişelenmektedir.

Ortalama olarak,  gebelikler embriyonun ana rahmine düşmesinden sonraki 38 hafta içerisinde sonlanır. Bununla birlikte, bazı kadınlar bu süreci tamamlayamaz ve 38 hafta tamamlanmadan önce doğum yapar. Bu, prematüre doğum olarak bilinir.

Buna ek olarak, 38 hafta dolmasına rağmen sonlanmayan hamilelikler de vardır. Böyle durumlarda kadınların biraz gergin hissetmesi normaldir.

Bununla birlikte, endişelenecek hiçbir şey yoktur. Hamilelik, sadece 42 haftayı geçtikten sonra zamanını aşmış olarak düşünülür. Böyle bir durumda, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için tıbbi müdahale gereklidir.

Doğumum beklenen tarihte gerçekleşmedi, neler oluyor?

Doğum tarihini hesaplarken yapılan hatalar

Bazen, doktorların doğum için öngördüğü tarihler çok erken olabilmektedir. Bu, kadının adet döngüsündeki düzensizliklerden kaynaklanabilir. Hamileliğin tarihi, genellikle son adet tarihinden 14 gün sonrası olarak hesaplanır ve eğer adet döngüsü düzensizse, bu durum doğum tarihini hesaplamada hata yapılmasına yol açabilir.

İlk kez anne olacak kadınlar

İlk kez anne olacak kadınların pek çoğu kendilerine hamileliklerinin neden bir türlü sonlanmadığını sormuştur. Bunun sebebi olarak, önceden doğum yapılmadığı için rahim boynunun hazırlıksız olması gösterilebilir.

Söz konusu ilk kez anne olan kadınlar olduğunda, rahim boynunun açılması biraz daha fazla zaman alabilir. Vücudun doğuma hazırlanmak için geçirdiği adaptasyonlar tamamen doğaldır.

doğum zamanının gecikmesi

Stres

Anksiyete ve gerginlik tarafından üretilen hormonlar, ters etkiler yaratabiliyor. Bunlardan bazıları, doğumu ve kasılmaları başlatan hormonları da etkileyebiliyor.

Progesteron

Eğer anne adayları hamilelik sırasında bir sebepten ötürü progesteron kullanmak zorunda kalmışsa, doğum birkaç gün veya birkaç hafta gecikebilir.

Hamileliğim zamanında sonlanmazsa ne yapmalıyım?

Eğer hamileliğiniz beklenen sürede sonlanmazsa, bütün müdahaleler uzmanlar tarafından yapılmalıdır. İlk tedbir, fetüsün durumunu sürekli gözlemlemektir. Eğer her şey normal parametrelerdeyse, doktorlar beklemeyi önerebilir.

Bu süre içerisinde, jinekolog membran ayırma yöntemine başvurabilir. Bu teknikte, amniyotik keseyi uterin duvarına bağlayan membran ayrılır.

“Hamilelik, sadece 42 haftayı geçtikten sonra zamanını aşmış olarak düşünülür. Böyle bir durumda, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için tıbbi müdahale gereklidir.”

Membran ayırma prosedürü, vücudun rahmi doğuma hazırlamaya yardımcı olan prostaglandin hormonunu salgılamasını sağlar. Bununla birlikte, bu teknik sadece 42. haftadan sonra rahim boynunda halihazırda açılma meydana gelmişse uygulanabilir. Bütün kadınlarda aynı etkiyi göstereceğinin garantisi yoktur.

Eğer bu prosedür işe yaramazsa, doktorlar indüksiyona başvurabilir. İndüksiyon, doğumun başlaması için uzmanların çeşitli teknikler ve hormonlar kullandığı bir yöntemdir. İndüksiyon sonrasında doğum birkaç saat içerisinde gerçekleşebilir.

Doğumu kolaylaştırabilecek aktiviteler

Kadınlar da doğumu kolaylaştırmak için bazı şeyler yapabilirler. Doğumu hızlandırmak için yapabileceğiniz aktivitelerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Yürümek veya rahim boynunun genişlemesine yardımcı olacak orta tempolu egzersizler yapmak.
  • Seks yapmak: İster inanın ister inanmayın, seks prostaglandinlerin ve oksitosinin üretimini artırır. Ayrıca, orgazmlar da kasılmaları artırabilir.
  • Rahatlatıcı egzersizler yapmak: Anksiyete ve adrenalin, ters etkiye sahiptir çünkü yukarıda bahsettiğimiz hormonların üretimini engeller. Rahatlamak için yoga harika bir yöntemdir.
  • Çikolata veya diğer şekerli yiyecekler tüketmek, bebeğin hareketini artırır. Bu yiyeceklerin aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerektiğini unutmayın.
  • Frambuaz infüzyonu: Rahmi uyardığı için son derece etkili olabilir.
cam kenarında oturan hamile kadın

Doğum zamanının gecikmesindeki riskler

Bazı durumlarda, geciken doğumların hem kadına hem de bebeğe birtakım zararları olabiliyor. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Sezaryen ameliyat gerekliliği: bu, büyük bir problem değildir ve bebeğin doğum kanalından çıkışını zorlaştıran kilo fazlalığı ve boy uzunluğu gibi durumlarda da başvurulabilen bir yöntemdir.
  • Perineal yaralanmalar: Yukarıda bahsettiğimiz sebepler bu durum için de geçerlidir.
  • Amniyotik sıvı azalması: Bu, göbek bağında baskıya sebep olabilir. Ayrıca, plasentanın yaşlanmasına ve oksijenin azalmasına da yol açabilir.
  • Bebeğin kalp atışında azalma
  • Rahimde kontaminasyon: Eğer bebeğin ilk bağırsak hareketi rahim içinde gerçekleşirse, mekonyum adı verilen ilk dışkı ciddi sorunlara sebep olabilir.
  • Hamilelik 42 haftayı geçtiğinde, fetal ölüm riski artar.

Bunlara ek olarak, sırt ağrısı, ayaklarda şişme ve uyumada zorluk gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Geç doğan bebeklerin cildi daha buruşuktur, tırnakları daha uzundur ve daha fazla saçları vardır.

Son olarak, doğum tarihi geçmesine rağmen bebeğinizi hala kucağınıza alamadıysanız sakin olmalısınız. Pek çok vakada, geciken doğumlar da sağlıklı bebeklerlerle sonuçlanabiliyor. Endişe etmenize hiç gerek yok!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.