Hamileliğinizin 13. Haftası

Hamileliğinizin 13. Haftası

Son Güncelleme: 14 Kasım, 2018

Karnınızdaki bebeğinizin ikinci üç aylık dönemi başlıyor. Hamileliğinizin 13. haftasında bebeğinizin boyu 6.5 ila 10 santimetreye, ağırlığı ise 13 ila 20 grama ulaşır.

Aşağıda bahsedeceğimiz birçok oluşumun yanı sıra bebeğinizin yüzü de şekillenmeye başlar. Son derece heyecan verici değil mi!

Kulaklarının ve gözlerinin son şeklini alması ile birlikte bebeğinizin parmak izleri de bu dönemde oluşur.

Hamileliğin bu evresinde iç organları koruyan ve kaplayan yapı ile birlikte fetüsün en çok gelişen bölümlerinden biri de beyindir.

Hamileliğinizin on üçüncü haftasında fetüsün kafası toplam boyutun yarısını oluşturur.

Bu noktadan sonra fetüsün gövdesi gelişim hızını arttırıp kafa kısmı ile birlikte orantılı bir görünüme kavuşacaktır.

Aslına bakarsanız bebeğiniz doğduğunda kafası tüm boyutunun sadece dörtte birini oluşturuyor olacaktır. Tüm bu gelişimlere ek olarak fetüsün vücudu ve bu vücudun işleyişi ile ilgili bir-iki önemli süreç daha vardır.

İlki vücut dokularına oksijen taşıma görevini üstlenen alyuvarların oluşumudur.

Çocuk ve yetişkinlerde kemik içindeki iliklerde bulunan alyuvarlar bu aşamadaki fetüste daha çok karaciğerde oluşurlar.

Hamileliğin 13. haftasında fetüsün kendi bağışıklık sistemi oluşmuştur. Fetüs bağışıklık sistemi ile kendini yabancı organizmalardan korur.

Tabii ki bu aşamadaki fetüsün bağışıklık sistemi bir bebeğin bağışıklık sistemi kadar olgunlaşıp gelişmemiştir. Olası dış tehditleri fark edip engelleyebilmesi için hala zamana ihtiyacı vardır.

Hamileliğin bu evresinde fetüsün vücudu ile ilgili çok önemli bir-iki süreçten daha bahsetmek istiyoruz:

Bir taraftan anne vücudundaki antikorlar fetüsü enfeksiyonlardan korurken diğer yandan da karaciğeri safra salgılar, pankreası insülin üretir ve böbrekleri de amniyotik sıvıdaki atıkları temizleyebilmek için idrar üretir.

hamileliğin 13. haftası

Hamileliğinizin 13. haftasında vücudunuzda ne gibi değişiklikler olacak?

Hamileliğin 12. haftası içerisindeyken anne bazı belirtiler açısından rahatlamaya kavuşacaktır.

Bazı kadınlar hamileliğin ikinci üç aylık dönemini hamileliğin “balayı” olarak nitelendirirler ve bu dönemin hamileliğin en keyifli dönemi olduğunu söylerler.

Bu dönemde vücudunuzda deneyimleyeceğiniz çeşitli değişiklikler aşağıda sıralandırılmıştır:

  • Bulantı, yorgunluk, halsizlik ve sersemlik hissi gibi rahatsızlıklar çoğunlukla kaybolacaklardır. Bu dönemde kendinizi daha zinde hissederken uyuma problemlerinizi de çözeceksiniz.
  • Rahim hatırı sayılır ölçüde büyüyüp genişleyecektir.
  • Karın bölgesinde ya da bağırsaklarda kramp sebebi ile bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Uzmanlar, hamilelik kaslarımızı yavaşlattığı için mide, bağırsak ve idrar torbası üzerindeki hakimiyetimizin azaldığını açıklıyorlar.
  • Yine aynı nedenle bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu yavaşlama neticesinde azalan sindirim gaz ya da kabızlık dışında kişinin kendini ağırlaşmış hissetmesine de neden olabilir.
  • Bu dönemde burnunuzdaki zarların daha dazla salgılama yapması sık sık burnunuzu temizleme ihtiyacı duymanıza sebep olabilir.
hamileliğin 13. haftası

Hamileliğin bu aşamasındaki sağlık kontrolleri

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi sonunda yapılan ultrason kontrolü eğer hala yapılmamış ise bu dönemde yapılabilir.

İlk üç aylık dönemin sonunda yapılan ultrason kontrolü hamileliğin başından itibaren annenin deneyimlediği tüm kontrollerin son aşamasıdır.

Bu noktada ilk üç aylık dönemin gelişimi tamamlanmış olur.

Özellikle ilk defa anne olan kişiler için en zor ve stresli dönemin sonlandığını söyleyebiliriz.

Kısa bir süre için de olsa sağlık kontrollerinin sıklığı azalacaktır.

Aylık kontroller fetüsün gelişiminin sağlıklı olup olmadığının gözlemlenmesi ve annenin herhangi bir rahatsızlık yaşamadığından emin olmak adına son derece önemlidirler.

Hamileliğinizin 13. haftası için yararlı öneriler

Öncelikle, hamileliğiniz ilerledikçe tüm kıyafetleriniz size dar gelmeye başlayacağı için kendinize uygun kıyafetler seçmeye çalışın.

Dar kıyafetlerden, ayağınızı rahat ettirmeyen ayakkabılardan ve ağır mücevherlerden kaçının.

Size zararsız gözükseler de bu tarz yanlış seçimler sağlığınızı olumsuz yönde etkileyip çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilirler.

Öte yandan, bulantı ve halsizlik gibi hislerin kaybolması ile artan enerjinizin keyfini çıkarın.

Eşiniz ya da partneriniz ile birlikte tekrar kavuştuğunuz zindeliğinizi çeşitli etkinlikler ile değerlendirin.

Gittikçe büyümeye başlayan karnınızın keyfini çıkarın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de la Calle Fernández-Miranda, María. “Estreñimiento y embarazo.” Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS: 63.
  • Navero, Sofía Piñero, et al. “Características y modificaciones de la sexualidad durante el embarazo.” NURE investigación: Revista Científica de enfermería 50 (2011): 3.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.