Gebelikte Psikolojik Değişiklikler: Yararlı Bilgiler

Hamilelik, kadının hayatındaki özel bir zaman dilimidir, ancak bazı gebeliklerde baskıyla ilgili zorluklar yaşanır. Aslında, bu aşama fizyolojik konuların yanı sıra psikolojik değişiklikler ile özdeşleşir.
Gebelikte Psikolojik Değişiklikler: Yararlı Bilgiler

Son Güncelleme: 01 Şubat, 2019

Gebelikte psikolojik değişiklikler yaşanır. Şüphesiz, hamilelik önemli bir zaman dilimi ve mutluluk getiren değerli bir süreçtir. Bununla birlikte, hamilellik dönemi duygusal kırılganlıkların da oluştuğu, dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

Kadınlar, hamilelik sırasında, yorgunluk ve yoğun depresyon dahil olmak üzere çeşitli psikolojik değişikliklere karşı hassastır.

Fiziksel değişiklikler, doğum korkusu ve kişinin anneliğe uygun olup olmadığına dair sorular beklentilerde endişe yaratabilir. Ne yazık ki, hamilelik sırasında psikolojik değişiklikler yoğun ve sık sık endişe verici olabilir.

Peki hangi değişikliklerden bahsediyoruz? Ve bu değişiklikler nasıl tezahür ediyor? Ve önerilen çözümler nelerdir? Bu yazıda bahsettiğimiz tüm bu soruları cevaplayacağız.

Gebelikte psikolojik değişiklikler

Hamilelik, fiziksel ve fizyolojik değişikliklerle dolu geçirilen bir zamandır. Gebelik dönemi boyunca, bir kadın anksiyete, depresyon ve psikolojik yorgunluk gibi bir dizi psikolojik bozukluk yaşayabilir. Gebelikte psikolojik değişiklikler nelerdir yakından bakalım.

1. Ruh hali değişiklikleri

Hamile kadınlar için, herhangi bir nedenden ötürü veya sebepsizce ruh hali değişimleri olabilir. Kadınlar, gebeliğin ilk üç ayında hormonal bozulmalardan şiddetle etkilenirler. Bunlar bir kadının davranışını, bazı şeyleri nasıl algıladığını ve genel ruh halini değiştirebilir.

Ne yazık ki, hamilelik sırasındaki ruh hali dalgalanmalarının üstesinden gelmek zor olabilir, çünkü genellikle kendilerini alışılmadık şekillerde gösterirler. Bunlar, ilk aşamada bazı koku ve yiyeceklerin yanı sıra kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları da içerebilir.

Bu süre genellikle soru işaretleri ile doludur, hamilelik hakkında şüpheler, duygular, kaygılar ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek korkular kişiyi endişelendirebilir.

Gebelikte Psikolojik Değişiklikler hamile kadın üzgün hissediyor

2. Depresyon

Depresyon kişinin düşüncelerini, eylemlerini ve duygularını etkileyen bir hastalıktır. Bazı hamile kadınlar, yaşamlarının bu döneminde depresyona daha yatkındır ve gerçekten de psikolojik olarak acı çekerler.

Ek olarak, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler sıklıkla depresyon ve anksiyeteye neden olur. İlişkideki gerilimler, fiziksel bir bozulma ile birlikte, hamile kadınlarda depresyona neden olabilir.

Gebelik sırasındaki depresyonun tedavi edilmesi gerekir, çünkü düşük ve erken doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, düşük doğum ağırlığı gibi bebek için de sorunlar anlamına gelebilir.

3. Anksiyete

Hamilelik mutlaka saf bir neşe zamanı değildir. Çoğu kadın için, endişe ve korku ile dolu bir dönemdir. Bir kadının vücudu günlük yaşamını bozabilecek dönüşüm ve değişikliklerden geçer.

Ek olarak, hormonal değişiklikler bazen duygusal dengesizliği artırabilir, bu yüzden bazı kadınların kaygısı vardır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamile anne adayları hamileliğin son aylarında yoğun psikolojik bozukluklar yaşarlar. Bu süre aşağıdakileri içeren birçok soru ve endişeye yol açmaktadır:

  • Düşük yapma korkusu
  • Doğum anında yaşanılan korku
  • Bebeğin gelecekteki sağlığı için endişe
  • Bebeği kaybetme korkusu
  • İyi bir anne olup olamayacağına dair yaşanılan kaygı

“Fiziksel değişiklikler, doğum korkusu ve birinin anneliğe uygunluğuyla ilgili sorular beklentilerde endişe yaratabilir..”

Özetle, hamile bir kadının kaygısı, erken doğum riskinin artması veya düşük doğum ağırlığı riskine neden olabilir.

Bu nedenle, bu süreci hamilelik döneminde uygun bir şekilde yönetmek önemlidir. Neyse ki, çoğu durumda, endişe ciddi sonuçlara yol açmamaktadır.

4. Psikolojik yorgunluk

Anne olmayı bekleyen kadınlar, hamileliğin üç aylık dönemlerinde fiziksel ve psikolojik hallerinde değişiklikler yaşarlar. Her aşamada anahtar özellikler şunlardır:

  • İlk üç aylık dönem: projesteron gibi hormonlar uyku düzeninde değişikliklere neden olur. Bu dönemde bulantı ve kusma da sık görülür. Kadınlar uykuya karşı konulmaz bir dürtüyle güçlü bir fizyolojik yorgunluk hissederler.
  • İkinci üç aylık dönem: projesteronun düzeyi azalır. Anne olmayı bekleyen kadınlar daha az yorgunluk yaşar, kusma sonunda durur ve uyku bozuklukları daha az görülür. Ancak, demir eksikliği durumunda yorgunluk artabilir.
Gebelikte Psikolojik Değişiklikler yorgun hamile kadın

Üçüncü üç aylık dönem: bu aşama genellikle yorgunluğun geri dönüşü demektir. Uyku da bozulabilir. Bu noktada, rahim ve bebek annenin vücudunda ağırlaşmaya başlar. Bu nedenlerden dolayı, son üç aylık dönemde kendinizi yorgun hissetmeniz gayet doğaldır.

Hamile kadınlar bu dokuz ay boyunca artan duygusal kırılganlık ve önemli hormonal değişikliklerden muzdariptir.

Anne olmayı bekleyen aday, hamilelik sırasında önemli psikolojik değişikliklere maruz kalır. Sonuç olarak, hem fiziksel hem de duygusal desteğe ihtiyacı olacak. Sıraladığımız gibi gebelikte psikolojik değişiklikler yaşanır ve eşin rolü bu dönemde gayet önemli ve esastır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.