Gebelikte Anemi

Gebelikte Anemi

Son Güncelleme: 06 Nisan, 2019

Gebelikte anemi, hamile bir kadının vücudundaki demir seviyesinin normalin altına inmesinden kaynaklanan bir komplikasyondur.

Anemi hamilelik sırasında görülen çok yaygın bir komplikasyondur. İstatistiklere göre, hamile kadınların %95’i bu durumdan etkilenmektedir.

Anemiye, demirin normal seviyelerin altına düşmesi neden olur. Demir, hemoglobin yapımı için çok önemli bir maddedir. Hemoglobin, kanda bulunan bir proteindir. Başlıca işlevi, oksijeni diğer hücrelere taşımaktır.

Hamilelikte ne olur?

Hamile kadınların dolaşım sisteminde, normaldekinden %50 daha fazla kan bulunur. Bu, oksijeni taşıyacak olan hemoglobini daha fazla üretmek için, demir alımının arttırılması gerektiği anlamına gelir.

Gebelikte anemi nasıl teşhis edilir?

Gebelikte aneminin ana semptomlarından biri yorgunluktur. Yaygın olarak görülen başka bir semptom ise taşikardidir. Solgunluk ve halsizlik de bunlara eklenebilir.

Bu semptomlar görülür, çünkü oksijeni taşımak için vücutta daha az kırmızı kan hücresi bulunur. Bu nedenle de kalbin daha çok çalışması gerekir.

baş ağrısı çeken anne

Ayrıca bazı anemi türlerinin, özellikle de hafif olanların, hiçbir semptom vermediğini akılda tutmak gerekir. Bu yüzden jinekologlar ilk doğum öncesi ziyarette her zaman kan testi yaparlar. Kan testleri anemiyi tespit etmenin güvenilir bir yoludur.

Anemi yalnızca hamileliğin başlangıcında görülmez. Herhangi bir zamanda oluşabilir. Bu nedenle hamilelik boyunca kan testleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Nedenleri

Hamilelikte en sık görülen anemi nedeni demir eksikliğidir. Ancak tek neden bu değildir. Düşük B12 Vitamini ve folik asit seviyeleri de anemiye neden olabilir.

Kan kaybı ve orak hücreli anemi, hastalığın diğer nedenleridir. Aneminin aslında kan testlerinin gösterdiğinden daha düşük olduğu durumlar da vardır.

Bunun nedeni hamilelik sırasında kandaki diğer sıvıların, hemodilüsyon olarak bilinen durum sonucunda artmasıdır. Bu olay, diğer sıvılarla seyreltilmiş olan normal miktardaki demir ve hemoglobin ile karakterize edilir.

Tedavisi

Neyse ki, hamilelik sırasında görülen anemi tedavi edilebilir. Günlük 30 mg demir dozu önerilir. Bu alım normal zamanlar için günlük tavsiye edilen miktardan %30 daha fazladır.

“Kan testleri hamilelikte aneminin varlığını desteklerse, jinekologlar günde 60 ila 120 mg kadar demir takviyesi reçete ederler.”

Demirin etkin bir şekilde emilebilmesi için, bu tabletlerin mide boşken alınması önerilir. Portakal suyu içmek de, içeriğindeki C vitamini sayesinde demir emiliminde yardımcı olabilir.

Ancak demir haplarını sütle birlikte almayınız. Çünkü kalsiyum, demir emilimini engeller.

Diyet

Uzmanlar anemiyi önlemek için demir açısından zengin bir diyet uygulamanızı önerir. Kırmızı et mükemmel bir demir kaynağıdır.

Genel olarak, çoğu ette bu mineral bulunur. Deniz ürünleri de hamilelikte aneminin önlenmesi konusunda faydalı olabilir.

sağlıklı diyet

Ek olarak baklagiller, kuru üzüm ve patates de mükemmel demir kaynaklarıdır. Demir seviyenizi arttırmak istiyorsanız; hurma, kuru yemiş, kayısı ve tofu iyi seçeneklerdir.

Balıklar da demir açısından zengindir. Ancak hamilelik sırasında dikkatli tüketilmelidir. Balık zehirlenmesi anne adayı için çok tehlikeli olabilir.

Hamilelik sırasında anemiyi önlemek önemlidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi durumunda, bebek de genellikle bunu anneden alır. Ayrıca annenin doğumdan sonra da demir eksikliğinden muzdarip olmasına neden olabilir.

Anemi, bebeğinizin çocukluk dönemi boyunca farklı hastalıklardan muzdarip olmasına neden olabilir. Sağlıklı bir diyet uygulamak ve rutin kan testlerini yaptırmak, çocuğun gelişimi için hayati önem taşıyan demir ve diğer besin eksikliklerinin önlenmesine yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sun D, McLeod A, Gandhi S, Malinowski AK, Shehata N. Anemia in Pregnancy: A Pragmatic Approach. Obstet Gynecol Surv. 2017 Dec;72(12):730-737
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.