Adneksektomi Nedir? Prosedür Çeşitleri

Yumurtalıklar ve fallop tüplerinin alınması anlamına gelen adneksektomi, ciddi durumlarda doktorların hastalarına tavsiye ettiği cerrahi bir müdaheledir. Bu yazımızda, bu operasyonun ne olduğunu, sebeplerini ve sonuçlarını paylaşacağız.
Adneksektomi Nedir? Prosedür Çeşitleri

Son Güncelleme: 21 Mayıs, 2020

Histerektomi, pek çok kişinin bildiği bir kavramken, adneksektomi daha az bilinir. Bu cerrahi işlem, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin alınması anlamına gelir.

Bu, önemli hastalıkların tedavisi amacıyla yapılır. Ayrıca,  histerektomiye gerek kalmaması için alternatif bir yöntem olarak da kullanılabilir.

İşlemin hızlı sonuçları, kadın vücudundaki hormonların etkisini durdurmaktır. Buna ek olarak, kanser gibi diğer organlarda sorunlara sebep olabilecek durumları ortadan kaldırmaya da yardımcı olur.

Adneksektomi: sebepleri ve sonuçları

Kanser, miyom ve şiddetli endometriyoz hastası kadınlar veya cinsiyet değiştirmek isteyenler, bu operasyonun ilk adaylarındandır. Bu ameliyat tamamen invasiv değildir. Uzmanlar, sadece bir yumurtalığı ve fallop tüpünü almaya da karar verebilirler.

Bunlar tamamen ihtiyaçlara bağlıdır. Böylece, kadının anne olma şansı tamamen elinden alınmaz. Adneksektomi, farklı prosedürler sayesinde yapılır. Bunlar, hastaya bağlı olarak kısmen veya tamamen olabilir.

Adneksektomi türleri

Adneksektomiyi daha iyi anlamak için, aşağıda prosedürün türlerinden bahsedeceğiz:

Kısmi adneksektomi: sağ veya sol

Bu prosedürde, cerrah yumurtalığı, fallop tüplerini veya ikisini birden alabilir. Ancak ameliyat sadece sağ veya sol tarafta yapılır.

karın ağrısı

Tam adneksektomi

Tam adneksektomi, iki taraftan da yumurtalıkların ve fallop tüplerinin alınması anlamına gelir. Genellikle, doktorlar ilk olarak daha az invasif olan tedavi yöntemlerini dener. Kısmi adneksektomi buna örnek verilebilir.

Bununla birlikte, yüksek derecede invasif hastalıklarda doktorlar tam adnesektomiye yönelir. Bu, histerektomi yerine  tercih edilen bir işlemdir.

Operasyon nasıl olur?

Kadın üreme organlarının alınma işlemi, abdominal, laparoskopik veya vajinal olmak üzere üç tür ameliyat ile yapılır. Bunlardan hepsinde, hastaya genel anestezi uygulanır çünkü bunlar 2-3 saat arası sürebilen uzun operasyonlardır.

Abdominal adneksektomi nedir?

Doktorlar, bunu en etkili ve güvenli prosedür olarak düşünür. Ayrıca, ileride ortaya çıkabilecek komplikasyonları önleme konusunda da başarılı bir yöntemdir.

Doktor, küçük bir kesik açarak rahme ve yumurtalıklara ulaşabilir. Bu, sezaryen ameliyattakine benzer bir kesiktir. Neyse ki, uzun süren bir işlem değildir. Doktor, alınacak organlara kolaylıkla ulaşabilir. Bu nedenle, iki saatten daha az sürebilir.

“Bu cerrahi müdahelede, yumurtalıklar ve fallop tüpleri alınır. Ayrıca, histerektomiye gerek kalmaması için alternatif bir çözümdür.”

Laparoskopik adneksektomi nedir?

Laparoskopik adneksektomi, diğer operasyonların yol açabileceği uzun iyileşme sürecini azaltmak için iyi bir seçenektir.

Prosedürü uygulamak için, cerrah farklı bölgelerde en az üç adet küçük kesik açar. Bu deliklerden içeri, kıskaç, kamera, kesici alet ve karbondioksit gibi gazlar sokar.

Bu gaz ile karnı genişleterek organlara daha iyi ulaşmayı hedeflerler. Böylece bölgeyi daha iyi görebilirler.

Vajinal adneksektomi nedir?

Bir kez veya iki kez doğum yapmış kadınlarda, bu müdahele yöntemi uygulanabilir çünkü doktorun ameliyatı yapabilmesi için vajina kanalının yeterli miktarda açılmış olması gerekir.

Vajinal adneksektomide kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, gerekli aletlerle karın boşluğuna girer ve yumurtalıklar ile fallop tüplerini alır.

Cinsiyet değiştirme amacıyla bu ameliyatı olacaklar, sadece plastik cerrah tarafından ameliyata alınabilir. Eğer amaç hormonların etkisini azaltmaksa, laparoskopik veya abdominal adneksektomi tercih edilir.

yatakta yatan kadın

Bu üç türün de kendine göre riskleri vardır. Örneğin kadınlarda kanama veya enfeksiyon görülebilir. Normal dişil döngüler kesintiye uğradığı için, hormonal değişimler meydana gelebilir.

Adneksektominin hemen meydana gelen sonuçları, menopoz ve menopozun semptomlarıdır. Ayrıca, doktor üreme sisteminin tüm kısımlarını almadıysa, hamile kalmada zorluk yaşanabilir.

Son olarak, bu ameliyatı geçiren hastalar mümkün seçenekler ile ilgili doktorlarına danışmalıdır. Uzmanlar, tıbbi öyküye göre hastalarına en iyi seçeneği sunacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.