Çocuğunuza Aşı Yaptırmazsanız Ne Olur?

Aşı yanlısı ve aşı karşıtı tartışmalardan haberdarsınızdır. Peki bu tartışmaların çıkış noktası neydi? Her iki tarafın da argümanlarını destekleyen kanıtlar neler?
Çocuğunuza Aşı Yaptırmazsanız Ne Olur?

Son Güncelleme: 13 Aralık, 2019

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen çocuğunuza aşı yaptırıp yaptırmamayı düşünüyorsunuzdur. Endişeli ebeveynler ve tıp dünyasında da bu konu üzerine farklı düşüncelerin tartışılmaya başlamasıyla, çocuklara aşı yaptırılıp yaptırılmaması konusu son yıllarda oldukça popüler bir hal aldı. Bu yazımızda, tartışmanın çıkış noktası ve her iki fikri de destekleyen argümanları konu alacağız.

Çocuğunuza Aşı Yaptırmalı Mısınız?: Tartışmanın Çıkış Noktası

Aşının icadından beri, milyonlarca insanın hayatı kurtuldu. Bunlardan bazıları, genele göre çok ciddi sağlık problemlerine sahipti. Aşı sayesinde insan sağlığı alanında elde edilen bu başarı, insanların aşılara karşı güvenini en üst seviyelere ulaştırdı.

Son yıllarda ise tıp alanındaki uzmanların aşının güven ve güvenilirliğini sorgulamaya başlamaları nedeniyle, insanların aşılara olan ilgisinde ciddi bir düşüş yaşandı. Bu sorgulama, her geçen gün daha da artan aşı karşıtı hareketi başlatmış oldu.

1998’de Dr. Andrew Wakefield saygıdeğer bir tıp dergisi olan The Lancent dergisinde bir makale yayınladı. Dr. Wakefield bu makalede, KKK (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısının 12 çocukta otizme neden olduğunu öne sürdü. Bu tez, aşı karşıtı hareketin hızlı bir şekilde yayılmasına neden oldu.

Bundan birkaç yıl sonra İngiliz Tıp Konseyi araştırmasını geçersiz sayınca, Wakefield doktorluk lisansından oldu. Konsey, Wakefield’in vardığı sonuçların gerçek verilere dayandırılmadığını fark etti ve doktoru sahtekar ilan etti. Buna rağmen, aşının çocuklar için tehlikeli olduğu tezi inandırıcılığını korudu.

Çocuğunuza aşı yaptırmak

Çocuğunuza Aşı Yaptırıp Yaptırmamanız Gerektiğine Dair Argümanlar

Eğer bu tartışmaya nesnel bir açıdan yaklaşmak istiyorsanız, şunları anlamanız gerekir:

  • Bu tartışmanın her iki tarafında da bağışıklık sistemi alanında uzman ve deneyimli çocuk doktorları yerlerini alıyor.
  • Her vücut tıbbi tedavilere farklı tepki gösterir.
  • Çoğu tartışmayı destekleyecek bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Genelde bu tartışmalar, sonuçları sorgulanabilir yöntemlerle yürütülmüş araştırmalara dayandırılıyor.

Aşı Karşıtı Argümanlar

Aşı karşıtı olan çoğu kişi, Birleşmiş Milletler, UNICEF, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri ve ilaç şirketlerinin aşı yaptırılmasına teşvik çalışmalarının tamamen maddi nedenlere dayandığını düşünüyor. Bu kurum ve şirketlerin çocukları ilaca bağımlı hale getirdiklerini ve bundan çok büyük paralar kazandıklarını ileri sürüyorlar.

Aşılara karşı en sağlam argümanlardan biri, bunlarda maliyeti düşürmek için cıva gibi ağır metallerin kullanıldığı ve bundan dolayı oldukça zararlı olduklarıdır. Cıva damarlar aracılığıyla kanımızda dolaşır ve yağ da içerdiği için beyne kadar ulaşabilir. Bu da çocuklarda ciddi hastalıklara ya da otizm, kanser gibi diğer sorunlara yol açar.

Çocuklar ve Ergenlerde Bilirkişi İncelemesi (KIGGS) gibi araştırmalara dayalı çalışmalarda görülmüştür ki, aşı olmamış hasta çocuklarla aşı olmuş hasta çocuklar arasında ciddi bir fark bulunmamaktadır. Bundan dolayı, aşı karşıtı kişiler aşının kesinlikle gerekli bir şey olduğu argümanına karşı çıkmaktadırlar.

Araştırmacı ve Ohani Tıp Merkezi Direktörü Sergio Cordova da çocukların bağışıklık sisteminin doğal yollarla güçlendirilmesinin daha doğru olduğunu düşündüğü için aşının gerekli bir şey olmadığını öne sürmektedir. Cordova, geleneksel tıpta biyokimyasal,  elektromanyetik ya da enerjik etkilerin sağlıkla ilişkisinin değerlendirilmediğini ve esasında bu etmenlerin sağlık alanında çok önemli olduklarını dile getirir.

Koluna aşı yapılan çocuk

Çocuklara Aşı Yapılmasını Destekleyen Argümanlar

Çoğu çocuğa aşı yapılır ve bu sayede aşı yapılan coğrafyalarda kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve daha birçok hastalığın daha önüne geçilmiştir. Ayrıca bunun tam tersini kanıtlayabilecek herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini egzersiz, beslenme, doğal ilaçlar gibi şeylerle güçlendirmeye çalışmak pahalı ve riskli olabilir. Sonuçta insan, doğası gereği sağlığını ihmal etme ve hasta olmaya meyillidir. Yani, çocuğunuza aşı yaptırmazsanız; onun sağlığını riske atabilirsiniz.

Çoğu doktor, üniversite ve kurum aşı yaptırılmasını destekler. Ayrıca bir aşı takvimine uyulmasını da oldukça yararlı ve etkili bulurlar.

Sonuç olarak çocuğunuza aşı yaptırıp yaptırmayacağınıza karar vermeniz gereken zaman geldiğinde, her iki tarafın da argümanlarını değerlendirmeniz ve en doğru kararı almak adına çocuk doktorunuzla konuşmanız oldukça önemli olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.