Çocukların Oynarken Kendi Kendilerine Konuşmalarının Faydaları

Pek çok çocuk, oyun oynarken kendi kendine konuşur. Bunun sosyal ve bilişsel gelişim için pek çok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları aşağıdaki gibidir.
Çocukların Oynarken Kendi Kendilerine Konuşmalarının Faydaları

Son Güncelleme: 23 Eylül, 2020

Pek çok çocuk, oyun oynarken kendi kendine konuşur. Bazen, sanki sadece kendi görebildikleri bir kişiyle konuşuyormuş gibi derin ve ilginç bir konuşmaya girebilirler. Bununla birlikte, çocukların kendi kendilerine konuşması aslında faydalıdır. Bu faydalardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Oynarken konuşmanın, çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimi için pek çok faydası vardır. Oynarken iletişim kurmak, etkili iletişim için egzersiz yapmak anlamına gelir.

Çocukların kendi kendine konuşmasının faydalarını öğrenmek ister misiniz? Aşağıda, daha fazla bilgi vereceğiz.

Kaç yaşa kadar çocuğun kendi kendine konuşması normaldir?

Özellikle 5 yaşına kadar çocukların kendisiyle konuşması çok yaygındır. Bu yaşta çocuklar başkalarıyla benzer aktiviteler yapmaya başlar.

Her şeyde olduğu gibi, burada da çocuğunuzun olgunluk seviyesi önemlidir. Ergenlik çağına kadar kendi kendine konuşan çocuklar olabildiği gibi, kendi kendine konuşmayı çok daha erken bırakan çocuklar da vardır.

Her durumda, yaşı ne olursa olsun çocuğun kendisiyle konuşması sorun değildir. Bu durum çocukların sosyal ve bilişsel gelişimi için faydalıdır.

Çocukların kendi kendilerine konuşmasının faydaları

Daha fazla kelime öğrenirler

Oyun oynarken, çocuklar iletişim kurmanın yeni yollarını denerler. Bir şeyi farklı bir açıdan ifade etmeye çalışabilirler. Buna ek olarak, etraflarında konuşulan her şeyi dikkatle dinlerler ve kelime haznelerini geliştirirler. Daha sonra, oyuncaklarıyla oynarken bu kelimeleri kullanmaya başlarlar.

oyuncaklarıyla oynayan çocuk

Kendilerini dinlerler

Kendi kendine konuşmanın bir diğer faydası ise, çocukların kendilerini dinleyip söylediklerinin farkına varmasıdır.Bu, onların algısı için son derece önemlidir. Ne kadar çok pratik yaparlarsa, ileride sözlü ifade kabiliyetleri o kadar gelişir.

Yaratıcılıklarını artırırlar

Oyun oynarken, çocuklar farklı durumlar, karakterler, sorunlar ve çözümler icat ederler. Bu sayede oyun anlam kazanır. Senaryolar yazan çocuklar, hayal güçlerini zorlayıp oyunun keyfini çıkarırlar.

Empati yeteneği geliştirirler

Çocuklar, oyun içerisinde karakterler yaratır ve bu karakterlere bürünürler. Bu yüzden, durumları anlamak için farklı bakış açıları geliştirirler. Böylece icat ettikleri karakterlerle empati kurabilirler.

Farklı rollere bürünürler

Sembolik oyunlarda, çocuk doktor, öğretmen, satıcı ya da müşteri rolüne girebilir. Duruma bağlı olarak, farklı şekillerde davranmak gerekebilir.

Diğer avantajlar

Daha iyi cümle yapısı

Oyun sırasında, çocuklar dil yapılarını düzeltebilir. Konuşmak için aceleleri olmadığından, cümle yapısına dikkat etmek için daha fazla zamanları vardır.

Konuşurken söz kesmemeyi öğrenir

Çeşitli karakterleri taklit ederken, çocuğunuz sırayla konuşmayı öğrenir. Böylece kimsenin sözünü kesmez.

oyun oynamak

Daha kolay çözüm bulurlar

Kendi kendilerine oynarlarken, bir noktada karakterleri uzlaştırmak gerekir. Bu durumlarda, ortaya çıkabilecek sorunlar için çocuklar çözüm üretmeyi öğrenir.

Sosyal becerileri geliştirirler

Farklı karakterler ortaya koymak, çocukların farklı etkileşim şekilleri geliştirmelerine yardımcı olur. Bunun sonucunda ise, gelecekte çok faydalı olacak şekilde çocukların sosyal becerileri gelişir.

Öz kontrol artar

Çocuk oyun oynarken üçüncü kişinin yerine konuştuğunda, durumdan uzaklaşabilir ve gerilimi artırabilir. Bununla birlikte, çocuklar olumsuz duygularını çok daha iyi düzenleyebilir. Oyun oynadıkça, endişelerini ve korkularını daha iyi ifade edebilirler ve öfkelerini kontrol edebilirler.

Kendini düzeltir

Tek başına oyun oynarken, çocuğa yanlış ya da doğru yaptığını söyleyen kimse yoktur. Bu yüzden çocuk, karakterlerin daha iyi anlaşabilmesi için kendini düzeltmek zorunda kalır.

Oyun oynarken konuşmanın faydaları

Oyun oynarken çocukların kendi kendilerine konuşmasının pek çok faydası vardır. Bu yüzden çocuğunuzun kendi kendine konuştuğunu fark ederseniz, onları bölmeyin.

Bazen, sizin onları izlediğinizi fark ettiklerinde, konuşmayı bırakabilir ve utanabilirler. Gördüğünüz gibi, bilişsel ve sosyal açılardan bu oyunlar çok faydalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.