Aile Yaraları Kolay İyileşmez
Beraber yaşayıp da sorunları olmayan bir aile bulmak imkansıza yakın bir iştir. Aile üyeleri arasında büyük bir sevgi, anlayış ve saygı olabilir. Ancak herkes birbirinden farklıdır ve bu nedenle bazen bir arada yaşamak zorlaşabilir ve aile yaraları oluşabilir.
Böylesi yaralar, çekirdek ailenin parçası olan herkesin kalplerini ve yaşamlarını fazlasıyla etkiler ve duygusal sonuçları olabilir.
Aile yaraları nasıl iyileşir?
Duygusal yaralar derin izler bırakır ve aileyi bir arada tutan bağların yeniden onarılması gerekir. Hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmenizi sağlayacak birkaç adımı takip edebilirsiniz.
1. Bir anda iyileşemeyeceğinizi kabul edin
Cildinizdeki yaraların iyileşmesi bile zaman alıyor; aynısı hisleriniz için de geçerli. Kendinizi bir anda iyileşmeye zorlayacak davranışlardan kaçının.
2. Hatalarınızı düzeltmeye çalışın
Ailede birilerinin kalbini kırdıysanız içten gelerek özür dilemeli ve durumu düzeltmek için çaba sarf etmelisiniz. Böylece ailenin geri kalanı pişman olduğunuzu görür ve işlerin düzelmesi yolunda önemli bir adım atılmış olur.
3. Affedin
Sorunlar karşısında affedebilmeyi bilmek gerekiyor. Özellikle de karşı taraf davranışlarını değiştirmeye çalışıyorsa, ailenin geri kalanı çabasına yardımcı olmalı.
4. Şimdiye odaklanın
Aile yaraları olan insanlar, tüm enerjilerini ailelerinin onları ne kadar üzdüğünü düşünerek harcıyorlar. Ancak iyileşmek için geçmişte yaşamayı bırakmak gerekiyor. İlerlemenizi engelleyecek şeyleri unutmayı öğrenmelisiniz.
5. İyileşmekten vazgeçmeyin
Bir değişim sürecinden geçerken yolunuza engeller çıkacaktır. Bu nedenle daha güçlü ve sağlıklı ilişkileriniz olmalı. Bir engelle karşılaştığınızda o zamana kadar yaşadığınız olumlu gelişmeleri de hatırlamalısınız.
6. Herkesin hislerini anlamaya çalışın
Aile, tüm engellere rağmen birlik olan insanlar topluluğudur. Herkesin kendine göre davranacağını anlamak önemlidir. Belki sözlerle ifade edilmiyor olabilir ancak bu kimsenin sevilmediği anlamına gelmez.
Hem kendi hislerinizi hem de aile üyelerinin hislerini anlamak çok önemlidir. Duygular sözlerle ifade edilebildiği gibi davranış ve küçük detaylarla da gösterilebilir. Empati kurarak karşı tarafı anlamaya çalışmalısınız.
7. Değişimi destekleyin
Ailedeki herkesi bu adımları uygulamaları ve kendilerini daha iyi yönde değiştirmeleri konusunda destekleyin. Böylece her sorunu kişisel algılamaz ve nasıl problem çözeceklerini öğrenebilirler. Ayrıca özgüvenlerini de arttırabilir.
8. Anlayışlı olun
İlişkileri kurtarmaya çalışırken insanların anlık hislerine göre hareket ettiklerini aklınızda tutun. Destekleyici ve affedici davranmak her zaman faydalı olacaktır.
Aile yaraları kolay değildir ve herkesin sorunları çözmeye istekli olması gerekir. Aile üyeleri birbirlerini ne kadar sevdiğini hatırlamalı ve anlayışlı olmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bojorge-Martínez, A. E. (2016). Los patrones de comunicación familiar y su impacto en la promoción de la dieta correcta y la activación física en la adolescencia. Tesis de Maestría, Maestría en Comunicación de la Ciencia y la Cultura. Tlaquepaque, Jalisco: ITESO.
- Koerner, A., & Fitzpatrick, M.A. (2002). Toward a Theory of Family Communication. Communication Theory, 12, 70 – 91.
- Tapia, M. (2008). La Comunicación Familiar: Definición, Teorías y Esquemas. Facultad de Filosofía y Letras. Universidad de Navarra. Pamplona: España
- Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.