Birlikte Yaşamaktan Tükenme: Aile İlişkilerinden Bunalmak

İlişkilerden tükenmek her ailenin başına gelebilecek normal bir şeydir. Bu yüzden, birlikte yaşamaktan tükenme durumundan kaçınmak adına, ailede belirli stratejilerin uygulanması ve aile bireylerinin birbirlerine saygı duymaları oldukça önemlidir.
Birlikte Yaşamaktan Tükenme: Aile İlişkilerinden Bunalmak

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2019

Evim dediğimiz yeri bizim için sakin ve anlayışlı bir ortam sunan bir sığınma yeri olarak algılayabiliriz. Fakat aile üyeleri aşırı derecede bunalıp birlikte yaşamaktan tükenmeye başlayınca burası kolaylıkla yüzleşmelerin yaşandığı bir ortama dönüşebilir.

Birlikte Yaşamaktan Tükenme

Aile tatili organize ederken bunu ailece rahatlayacağımız ve eğlenceli vakit geçireceğimiz beklentisi ile yaparız. Tabii bu beklentiler boşa çıkabilir ve tatilde aile üyelerinin farklı yönleri göze batmaya başlayabilir, tartışmalar patlak verebilir. Bu durumda da gerginlik ve öfkenin ortama hakim olması sonucu aile içinde bazı saygısızlıklar yaşanabilir.

Birlikte yaşamaktan tükenme durumu aile ile daha fazla vakit geçirmeye ve birbirinin özel alanına girmeye başlamaktan dolayı ortaya çıkabilir.

Gergen (1991) “doyuma ulaşmış aile” adını verdiği fenomenin yükselişte olduğunu belirtir. Evler artık bir ahenk kaynağı olmaktan ziyade, farklı yaş ve cinsiyetteki insanların karşı karşıya geldiği bir alan haline gelmiştir.

Diğer bir deyişle, birlikte yaşamaktan tükenme ya da doyuma ulaşmış aile kavramı, günlük tartışmaların aile üyelerini olumsuz yönde etkilediği ve bu tartışmalardan kaynaklı bir bunalımın meydana geldiği durumu anlatır.

Karşılıklı saygı, aşkta dahi sağduyulu ve ölçülü davranmayı gerektirir; yani hayatlarımızı paylaştığımız kişilere mümkün olduğu kadar özgürlük alanı tanımalıyız.

-Henri-Frédéric Amiel-

Birlikte Yaşamaktan Tükenme Durumundan Nasıl Kaçınabiliriz?

İletişim ve Saygı

Ebeveynler ve çocuklar arasında daimi ve yerinde bir iletişim olması aile hayatının olmazsa olmazlarındandır. “Aile İlişkilerini Nasıl Geliştirirsiniz?” adlı kitabında Hernando Duque, aile ilişkilerinde ihtiyaç duyulan şeyin tamamlayıcı ve karşılıklı destek olduğunu belirtir. Her bir aile üyesi, bir diğerinin parçası gibi hissetmelidir.

Garajdaki basket potası önünde poz veren aile

İleride yaşanabilecek yanlış anlaşılmalardan uzak durmak için sohbet etmek ve birbirini aktif bir şekilde dinlemek oldukça önemlidir . Başka bir aile bireyi ile birlikteyken genellikle yalnızca kendi söylemek istediklerimize odaklanırız.

Aile içi saygıdan bahsederken de yalnızca kabul görme ve anlayıştan bahsetmeyiz. Bir yuvada her bir aile üyesinin bireyselliğine saygı gösterilmelidir.

Örneğin, ortak alanlarda saygılı olmalıyız. Tartışmalar genellikle bu alanları düzgün kullanmamaktan ötürü meydana gelir. Bununla birlikte, yatak odası gibi alanlarda her bir aile üyesi kendi zevklerini ve kişiliğini yansıtabilmelidir.

Saygı aynı zamanda ilgi anlamına gelir. Diğer bir deyişle, çocuğumuzu ve partnerimizi tanımak için ilgi göstermeliyiz.

Aile Yaşamını İyileştirmek İçin Stratejiler

  • Aileniz için özel bir zaman ayırın ve bunu rutininiz haline getirin. Her hafta bir öğlen ya da akşam vaktini ailenizle birlikte bir şeyler atıştırmak, oyun oynamak ya da film izlemek için ayırın. Herkesin birbirine karşı bağlılık hissetmesini sağlayacak, aile üyelerinin birlikte vakit geçirecekleri bir alan yaratabilmek oldukça önemlidir.
  • Tüm aileye katkısı olacak planlar yapın. Örneğin, tüm aile üyeleri tatil planlarını yapmaya dahil olursa, motivasyon ve ilgi doğal olarak artacaktır. Bu sayede herkes plana daha fazla dahil hisseder ve olası tartışma ve farklılıklardan uzak durulmuş olunur.
  • Ekip olarak hareket edin. Örneğin, küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızı ev işlerine dahil ederseniz bu, aidiyet duygularını artıracaktır. Aynı zamanda evde daha sorumlu davranacaklardır.
  • Çocuğunuzu da aile sohbetlerinize dahil edin ve onlarla birlikte karar alın. Onlara duygu ve düşüncülerini ifade etmeleri için fırsat tanıyın. Yapacakları katkıya değer verdiğinizi görür ve takdir edildiklerini hissederlerse, çocuğunuzun özgüveni artacaktır.
  • Çocuğunuzu kendi başına karar vermesi için cesaretlendirin. Bu sayede sorumluluk duyguları  güçleneceği gibi, size daha çok güvenmeye başlarlar. Odalarını nasıl düzenleyeceklerine, ne giyeceklerine vb. karar vermelerine izin verin.
Sohbet eden anne baba ve çocuklar

Sonuç

Aile hayatı günümüzde eskiye göre çok daha zor. Sosyal medyanın kişilerin aidiyet hissiyatını önemli derecede etkilemesiyle, aile hayatı da büyük ölçüde etkilendi.

Aile ilişkileri gün geçtikçe daha da karmaşıklaşıyor ve bu karmaşıklığın en iyi ilacı saygı ve etkili iletişim.

Bununla birlikte, çocuklarınızın ve partnerinizin sizin desteğinize ihtiyacı var, ama yalnızca bu da yeterli değil. Tüm aile üyeleri, herkesin kendini değerli ve önemli hissettiği bir yerin parçası gibi hissetmeliler. Her bir birey yerinin doldurulamayacağını hissetmeli.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gergen, K. J. (1991). La familia saturada. Nueva York, Estados Unidos: Networker.
  • Duque, H. (2007). Cómo mejorar las relaciones familiares. Bogotá, Colombia: Sociedad de San Pablo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.