Çocukların Eğitimi Konusunda Nasıl Katı Olursunuz?

Çocuklar büyüdükçe, pek çok ebeveyn çocukların istekleri karşısında kolaylıkla pes ediyor. Uzun bir günden sonra, sıkı davranmak yerine her şeye evet demek en kolay seçenek. Bununla birlikte, bu davranışın çocuklara faydası yoktur.
Çocukların Eğitimi Konusunda Nasıl Katı Olursunuz?

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2020

Pek çok ebeveyn, çocukların eğitimi konusunda katı davranmakta zorlanır. Aslında, özellikle uzun ve yorucu bir iş gününden sonra, her şeye evet demek çok daha kolaydır. Ebeveynlerin son derece yorgun hissettiği ve çocuklara istediği her şeyi verdiği zamanlar vardır.

Sınır koymak, hem ebeveyn hem de çocuklar için her zaman kolay değildir. Bununla birlikte, bu sınırlar çocukların eğitimi için önemlidir. Eğitim söz konusu olduğunda katı olmak, çocuğunuzun geleceği için çok önemlidir.

Aile ve eğitim

Çocukların eğitimi, sadece okulun sorumluluğunda değildir. Doğdukları andan itibaren, çocuklar öğrenmeye ilk sosyal çevrelerinden yani ailelerinden başlar. Evde, yaşam için gerekli olan değerleri ve davranışları öğrenirler.

Eğitimin daimi desteği, çocukların olması gerektiği gibi gelişmelerine yardımcı olur. Eğer çocuğunuz her gün ne yapması ya da ne yapmaması gerektiğini bilirse, bunu içselleştirecektir. Ardından bunlar onun bir parçası haline gelecektir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına öğretecekleri konusunda katı olması gerekir.

Çocukların eğitimi konusunda nasıl katı olabilirsiniz?

Aşağıdaki ipuçları, eğitim konusunda nasıl katı davranacağınızı anlamada yardımcı olabilir.

  • Disiplin: Disiplin, ceza verme anlamına gelmez. Aksine, yol gösterme anlamına gelir ve çocukların davranışlarını şekillendirmeye yardımcı olur. Doğru ve yanlışı göstermeyi gerektiren disiplin ile eğitim, çok miktarda sabır ve sevgi gerektirir.
  • Tanımlamalar: Çocukların sahip olduğu değerlerin, alışkanlıkların ve davranışların tanımlanması önemlidir. Çocuk eğitiminin ne yönde olduğunu bilmek, dengeyi öğretmeye yardımcı olur. Buna ek olarak, çocuklarda sağlıklı bir duygusal gelişimi teşvik eder.
  • Aynı fikirde olma: Çocuklardan sorumlu olan ebeveynler, verdikleri mesaj konusunda hemfikir olmalıdır. Çocukların hem annelerinden hem de babalarından aynı cevabı almaları önemlidir.
çocuğuna kızan baba

Çocuk eğitiminde katı olmanın kilit noktası, uyum ve birliktir. Ebeveynler işteyken çocuklarla ilgilenen herkes, aynı kriterlere uymalıdır. Buna ek olarak, göz önünde bulundurulması gereken diğer konular ise aşağıdaki gibidir:

  • Eğitim tarzı: Eğitim, bir miktar otorite gerektirir. Çocuklar, son sözün yetişkinlerde olduğunu anlamalıdır. Bu bağlamda, otoriterlikten ve çocuğunuzu düşünmeden kurallar koymaktan kaçınmak önemlidir.
  • Temel prensipler: Karar almanızın ardındaki sebepleri açıklamak, tartışma ve öfke nöbetlerini önlemeyebilir. Ancak çocuğunuz bu açıklamaları içselleştirerek sonunda kabul edecek ve anlayacaktır.

“ Eğer çocuğunuz her gün ne yapması ya da ne yapmaması gerektiğini bilirse, bunu içselleştirecektir ve sonrasında  bunlar onun bir parçası haline gelecektir.”

Kural koymak

Çocuklarınızın eğitimi konusunda katı olmak için, kural koymak önemlidir. Bu sayede çocuklar nasıl davranmalı veya davranmamaları gerektiğini görselleştirebilir. Kurallara ilişkin bazı tavsiyeler aşağıdaki gibidir:

  • Az, net ve mantıklı olmalıdır. Çocukların uyabileceği kurallar belirlemek önemlidir. Bununla birlikte, akılda kalıcılığı sağlayabilmek için çok fazla kural koymamaya özen gösterin.
  • Çocukların yaşına uygun olmalıdır. Küçük çocuklar için uygun olan kurallar, gençler için anlamsız olacaktır. Çocuklar büyüdükçe, bilişsel fonksiyonları da daha kolay doğrudan iletişim kurmak için gelişir.
sert davranmak
  • Kurallara uyulmadığı takdirde verilecek cezaları önceden belirleyin. Bu durumu çocuklarınızla konuşmak iyi fikirdir. Cezalar, sadece çocukların davranışlarını başka hiçbir şekilde kontrol edemediğiniz uç durumlarda uygulanmalıdır.
  • Kurallarınız ve yaptırımlarınız konusunda katı olun. Eğer itaatsizlik bazen cezaya sebep oluyorken bazen olmuyorsa, çocuğunuzun kafası karışacaktır.
  • Düşünmeye teşvik edin. Aslında bu en önemli adımlardan bir tanesidir. Yaramazlık yaptıktan sonra bunun üzerine düşünmek önemlidir. Çocuklar kötü davrandıklarını ve bunların sonuçları olduğunu anlamalıdır.
  • Bağırmak, dövmek ve uzun konuşmalar yapmak etkili değildir. Eğer ebeveyn şiddete başvurursa, çocuğa duygusal olarak zarar verecektir.

Çocuğunuzla bu konu hakkında konuşurken sakin olmak, konuşmanın eğitici değerini artırır. Örnek olarak öğüt vermek önemlidir. Bu nedenle, çocuğunuz için bir rol model olun ve ona öğretmek istediğiniz davranışları kendiniz sergileyin. Sağduyu her zaman üstün olmalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.